Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν το πρώτο τους χτύπημα σε μια περιοχή της Ρωσία κοντά στα σύνορα, χρησιμοποιώντας πυραύλους που προμήθευσε η Δύση, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε ένα επικαιροποιημένο δόγμα που επεκτείνει τις προϋποθέσεις χρήσης πυρηνικών όπλων.
Η Ουκρανία ανέπτυξε πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει στρατιωτική εγκατάσταση στη δυτική περιοχή Μπριάνσκ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ήταν η πρώτη γνωστή επίθεση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την περιορισμένη χρήση των όπλων από το Κίεβο για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, δύο μήνες πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχόμενος να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο.
Η Ρωσία είπε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν πέντε από τους έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή Μπριάνσκ, ενώ τα συντρίμμια του ενός έπληξαν την εγκατάσταση, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.
Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε μια ρωσική αποθήκη όπλων περίπου 110 χιλιόμετρα (70 μίλια) μέσα στη Ρωσία και προκάλεσε δευτερεύουσες εκρήξεις. Δεν διευκρίνισε τι όπλα είχε χρησιμοποιήσει.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε μόλις αυτή την εβδομάδα η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους αμερικανικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς για τέτοιες επιθέσεις, τις οποίες η Μόσχα περιέγραψε ως κλιμάκωση που θα έκανε την Ουάσιγκτον άμεσο μαχητή στον πόλεμο και θα προκαλούσε αντίποινα.
Έγινε εν μέσω σχεδίων για τέλεση αγρυπνύας για τον εορτασμό των 1.000 ημερών πολέμου, με κουρασμένα στρατεύματα στο μέτωπο, το Κίεβο πολιορκημένο από αεροπορικές επιδρομές και αμφιβολίες για το μέλλον της δυτικής υποστήριξης καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι πύραυλοι των ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί ένα θύλακα που έχει καταλάβει ως διαπραγματευτικό χαρτί στη Ρωσία, αλλά δεν είναι πιθανό να αλλάξουν την πορεία του πολέμου που διαρκεί 33 μήνες.
Δυνητικά πιο επακόλουθες αλλαγές στη στάση των ΗΠΑ αναμένονται όταν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία σε δύο μήνες, έχοντας δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο χωρίς να αναφέρει πώς.
Σε μια ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι οι «αποφασιστικές στιγμές» του πολέμου θα έρθουν τον επόμενο χρόνο. “Σε αυτό το στάδιο του πολέμου, αποφασίζεται ποιος θα επικρατήσει. Είτε εμείς έναντι του εχθρού, είτε ο εχθρός από εμάς τους Ουκρανούς… και τους Ευρωπαίους. Και όλοι στον κόσμο που θέλουν να ζουν ελεύθερα και να μην υπόκεινται σε δικτάτορες.”
Μια εκδήλωση μνήμης υπό το φως των κεριών είχε προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα Τρίτη.
Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έχουν πεθάνει, πάνω από έξι εκατομμύρια ζουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό και ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από τότε που ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή από ξηρά, θάλασσα και αέρα που ξεκίνησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι στρατιωτικές απώλειες ήταν καταστροφικές, αν και τα στοιχεία των θυμάτων παραμένουν στενά φυλαγμένα μυστικά. Οι δημόσιες δυτικές εκτιμήσεις που βασίζονται σε αναφορές πληροφοριών λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθούν από κάθε πλευρά.
«Στα παγωμένα χαρακώματα της περιοχής του Ντόνετσκ και στις φλεγόμενες στέπες της περιοχής Χερσώνα, κάτω από οβίδες, χαλάζι και αντιαεροπορικά όπλα, παλεύουμε για το δικαίωμα στη ζωή», έγραψε στο Telegram ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrkyi.
Η τραγωδία έχει αγγίξει οικογένειες σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας, όπου οι στρατιωτικές κηδείες είναι σύνηθες φαινόμενο σε μεγάλες πόλεις και μακρινά χωριά, και οι άνθρωποι είναι εξουθενωμένοι από άγρυπνες νύχτες σειρήνων αεροπορικής επιδρομής και αγωνίας.
Τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή, τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις από τα περίχωρα του Κιέβου και ανακατέλαβαν εκτάσεις εδάφους με αιφνιδιαστικές στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον ενός μεγαλύτερου και καλύτερα οπλισμένου εχθρού.
Αλλά από τότε, οι εχθροί έχουν εγκατασταθεί σε αδυσώπητο πόλεμο χαρακωμάτων που έχει σκονίσει τις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας και τον τελευταίο χρόνο κερδίζουν έδαφος αργά αλλά σταθερά.
Η επιστροφή του Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει το μέγεθος της βοήθειας των ΗΠΑ, θέτει υπό αμφισβήτηση το ενιαίο δυτικό μέτωπο κατά του Πούτιν, ενώ επίσης εγείρει την προοπτική συνομιλιών για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Δεν είναι γνωστό ότι έχουν γίνει τέτοιες διαπραγματεύσεις από τους πρώτους μήνες του πολέμου.
Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Η αίσθηση της κλιμάκωσης έχει γίνει αισθητή καθώς η Μόσχα και το Κίεβο πιέζουν να βελτιώσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες.
Ήδη ενισχυμένη από ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και βλήματα πυροβολικού και βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας, η Ρωσία έχει αναπτύξει τώρα 11.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, ορισμένοι από τους οποίους το Κίεβο λέει ότι συγκρούστηκαν, ανοίγει νέα καρτέλα με τις ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τμήμα της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να στείλει 100.000 στρατιώτες.
Η Ρωσία συνεχίζει να προχωρά χωριό προς χωριό στα ανατολικά, διεκδικώντας έναν ακόμη ουκρανικό οικισμό την Τρίτη.
Με την έναρξη του χειμώνα, η Μόσχα την Κυριακή ανανέωσε την αεροπορική της επίθεση στο μαχόμενο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, εκτοξεύοντας 120 πυραύλους και 90 drones στο μεγαλύτερο μπαράζ από τον Αύγουστο.
Η Μόσχα κατήγγειλε την απόφαση των ΗΠΑ να αφήσουν την Ουκρανία να επιτεθεί βαθιά στο έδαφός της με πυραύλους, λέγοντας ότι αυτό θα έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες άμεσο μαχητή.
Ο Πούτιν υπέγραψε ένα νέο πυρηνικό δόγμα την Τρίτη που προφανώς αποσκοπούσε ως προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον, χαμηλώνοντας το όριο κάτω από το οποίο η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα για να συμπεριλάβει την απάντηση σε επιθέσεις που απειλούν την εδαφική της ακεραιότητα.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ;
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει τον πόλεμο τον επόμενο χρόνο με διπλωματικά μέσα. Όμως δημοσίως δεν υπήρξε μείωση του χάσματος στις διαπραγματευτικές θέσεις των εχθρών.
Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό την πλήρη απόσυρση της Ρωσίας από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση συγκρίσιμες με την ένταξη στην αμοιβαία αμυντική συνθήκη του ΝΑΤΟ, για να αποτρέψει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
Το Κρεμλίνο λέει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει όλες τις φιλοδοξίες να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από τις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία να έχει προσαρτήσει από την εισβολή του.
Με την αλλαγή της διοίκησης των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για μεγαλύτερο ρόλο υπεράσπισης της ηπείρου.
«Οι κλιμακούμενες υβριδικές δραστηριότητες της Μόσχας εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι άνευ προηγουμένου ως προς την ποικιλία και την κλίμακα τους, δημιουργώντας σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια», ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας.