Αφού πέρασε πάνω από έναν μήνα μέσα στο σπίτι της η Τσεν Τσουνμέι στάθηκε σε μια μεγάλη ουρά από πελάτες ενός δημοφιλούς εστιατορίου του Πεκίνου όπου είχε συρρεύσει πλήθος πολιτών έπειτα από την χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας του κορονοϊού στην κινεζική πρωτεύουσα.
Τον περασμένο μήνα, η πόλη αυτή των 22 εκατομμυρίων κατοίκων απαγόρευσε στους πολίτες να επισκέπτονται εστιατόρια, έκλεισε τα γυμναστήρια και σφράγισε πολλούς σταθμούς του μετρό ώστε να ανασχέσει την εξάπλωση της covid.
Τώρα οι περιορισμοί επιτέλους αίρονται, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης.
“Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, κυρίως επειδή μείναμε μέσα τόσο καιρό. Παρήγγελνα στο σπίτι ή μαγείρευα καθημερινά. Ήθελα πολύ να βγω έξω να φάω”, λέει στο AFP.
Στο απόγειο της πανδημίας το Πεκίνο κατέγραφε μόλις δεκάδες μολύνσεις καθημερινά. Αλλά οι αρχές της Κίνας που τηρούν την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων χρησιμοποίησαν σύντομης διάρκειας λοκντάουν, διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ και αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να εξαλείψουν ακόμη και τις μικρότερες εστίες.
Η 28χρονη Τσεν λέει ότι το συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει μπήκε αρχικά σε καθεστώς λοκντάουν για δύο εβδομάδες αλλά όταν τελικά της επιτράπηκε να βγει από αυτό ήταν κλειστός ο πλησιέστερος σταθμός του μετρό.
“Εκτοτε έμεινα σπίτι. Στην αρχή σκέφτηκα ότι η τηλεργασία είναι αρκετά καλή, αλλά λίγο αργότερα βαρέθηκα”, εξηγεί.
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στο Πεκίνο μειωνόταν –σήμερα ανέφερε μόνο δύο ασυμπτωματικά κρούσματα από μετάδοση στην κοινότητα– οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους αυτή την εβδομάδα, ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι στις 13 Ιουνίου.
Το θεματικό πάρκο της Universal Studios στην κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά στις 15 Ιουνίου, ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια θα λειτουργούν με το 75% της χωρητικότητάς τους από αυτή την εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές.
Απώλεια εσόδων
Καθώς οι αρχές επέμεναν στην τήρηση της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων, αυξάνονταν οι οικονομικές ζημίες.
Οι επιχειρήσεις στο Πεκίνο δήλωσαν στο AFP ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ επώδυνος οικονομικά.
“Τα έσοδά μας για τον Μάιο μειώθηκαν κατά περίπου 65% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο”, λέει ο Ζανγκ Σενγκτάο, διευθυντής της εταιρείας Huda Catering στο Πεκίνο.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, το εισόδημα του προσωπικού στην αλυσίδα αυτή καταστημάτων εστίασης, η οποία απασχολεί σχεδόν 800 εργαζόμενους, επίσης μειώθηκε κατά περίπου 30% τον περασμένο μήνα.
“Ανυπομονώ να ανοίξουν και πάλι. Αναμφίβολα χάναμε χρήματα”, λέει στο AFP ο Γου Ζιγουέν, μάνατζερ μιας αλυσίδας εστιατορίων προσθέτοντας ότι η επιχείρηση, για να επιβιώσει, στηριζόταν στην κατ’ οίκον διανομή γευμάτων.
Ωστόσο, το εκ νέου άνοιγμα των εστιατορίων στο Πεκίνο παραμένει μερικό: εξαιτίας των ελέγχων για τον κορονοϊό το εστιατόριό του μπορεί να δεχτεί μόνο έως και το 50% της χωρητικότητάς του “ακόμη και αν οι πελάτες συρρέουν”, εξηγεί ο Γου.
Το Πεκίνο απαιτεί την προσκόμιση αρνητικού τεστ των τελευταίων τριών ημερών αν επιθυμούν να επιβιβαστούν σε δημόσια μέσα μεταφοράς ή εισέρχονται σε κτίρια γραφείων.