Από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας δόθηκαν οι πρώτες ενδείξεις κάποιας πιθανής χαλάρωσης της αυστηρής πολιτικής τους για “μηδενική COVID” έπειτα από ένα κύμα οργισμένων διαδηλώσεων κατά των υγειονομικών περιορισμών και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.
Η προσέγγιση της Κίνας απέναντι στον ιό βρίσκεται ενώπιον “νέων συνθηκών και νέων καθηκόντων” χάρη στον λιγότερο επικίνδυνο χαρακτήρα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού και την πρόοδο του εμβολιασμού, δήλωσε η αντιπρόεδρος Σουν Τσουνλάν απευθυνόμενη χθες, Τετάρτη, στην Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC).
Την Τρίτη το Πεκίνο είχε ήδη αποφασίσει να επιταχύνει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής.
Η Σουν, από τα κεντρικά πρόσωπα της κινεζικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πολιτική “μηδενικής COVID” στα σχόλιά της -σύμφωνα με τις δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua– γεγονός το οποίο επιτρέπει να υπάρξουν ελπίδες ότι η στρατηγική αυτή, η οποία έχει αναστατώσει εδώ και τρία χρόνια την καθημερινή ζωή των Κινέζων και την οικονομία της χώρας, θα χαλαρώσει σύντομα.
Εξοργισμένοι από τα επανειλημμένα λοκντάουν και τα σχεδόν καθημερινά τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό, χιλιάδες Κινέζοι διαδήλωσαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, την Σανγκάη, την Γκουανγκτζόου ή ακόμη και την Ουχάν, στην οποία είχαν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2019.
Για τις κομμουνιστικές αρχές, αυτό είναι το πιο εκτεταμένο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Μετά τον αιφνιδιασμό τους, κάλεσαν σε “καταστολή” για να περιορίσουν το κύμα αυτό, αλλά εμφανίστηκαν επίσης να δίνουν δείγματα για κάποια χαλάρωση στο μέτωπο της υγειονομικής πολιτικής.
– Αριθμοί ρεκόρ, αλλά πολύ μικροί-
Ως εκ τούτου, στην βιομηχανική μεγαλόπολη Γκουανγκτζόου, στη νότια Κίνα, όπου την Τρίτη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, το λοκντάουν που ισχύει εδώ και αρκετές εβδομάδες ήρθη, παρά τον αριθμό ρεκόρ των μολύνσεων.
Κι αυτό καθώς, μολονότι οι αριθμοί είναι όντως μεταξύ των πιο αυξημένων από το ξέσπασμα της πανδημίας, παραμένουν πολύ μικροί: 35.800 εγχώρια κρούσματα ανακοινώθηκαν σήμερα σε πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων και η τεράστια πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.
Οι περιορισμοί χαλάρωσαν σε διάφορους βαθμούς στις 11 περιοχές της Γκουανγκτζόου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Χαϊτζού, που ήταν το επίκεντρο των κινητοποιήσεων.
Με εξαίρεση κάποιες συνοικίες που θεωρούνται “υψηλού κινδύνου”, σύμφωνα με την τοπική Επιτροπή Υγείας, “οι άλλες θα αντιμετωπίζονται ως ζώνες χαμηλού κινδύνου”.
Η πόλη Τσονγκίνγκ, στην κεντρική Κίνα, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι αυτοί που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και πληρούν ορισμένες συνθήκες θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, σε μια σαφή αλλαγή σε σχέση με την πολιτική που εφαρμοζόταν ως τώρα, η οποία επέβαλε σε όλους -θετικά κρούσματα και επαφές κρουσμάτων- να πηγαίνουν σε κέντρα καραντίνας.
Τα μέτρα αυτά χαλάρωσης σε τοπικό επίπεδο, όπως και οι δηλώσεις της Σουν, “θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ότι η Κίνα αρχίζει να σκέφτεται να τερματίσει την αυστηρή πολιτική της για μηδενική COVID”, εκτιμούν οι αναλυτές του ANZ Research σε σημείωμά τους.
“Πιστεύουμε ότι οι κινεζικές αρχές περνούν σε μια στρατηγική ‘ζούμε με την COVID’, βάσει αυτού που δείχνουν οι νέοι κανόνες που επιτρέπουν στον κόσμο να απομονώνεται στο σπίτι του αντί να τον μεταφέρουν σε κέντρα καραντίνας”, επισημαίνουν.
Σήμερα το πρωί, δύο σημαντικές κινεζικές εφημερίδες δημοσίευσαν σχόλια ειδικών που καθησυχάζουν για την μη επικινδυνότητα της COVID στην πλειονότητα των κρουσμάτων, έπειτα από παρόμοια δημοσιεύματα αυτές τις τελευταίες ημέρες, τα οποία φαίνεται να προετοιμάζουν τον πληθυσμό για μια αλλαγή νοοτροπίας.
– Πολιτικά αιτήματα –
Καθώς πλησιάζει η τρίτη επέτειος από τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ουχάν, είναι σαφές ότι οι κάτοικοι έχουν κουραστεί.
Φονική πυρκαγιά στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, έδωσε το έναυσμα για τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου, καθώς ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου κατήγγειλαν ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί εμπόδισαν το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο οι διαδηλωτές φώναξαν και συνθήματα με πολιτικά αιτήματα, με ορισμένους να αξιώνουν ακόμη και την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τον περασμένο μήνα εξασφάλισε μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της χώρας.
Ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών από τις αρχές και οι υγειονομικοί περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις στην Κίνα περιπλέκουν την εκτίμηση του συνολικού αριθμού των διαδηλωτών στη χώρα.
Ωστόσο διαμαρτυρία σε αυτήν την έκταση είναι κάτι το σπάνιο στην χώρα, δεδομένης της καταστολής κάθε μορφής άμεσης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.
Οι κινητοποιήσεις του 1989 είχαν τερματιστεί με αιματηρή καταστολή όταν επενέβη ο στρατός, με επίκεντρο την πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.
Χθες, ανακοινώνοντας τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία ακριβώς μετά την Τιενανμέν, το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογράμμισε την ικανότητά του να επαναφέρει την ηρεμία κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων.