Ανησυχία για νέο κύμα κορονοϊού στην Κίνα – 415 νεκροί σε ένα 24ωρο στην Ιαπωνία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, εξαιτίας της ανησυχίας της για την «έλλειψη διαφανών δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν, στα πρακτορεία ειδήσεων Ρόιτερς και Μπλούμπεργκ χθες Τρίτη.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν ήδη μέσα στις τελευταίες 24 ώρες πως λαμβάνουν νέα μέτρα που αφορούν τους ταξιδιώτες από την Κίνα, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων στον ασιατικό γίγαντα των 1,41 δισεκ. κατοίκων.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πως όλοι οι ταξιδιώτες που αφίκνυνται από την Κίνα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ για τον SARS-CoV-2. Η Κουάλα Λουμπούρ ανακοίνωσε πως θα λάβει νέα μέτρα ιχνηλάτησης και επιτήρησης.

Έχουν πλέον γίνει «βουνό» οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τα ξεσπάσματα της πανδημίας στην Κίνα και την παντελή «έλλειψη» αξιόπιστων, «διαφανών δεδομένων» για αυτά, συμπεριλαμβανομένων «δεδομένων για την αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού», από πλευράς Πεκίνου, εξήγησαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Νοσοκομεία και γραφεία κηδειών έχουν κατακλυστεί στην Κίνα, καθώς μετά την απόφαση που πήραν στις αρχές Δεκεμβρίου οι αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID»-εξάλειψης του ιού και της ασθένειας που προκαλεί-, έπειτα από διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου εναντίον των δρακόντειων μέτρων, ο ιός εξαπλώνεται ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.

Μολαταύτα, κατά τις επίσημες στατιστικές για το επταήμερο ως προχθές Δευτέρα, επήλθε μόλις ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Η ανησυχία ειδικών και πολιτών για την αξιοπιστία των δεδομένων εντείνεται, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία άλλων χωρών, με πολύ μικρότερους πληθυσμούς, αφού άνοιξαν ξανά τις οικονομίες τους.

«Εξαιρετικά απασχολημένα» τα νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών στην Κίνα ελέω Covid19

Τα κινεζικά νοσοκομεία και τα γραφεία κηδειών δέχονταν μεγάλες πιέσεις σήμερα λόγω του εντεινόμενου κύματος της COVID-19, ενώ η έκταση της έξαρσης και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία οδήγησαν ορισμένες χώρες στο να εξετάσουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες για τους Κινέζους επισκέπτες.

Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η Κίνα άρχισε αυτόν τον μήνα να ‘ξηλώνει’ το αυστηρότερο στον κόσμο καθεστώς μέτρων για την COVID, θέτοντας την πληγείσα οικονομία της σε πορεία προς το πλήρες εκ νέου ‘άνοιγμα’ την επόμενη χρονιά.

Η άρση των περιορισμών, που ήρθε ύστερα από εκτεταμένες διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, σημαίνει ότι η COVID εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη και πιθανόν μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με κάποιους ξένους ειδικούς.

Η ταχύτητα με την οποία η Κίνα κατήργησε τους κανόνες για την COVID είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας.

Η Κίνα κατέγραψε χθες, Τρίτη, τρεις νέους θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID, συγκριτικά με έναν τη Δευτέρα –αριθμοί που δεν συνάδουν με όσα αναφέρουν τα γραφεία κηδειών, καθώς και με την εμπειρία που είχαν χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό όταν ήραν τους περιορισμούς της πανδημίας.

Το προσωπικό στο Χουασί, ένα μεγάλο νοσοκομείο στην πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά απασχολημένο» με τη φροντίδα των ασθενών με COVID. «Κάνω αυτή τη δουλειά για 30 χρόνια και είναι η πιο πολυάσχολη περίοδος που έχω ζήσει ποτέ», δήλωσε οδηγός ασθενοφόρου έξω από το νοσοκομείο.

Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου και στην κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές χθες βράδυ. Οι περισσότεροι από αυτούς που έφθαναν εκεί λάμβαναν οξυγόνο για να μπορέσουν να αναπνεύσουν καλύτερα.

