Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα, στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η αντιπροσωπεία της γενικής συνομοσπονδίας ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το «ως ταφόπλακα για τους παραγωγούς» και εξέφρασε την αντίδρασή της σε αυτό.
Απ’ την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών και δήλωσε την «ξεκάθαρη αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στο νομοσχέδιο από την πρώτη στιγμή».
Καυτηρίασε τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών, σημειώνοντας ότι «το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι η λαϊκή οικογένεια, αλλά και οι επαγγελματίες παραγωγοί και έμποροι που δραστηριοποιούνται σε αυτές».
Ανέδειξε επίσης, τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ στη Βουλή «για την πλήρη αποκατάσταση του εισοδήματος των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών, είτε για τα προβλήματα που προέκυψαν από τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε για τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στη σοδειά τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τον παγετό, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες».
Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας, Παντελής Μόσχος, είπε ότι «το νομοσχέδιο μετά από 93 χρόνια, σταματά τους παραγωγούς να πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές, δεν υπάρχουν Νομικά Πρόσωπα στις Περιφέρειες για να μπορούν να διοικούνται οι λαϊκές αγορές, έχει ποινές τιμωρητικού χαρακτήρα, είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει παραγωγούς και επαγγελματίες σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Οι λαϊκές αγορές χρειάζονται για όλη τη χώρα, χρειάζονται για τα εκατομμύρια των καταναλωτών που τις στηρίζουν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας. Εάν αυτός ο κλάδος χαθεί, χάνεται η χώρα».
Από την πλευρά του, ο Στέφανος Τομαρόπουλος, μέλος του ΔΣ της Συνομοσπονδίας, είπε ότι «αυτός ο νόμος έχει στην ουσία δύο νομοσχέδια: Ένα αυτό που θα ψηφίσουν οι βουλευτές και ένα άλλο είναι οι 16 υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα καθορίζουν το μέλλον μας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δεν μπορεί να μην γνωρίζουμε το πώς θα γίνεται η ανανέωση, το τι θα πουλάμε, τους όρους και τις προϋποθέσεις, ακόμα και το ηλεκτρονικό σύστημα το καθορίζει ο υπουργός. Αυτό μας δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου για το τι μέλει γενέσθαι την επόμενη μέρα του νομοσχεδίου».
«Βεβαίως υπάρχει και το ότι για πρώτη φορά ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αύριο, θα ισχύσει από τον Φλεβάρη του 2022 με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό νόμου το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια για την ανανέωση, καθώς πολλές άδειες ανανεώνονται τον Δεκέμβρη. Και αυτό δεν έχει προβλεφθεί παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα θέματα τα θέσαμε στον κ. υπουργό, Α. Γεωργιάδη και ακόμα και σήμερα δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο.
Πέρα από αυτό, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, ιδιαίτερα στην Αττική, αφού (το) απέσυρε για τους παραγωγούς της περιφέρειας, στην ουσία τους εξαναγκάζει να πάνε να γίνουν επαγγελματίες, με αποτέλεσμα οι λαϊκές, που ξεκίνησαν για τους παραγωγούς, να χάσουν τον κοινωνικό και βιοποριστικό τους χαρακτήρα.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα των λαϊκών αγορών και θα το πολεμήσουμε και την επόμενη μέρα» κατέληξε ο κ. Τομαρόπουλος.