Η Κίνα απαντά με δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα και με ελέγχους στις εξαγωγές σπανίων γαιών – “Γκρεμίζονται” οι αγορές

Η Κίνα αντέδρασε στους νέους δασμούς των ΗΠΑ με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές και των ελέγχων των εξαγωγών σε σπάνιες γαίες, κλιμακώνοντας τον εμπορικό αγώνα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, 15:33

Το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς 34% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, ίσο με το επίπεδο των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετους δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα, στην πιο σοβαρή κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που έχει τροφοδοτήσει φόβους για ύφεση και έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου. Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ελέγχους στις εξαγωγές κάποιων κατηγοριών σπανίων γαιών στις ΗΠΑ, με ισχύ από σήμερα καθώς επίσης ότι προσθέτει αρκετές αμερικανικές οντότητες σε κατάλογο ελέγχου εξαγωγών και ότι χαρακτηρίζει άλλες ως «μη αξιόπιστες».

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι έχει προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αναφορικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές της.

Μπροστά στην εμπορική κλιμάκωση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η αντίδραση ήταν άμεση στις αγορές: στις 14:53 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε πτώση 4,46%, το Παρίσι 3,83%, το Λονδίνο 3,48%, το Μιλάνο 7,18% και η Μαδρίτη 5,66%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης τιμών , υποχωρεί κατά 5,89%, στις 1.579 μονάδες, με την αξία συναλλαγών στα 260 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές του πετρελαίου, που είχαν ήδη κατακρημνιστεί από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς, σημείωσαν πτώση άνω του 5,5% μετά την απάντηση της Κίνας, ενώ ο χρυσός εμφανίζει μικρή άνοδο.

Το Πεκίνο ανταπαντά στους αμερικανικούς δασμούς με ελέγχους στις εξαγωγές σπανίων γαιών

Η Κίνα έθεσε κάποια μέταλλα σπανίων γαιών υπό εξαγωγικούς περιορισμούς στο πλαίσιο της απάντησής της στο πακέτο δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποκόπτοντας πιθανόν τις ΗΠΑ από κρίσιμης σημασίας ορυκτά που είναι απαραίτητα για σειρά προϊόντων, από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έως τις μπαταρίες σε ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κίνα παράγει περίπου το 90% των επεξεργασμένων σπανίων γαιών στον κόσμο, μιας ομάδας 17 ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, από την άμυνα και τα ηλεκτρικά οχήματα, έως τις ‘καθαρές’ μορφές ενέργειας και τη βιομηχανία ηλεκτρονικών. Οι ΗΠΑ εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος των σπανίων γαιών τους, κυρίως από την Κίνα.

Επτά κατηγορίες σπανίων γαιών προστίθενται από σήμερα σε κατάλογο που προβλέπει ελέγχους στις εξαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η κίνηση, που επηρεάζει τις εξαγωγές σε όλες τις χώρες, όχι μόνο τις ΗΠΑ, είναι μια ακόμα εξέλιξη που δείχνει την ικανότητα της Κίνας να χρησιμοποιεί ως όπλο την κυριαρχία της στην εξόρυξη και επεξεργασία κρίσιμης σημασίας ορυκτών.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τους ελέγχους σήμερα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου δασμών και περιορισμών σε επιχειρήσεις ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς σε βάρος των περισσότερων κινεζικών προϊόντων στο 54%.

Περίπου τα τρία τέταρτα των σπανίων γαιών που προμηθεύτηκαν οι ΗΠΑ προήλθαν από την Κίνα μεταξύ του 2019 και του 2022, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Τα χρηματιστήρια αναμένουν την απάντηση των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον στους δασμούς του Τραμπ

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα να δουν ποια θα είναι η αντίδραση των εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον στις ανακοινώσεις για σαρωτικούς δασμούς στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, που προκάλεσαν χθες σεισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ύστερα από βαριές απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς, οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν την πορεία της Γουόλ Στριτ, όπου ο Dow Jones κατέγραψε χθες βουτιά 4% και ο δείκτης Nasdaq 6%.

Το χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισε σήμερα με πτώση 2,75%, η Σεούλ με απώλειες 0,86% και το Σίδνεϊ κατέγραψε πτώση 2,44%. Τα κινεζικά χρηματιστήρια ήταν κλειστά λόγω αργίας.

Στην Ευρώπη, ύστερα από πτώση άνω του 3% χθες, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε νωρίτερα πτώση 4,16%, η Φρανκφούρτη 4,93%. Το Μιλάνο υποχώρησε 6,98% και το Λονδίνο κατά 3,95%.

«Η 2α Απριλίου θα μείνει ως καμπή στην ιστορία του παγκόσμιου εμπορίου. Οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν τριγμούς: πιέσεις στις αγορές, άνοδο του πληθωρισμού, εμπορικοί εταίροι στην άμυνα», σχολίασε ο Τζον Πλασάρ, ειδικός σε επενδύσεις στη Mirabaud.

Οι νέοι δασμοί που προβλέπονται για τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα κυμαίνονται από 10% για όλα έως 54% σωρευτικά για αυτά που προέρχονται από την Κίνα. Τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπόκεινται σε δασμούς εισαγωγής 20%.

«Κοιτώντας μπροστά, το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανταποδώσουν. Αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο καθώς θα καθορίσει τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία», σχολίασε σε έκθεσή του ο Τζιμ Ριντ, οικονομολόγος στη Deutsche Bank.

«Οι επενδυτές θα είναι άρα προσεκτικοί για κάθε πιθανή συμφωνία που θα προβλέπει τη μείωση των δασμών. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες βράδυ ότι ‘οι δασμοί δίνουν (στις ΗΠΑ) μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη’ αλλά ότι οι άλλες χώρες πρέπει να προσφέρουν κάτι ‘θεαματικό’ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για να ενδώσει εκείνος. Άρα δεν υπάρχει άμεσα ένδειξη αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο ίδιος.

«Για παράδειγμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι οι γαλλικές εταιρίες θα πρέπει να αναστείλουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

Ο χρυσός, που θεωρείται ‘ασφαλές καταφύγιο’ απέναντι στις οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, κατέγραφε νωρίτερα τάσεις σταθεροποίησης στα 3.101 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας μικρή πτώση ύστερα από το χθεσινό ιστορικό του ρεκόρ. Και το γεν σημείωσε άνοδο στα 145,20 έναντι του δολαρίου, πριν σταθεροποιηθεί στο τέλος των συναλλαγών στην Ασία στα 145,84 γεν ανά δολάριο.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραφαν μεγάλη πτώση σήμερα, με το μπρεντ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, λόγω των αμερικανικών δασμών και της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης για αύξηση της παραγωγής της συμμαχίας ΟΠΕΚ+. Νωρίτερα σήμερα το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 3,29% στα 67,83 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κατέγραψε βουτιά 3,54% στα 64,58 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.