Τον εξονυχιστικό έλεγχο των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας σε περιοχή του Βοΐου Κοζάνης (συνολικά 2.500) συνεχίζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, προκειμένου να εξακριβώσουν με βεβαιότητα ότι κανένα από τα προσβληθέντα ζώα με τον κορονοϊό δεν φέρει μεταλλαγμένο τον ιό της Covid-19.
«Αυτή η διαδικασία θα πάρει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες», επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που στο μεταξύ αποφάσισε τη θανάτωση των γουνοφόρων ζώων που έχουν προσβληθεί, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία.
Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί μετάλλαξη του ιού της Covid-19 στα ζώα που εξετάστηκαν, ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται». Πρόσθεσαν, δε, ότι «θα θανατώνονται μόνο τα ζώα που εντοπίζεται ότι νοσούν από την Covid-19 και το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί οριζόντια».
Πάντως, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το ΥΠΑΑΤ, με εντολή του υπουργού Μάκη Βορίδη, βρίσκονται σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και παρακολουθείται στενά η κατάσταση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ευζωίας των ζώων.
Πέραν πάντως του ιδιοκτήτη της μονάδας στο Βόιο Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι άλλοι τρεις εκτροφείς είναι θετικοί στην Covid-19 στην Κοζάνη και ισάριθμοι στα Γρεβενά, σε σύνολο 120 rapid tests, σήμερα. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, «ακόμη δεν λήφθηκαν δείγματα από τα ζώα και η διαδικασία αυτή έχει δρομολογηθεί. Γενικώς οι κτηνίατροι βρίσκονται επί ποδός και πραγματοποιούν σαφάρι ελέγχων σε όλες τις μονάδες».
Στην περιοχή της Καστοριάς, σε σύνολο 135 rapid tests, θετικοί βγήκαν στην Covid-19 εννέα εκτροφείς και εργάτες στις μονάδες γουνοφόρων ζώων, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικά λειτουργούν 84 εκτροφές γουνοφόρων ζώων και ο αριθμός των μινκ υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο.
Σε ό,τι αφορά τα θετικά στον Covid-19 γουνοφόρα ζώα σε περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, επισημαίνεται ότι πολλά μινκ κατέληξαν, ενώ άλλα ήδη παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού του κορονοϊού όπως δύσπνοια, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση.