Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, το Κίεβο επεσήμανε χθες, Τρίτη, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πάρει μέρος σε επόμενη σύνοδο κορυφής, προκειμένου να λάβει τον οδικό χάρτη που θα έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα για τον τερματισμό του πολέμου.
«Προβλέπουμε να προετοιμάσουμε μαζί το κοινό πλάνο το οποίο θα στηρίζουν όλες οι χώρες. Και εξετάζουμε την πιθανότητα, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, να καλέσουμε έναν εκπρόσωπο της Ρωσίας και να του παρουσιάσουμε μαζί αυτό το κοινό σχέδιο», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
«Για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής θα εργαστούμε με όλους τους συναδέλφους μας, με όλες τις χώρες που επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αυτή», υπογράμμισε ο Γερμάκ μέσω βιντεοσύνδεσης από το Βερολίνο.
Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και για τον λόγο αυτόν δεν προσεκλήθη από την Ελβετία, τη χώρα που τη φιλοξενεί. Η Ουκρανία από την πλευρά της επιδιώκει να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη διάσκεψη αυτή προκειμένου να τα παρουσιάσει σε μια δεύτερη.
Για τον Γερμάκ «η κακή εμπειρία» από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε η Μόσχα, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έδειξε ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει να παρουσιαστεί μια πρόταση που θα βασίζεται σε μια ευρεία πλατφόρμα στήριξης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.
Μια πρόταση που θα στηρίζουν «100 ή και περισσότερες χώρες» από όλες τις ηπείρους, αντί για μία θέση της Ουκρανίας, «θα είναι πραγματικά ένα σχέδιο που θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί», εκτίμησε ο προσωπάρχης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους και ο Ζελένσκι– θα συναντηθούν το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία για μια σύνοδο κορυφής που θεωρείται «πρώτο βήμα» στον δρόμο προς την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 90 χώρες και οργανώσεις –ανάμεσά τους η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο Γαλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς– αλλά όχι η Ρωσία και η Κίνα.
Περίπου οι μισοί ηγέτες θα είναι Ευρωπαίοι. Στόχος της συνόδου αυτής, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε το Κίεβο, είναι να «αποτελέσει έμπνευση για μια μελλοντική διαδικασία ειρήνευσης», ωστόσο το αποτέλεσμά της παραμένει αβέβαιο.
Η «Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρήνη στην Ουκρανία» θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο της G7, που διεξάγεται από την Πέμπτη ως το Σάββατο στη νότια Ιταλία και στην οποία επίσης θα παραστεί ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αποκρούστηκε επιδρομή της Ρωσίας με πυραύλους και drones στο Κίεβο
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξαπέλυσαν επιδρομή με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η οποία αποκρούστηκε χωρίς κατά τις πρώτες πληροφορίες να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας της Ουκρανίας μέσω Telegram.
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε όλα τα οπλικά συστήματα που είχαν εξαπολυθεί καθώς προσέγγιζαν την πόλη, διαβεβαίωσε ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Κιέβου. Διευκρίνισε πως κατά τις πρώτες πληροφορίες επρόκειτο για συνδυασμό πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων και drones.
Το εύρος της επίθεσης δεν είναι σαφές μέχρι τώρα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει πως ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στους αιθέρες του Κιέβου και των περιχώρων του, που έμοιαζαν να οφείλονται σε αναχαιτίσεις Το πρακτορείο σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα με ανεξάρτητο τρόπο τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν.
Δεν είναι ακόμα γνωστό αν υπήρξαν ζημιές στην περιφέρεια του Κιέβου, διακριτή διοικητική οντότητα, στην περιοχή που το περιβάλλει.
Κηρύχθηκε συναγερμός σε περιοχές απ’ άκρου σ’ άκρο της Ουκρανίας μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μεταξύ άλλων σε περιοχές που γειτονεύουν με την Πολωνία, κράτος-μέλος του NATO.
Πολωνικά και συμμαχικά καταδιωκτικά απογειώθηκαν εσπευσμένα προληπτικά, ανέφερε η επιχειρησιακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας μέσω X. Πρόκειται για συχνό μέτρο όταν η Ρωσία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές σε δυτικές ουκρανικές περιφέρειες.
Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία δεύτερη συστοιχία Patriot
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει πως η χώρα του θα διαθέσει ακόμη μια συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις επιδρομές της Ρωσίας, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνησή του, τις οποίες δεν κατονόμασε.
Ο κ. Μπάιντεν πήρε αυτή την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εξήγησε η εφημερίδα.
Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απέφυγε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα ερωτηθείς γι’ αυτό χθες.
Κατά τις πληροφορίες των Τάιμς, η συγκεκριμένη συστοιχία βρίσκεται το τρέχον διάστημα στην Πολωνία, όπου είναι ανεπτυγμένη αμερικανική στρατιωτική δύναμη, και θα μπορούσε να βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος εντός ημερών.
Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το δεύτερο σύστημα του είδους που θα διατεθεί από τις ΗΠΑ στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το πράσινο φως για την αποστολή του πρώτου είχε δοθεί από τον κ. Μπάιντεν πριν από 18 μήνες, όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά μετά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Το σύστημα Patriot χαρακτηρίζεται από τα πιο προηγμένα του είδους παγκοσμίως· μπορεί να αντιμετωπίσει αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, πλήττοντας στόχους σε απόσταση ως και 100 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο ως και 30 χιλιομέτρων.
Η Γερμανία έχει διαθέσει στην Ουκρανία δυο τέτοια συστήματα κι υποσχέθηκε να στείλει τρίτο. Η Ουάσιγκτον πιέζει συμμάχους της να στείλουν επίσης συστοιχίες, ο αριθμός των οποίων σε διεθνές επίπεδο είναι συγκριτικά μικρός, όπως και αυτός των πυραύλων που χρησιμοποιούνται.