Καθώς ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ έπειτα από σφοδρές μάχες χθες Τετάρτη, η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εδαφικά κέρδη στον νότο, ενώ οι δεσμεύσεις δυτικών κρατών για την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο πυροδότησε απειλές από τη Μόσχα.
Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την προσωρινή πρωτεύουσα της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Η Μόσχα έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «επιτύχει εν μέρει» στη μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ, αναγνώρισε χθες Τετάρτη το ουκρανικό γενικό επιτελείο, παραδεχόμενο πως ελέγχουν πλέον το ανατολικό τμήμα της, αλλά τονίζοντας πως συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σφοδρές εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της.
Φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή ισχυρίστηκαν πως έχουν κυριεύσει πάνω από το 70% της πόλης και ο Αντρέι Μαρότσκο, εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, υποσχέθηκε ότι θα πέσει σύντομα ολόκληρη.
Κατά τον κ. Μαρότσκο, οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από την πόλη και η Ρωσία θα αρχίσει να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της καταστροφικής κατάστασης.
Το Ντονμπάς βρίσκεται στην καρδιά της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εδώ και χρόνια. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν μεγάλα τμήματα των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ από το 2014.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε πως ανακατέλαβε κάπου είκοσι χωριά στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια). Εξήγησε πως εξαπέλυσε αντεπιθέσεις από την πόλη Ντνίπρο και ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν να πιέζουν για να προελάσουν προς νότο.
Αν και οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, διάφορες πηγές λένε τις τελευταίες ημέρες πως οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στη Χερσώνα, την μόνη πρωτεύουσα περιφέρειας που έχει πέσει στα χέρια του στρατού της Ρωσίας ως αυτό το στάδιο.
Στη δυτική Ουκρανία, συγκοινωνιακές υποδομές έγιναν στόχος πολλαπλών πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας χθες βράδυ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram του επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Λβιβ, του Μαξίμ Κοζίτσκι. Κατά τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξαν μόνο δύο τραυματισμοί. Νωρίτερα χθες, ανακοινώθηκε ότι δύο πολίτες στη Μικολάιφ σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.
Παράλληλα συνεχίζονται οι υποσχέσεις δυτικών κρατών πως θα στείλουν στον ουκρανικό στρατό πιο προηγμένα όπλα, κάτι που πυροδότησε την καταδίκη του Κρεμλίνου, για το οποίο η Δύση γενικά και οι ΗΠΑ ειδικά ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ εσκεμμένα και επιμελώς δυναμώνουν τις φλόγες (…) οι ΗΠΑ επιμένουν στον δρόμο της συνέχισης του πολέμου με τη Ρωσία ως τον τελευταίο Ουκρανό», είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την αποστολή πιο προηγμένων όπλων.
Ο κ. Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν πιστεύει τις αμερικανικές και τις ουκρανικές διαβεβαιώσεις πως οι εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS που σκοπεύουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία έχουν αποκλειστικά αμυντικούς σκοπούς. Ξεκαθάρισε πως ο ρωσικός στρατός τα θεωρεί άμεση απειλή και θα δράσει αναλόγως.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του προειδοποίησε πως οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από τη Δύση μεγεθύνει τον κίνδυνο οι χώρες που τα στέλνουν να καταλήξουν να εμπλακούν στον πόλεμο.
«Υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, φυσικά», είπε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία και πρόσθεσε πως τα πράγματα επιδεινώνουν τα συνεχή ουκρανικά αιτήματα για όπλα. «Πρόκειται για πρόκληση, με σκοπό να εμπλακεί η Δύση σε στρατιωτικά ζητήματα», έκρινε.
Ορισμένοι πολιτικοί στη Δύση συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, αλλά όχι όλοι, ιδίως «στη βόρεια πτέρυγα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε. Υπάρχουν, είπε, «πολιτικοί διατεθειμένοι να αναμιχθούν σε αυτή την τρέλα για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες». Ωστόσο υπάρχουν επίσης υπεύθυνες χώρες, που κατανοούν πως τέτοια σενάρια δεν είναι «αποδεκτά», πρόσθεσε.
Χθες Τετάρτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αφιέρωσε μεγάλο μέρος του διαγγέλματός του στα παιδιά που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται εξαιτίας του πολέμου.
Ως τώρα, τόνισε, 243 παιδιά έχουν σκοτωθεί, άλλα 689 έχουν τραυματιστεί και 139 αγνοούνται, συνέχισε υπογραμμίζοντας πως οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο «όσα γνωρίζουμε τι απέγιναν». «Αιωνία η μνήμη όσων τις ζωές τις πήρε ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε. Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε επίσης ότι 200.000 παιδιά έχουν «εκτοπιστεί» όπως το έθεσε από την ουκρανική επικράτεια στο ρωσικό έδαφος, κάτι που χαρακτήρισε «στυγερό έγκλημα πολέμου».
Ο πόλεμος, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, οδεύει να κλείσει εκατό ημέρες.