Προειδοποίηση για μία δύσκολη πορεία έως τα Χριστούγεννα απευθύνουν οι επιστήμονες εφόσον δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και ενώ αύριο ανακοινώνονται οι κατηγορίες των πολιτών στις οποίες θα χορηγηθεί η τρίτη δόση, όπως επανέλαβε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Τρίτη δόση και εμβολιασμός παιδιών – Πρόεδρος εργαζομένων ΑΧΕΠΑ: Η αδερφή μου εμβολιάστηκε και έχει 4 μήνες περικαρδίτιδα
Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ήδη με την 3η δόση έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού περίπου 32.000 πολίτες ανήκοντες στις ευπαθείς κατηγορίες.
Σημείωσε δε μέχρι σήμερα 6.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση.
«Έρχονται δύσκολα. Χειμώνας, κλειστοί χώροι. Είναι στοίχημα ο εμβολιασμός, δεν θέλω να πιστεύω ότι τελειώσαμε με το 60%» ανέφερε του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Σκάι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ορισμένες περιοχές προκαλούν ανησυχία όπως η Βόρεια Ελλάδα. «Προβληματιζόμαστε να μην υπάρχει έξαρση όπως στο δεύτερο κύμα», είπε.
Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι το σύστημα υγείας θα υποστεί μικρότερη πίεση από ό,τι πέρυσι, ενώ αναφερόμενος, σχετικά ερωτηθείς, στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις εκκλησιαστικές σχολές έκανε λόγο για θύλακες αντιεμβολιαστών – συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ εκκλησίας και σχολών.
Μιλώντας επίσης στον Σκάι, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Θάνος Δημόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Όσον αφορά στην 3η δόση σημείωσε ότι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών είναι η σχέση «κόστους – οφέλους»: «Σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοϊούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA» δήλωσε.
Από τη πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε σε ό,τι αφορά στην πανδημία μέχρι τα Χριστούγεννα.
«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ na είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», εξήγησε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων (…) «Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.