«Όλοι σχεδόν οι ασθενείς έχουν COVID», δήλωσε μέλος του προσωπικού του φαρμακείου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα του νοσοκομείου σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα σκευάσματα για την COVID και στους ασθενείς μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για συμπτώματα όπως ο βήχας.

Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων γύρω από το γραφείο κηδειών Dongjiao, ένα από τα μεγαλύτερα στην Τσενγκντού, ήταν πλήρεις. Οι επιμνημόσυνες τελετές γίνονται η μία μετά την άλλη ενώ καπνός υψώνεται πάνω από το αποτεφρωτήριο.

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό γύρω στις 200 φορές την ημέρα τώρα», δήλωσε ένας από τους εργαζόμενους. «Είμαστε τόσο απασχολημένοι που δεν έχουμε καν χρόνο να φάμε. Αυτό γίνεται από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα. Πριν ήταν γύρω στις 30-50 φορές την ημέρα».

«Πολλοί έχουν πεθάνει λόγω της COVID», δήλωσε άλλος εργαζόμενος.

Σε άλλο αποτεφρωτήριο της Τσενγκντού, το Nanling, το προσωπικό ήταν εξίσου πολύ απασχολημένο. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατοι λόγω της COVID τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ένας εργαζόμενος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες στον προγραμματισμό των αποτεφρώσεων.

Η Κίνα έχει πει ότι καταγράφει τους θανάτους ασθενών με COVID που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια ως θανάτους που σχετίζονται με την COVID.

Η Τζανγκ Γιουχούα, αξιωματούχος στο νοσοκομείο Chaoyang του Πεκίνου, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς τον τελευταίο καιρό είναι ηλικιωμένοι και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η ίδια δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν επείγουσα βοήθεια αυξήθηκε σε 450-550 ανά ημέρα, από περίπου 100 πριν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κλινική για όσους εμφανίζουν πυρετό στο νοσοκομείο Σινοϊαπωνικής Φιλίας στο Πεκίνο είναι επίσης γεμάτη με γκριζομάλληδες ασθενείς, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Νοσηλευτές και γιατροί καλούνται να εργαστούν ακόμα κι αν δεν αισθάνονται οι ίδιοι καλά και συνταξιούχοι υγειονομικοί σε αγροτικές περιοχές επαναπροσλαμβάνονται για να βοηθήσουν. Ορισμένες πόλεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν αποθέματα αντιπυρετικών φαρμάκων.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Σε ένα σημαντικό βήμα προς πιο ελεύθερες μετακινήσεις, η Κίνα θα σταματήσει από τις 8 Ιανουαρίου να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως δήλωσαν οι αρχές αυτή την εβδομάδα, γεγονός που ενθάρρυνε πολλούς Κινέζους, που είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για τόσο καιρό, να μπουν σε πλατφόρμες ταξιδιών. Αλλά ενώ οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πτήσεις κατέγραψαν άλμα χθες από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδά τους, κάτοικοι και ταξιδιωτικά πρακτορεία άφησαν να εννοηθεί ότι η επιστροφή σε μια σχετική ομαλότητα θα χρειαστεί ακόμα κάποιους μήνες, καθώς προς το παρόν επικρατεί επιφυλακτικότητα.

Επιπλέον ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν «την έλλειψη διαφανών στοιχείων» ως λόγο για την κίνηση αυτή. Η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία θα απαιτούν αρνητικό τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, με όσους βρίσκονται θετικοί στην Ιαπωνία να πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα. Το Τόκιο σχεδιάζει επίσης να θέσει περιορισμούς στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να αυξήσουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Την επιβολή διαγνωστικών ελέγχων εξετάζουν και οι Φιλιππίνες.

Οι ιαπωνικές αρχές κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ 415 θανάτων σε ένα 24ωρο λόγω covid19

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα 415 θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID-19, τον υψηλότερο τέτοιο απολογισμό για μία μεμονωμένη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 216.219 νέα κρούσματα κορονοϊού, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ των 260.000 μολύνσεων την ημέρα τον Αύγουστο.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η Ιαπωνία είχε τον υψηλότερο αριθμό στον κόσμο με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.