Ο Χαμενεΐ λέει ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί του δεν θα υποχωρήσουν από το Ισραήλ

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, με ένα τουφέκι παρά πόδα, δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον του Ισραήλ ήταν “εντελώς νόμιμη”, στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη. “Η επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεών μας πριν μερικές ημέρες ήταν εντελώς νόμιμη”, τόνισε σε κήρυγμά του σε μεγάλο τέμενος της Τεχεράνης μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Χαμενεΐ. Εξάλλου πρόσθεσε ότι το Ιράν “δεν θα καθυστερήσει ούτε θα βιαστεί να κάνει το καθήκον του” αντιμετωπίζοντας το Ισραήλ.

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του δεν θα υποχωρήσουν από το Ισραήλ μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό που πιστεύεται ότι είχε στόχο τον προφανή διάδοχο της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. σκοτωμένος αρχηγός.

https://www.reuters.com/resizer/v2/https%3A%2F%2Fcloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com%2Freuters%2FLYGVU2V37RL3VJWDGSCCPGWSA4.jpg?auth=8fca96793ba79f1cd6438ba8dc79179af6231da981f39561defabf7db367c68c&width=960&quality=80

Το Ιράν ανέβασε την πίεση όταν εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη, αφού ο μεγάλος εχθρός του δολοφόνησε τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μια σημαντική προσωπικότητα που μετέτρεψε την ομάδα στην πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου με εμβέλεια σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει.

«Η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει ακόμη και με τη δολοφονία των ηγετών της», είπε ο Χαμενεΐ σε μια σπάνια εμφάνιση στην προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη, αναφέροντας τον Νασράλα στην ομιλία του και χαρακτηρίζοντας την επίθεσή του στο Ισραήλ νόμιμη και νόμιμη. Δεν ανέφερε τον αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν, που φημολογείται ότι ήταν ο διάδοχος του Νασράλα. Ο δημοσιογράφος του Axios, Barak Ravid, επικαλέστηκε τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι ο Safieddine είχε στοχοποιηθεί σε υπόγειο καταφύγιο στη Βηρυτό τη νύχτα. Η μοίρα του Safieddine δεν ήταν ξεκάθαρη, είπε ο Ravid στο X.

Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει και η Χεζμπολάχ δεν έκανε κανένα σχόλιο για την τύχη του Σαφιεντίν. Ο αδελφός του Sayyed Abdallah Safieddine, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν, παρευρέθηκε στην ομιλία του Χαμενεΐ στην Τεχεράνη.
Οι πληρεξούσιοι του Ιράν στον «Άξονα της Αντίστασης» του — η Χεζμπολάχ, οι Χούτι της Υεμένης και οι ένοπλες ομάδες στο Ιράκ — έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην περιοχή για να υποστηρίξουν τους Παλαιστινίους στον πόλεμο της Γάζας. Ο Χαμενεΐ είπε ότι το Αφγανιστάν πρέπει να συμμετάσχει στην «άμυνα».

Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει ηγέτες και διοικητές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας που επιδιώκει να εξαφανίσει στη Γάζα από την επίθεσή της στο Ισραήλ πριν από έναν χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξάλειψε τον επικεφαλής των δικτύων επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Ρασίντ Σακάφι, πραγματοποιώντας ένα «ακριβές χτύπημα βάσει πληροφοριών» στη Βηρυτό την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε την Πέμπτη η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική άμυνα του Ιράν, την οποία απέτρεψε με την εκτεταμένη άμυνά του, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το νότιο προάστιο Dahiye της Βηρυτού, ένα προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, δέχτηκε νέες επιδρομές κοντά στα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αφού το Ισραήλ διέταξε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ορισμένες περιοχές, δήλωσαν κάτοικοι και πηγές ασφαλείας.

Τεράστιες εκρήξεις ταρακούνησαν τον ουρανό κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της Βηρυτού τα ξημερώματα της Παρασκευής και Λιβανέζοι πολίτες δήλωσαν ότι ζούσαν υπό συνεχή φόβο.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ ήταν υψηλές καθώς το Ισραήλ εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης την Τρίτη, την οποία το Ιράν είχε πραγματοποιήσει ως απάντηση στη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξετάζει επιλογές για αντίποινα, αλλά ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να αποφευχθεί.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι σύμμαχοι έχουν ζητήσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στη σύγκρουση Ισραήλ-Λιβάνου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ τις επιλογές τους για απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης, η οποία περιελάμβανε το Ισραήλ να χτυπήσει το πετρέλαιο του Ιράν. εγκαταστάσεις.
Τα σχόλιά του συνέβαλαν στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή έχει κάνει τους εμπόρους να ανησυχούν για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα». Ερωτηθείς αργότερα εάν προέτρεπε το Ισραήλ να μην επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί δημόσια.

Πηγή: Reuters