Ως «κίνημα» που αναδύθηκε μέσα από την «κοινωνία» και που αποτελεί « ευθεία αναφορά στην αμεσοδημοκρατία » χαρακτήρισε την Πλεύση Ελευθερίας, η πρόεδρός της, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρώτη της ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ξεκινώντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε πως είναι η μόνη σήμερα γυναίκα «αρχηγός» κόμματος στη Βουλή, ενώ έκανε αναφορά και στο παρελθόν της ως βουλευτή και προέδρου της Βουλής, τονίζοντας πως όταν κατέβηκε από το βήμα στις 14 Αυγούστου 2015 έδωσε την « υπόσχεση » ότι θα συνεχίσει να « αγωνίζεται » για τα όνειρα όλων των πολιτών και δηλώνοντας πως αυτό σκοπεύει να κάνει και από την σημερινή της θέση. Παράλληλα, επισήμανε πως τρεις βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας είναι άνθρωποι του πολιτισμού και πως αυτό « σηματοδοτεί την έμφαση » που δίνουν στον πολιτισμό και στα « δικαιώματα » των ανθρώπων του χώρου.
Όπως είπε, η κοινοβουλευτική ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας είναι η « μικρότερη » αλλά όχι η « έσχατη και καθόλου αμελητέα » και δήλωσε πως θα διεκδικήσει την « ένατη έδρα που αφαιρέθηκε άδικα » από το κόμμα της. Σχολιάζοντας και την καταψήφιση από την πλειοψηφία του υποψηφίου αντιπροέδρου της Βουλής από την Πλεύση Ελευθερίας, σημείωσε πως δεν αποτελεί πράξη « ούτε συναίνεσης ούτε θεσμικής λειτουργίας » και κάλεσε την κυβέρνηση να « αναθεωρήσει », ως ένδειξη « σεβασμού στα δικαιώματα της αντιπολίτευσης ».
Επιπρόσθετα, δήλωσε υπέρ ενός Κοινοβουλίου « αναβαθμισμένου και ανεξάρτητου » που δε θα αποτελεί « εκτελεστικό όργανο » της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για την « αναβάθμιση » των « διαδικασιών ακρόασης των πολιτών » απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενισχύοντας το « θεσμό της αμεσοδημοκρατίας ».
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για « πολυνομία » που μετατρέπεται σε « κακονομία » όπως φάνηκε, σύμφωνα με την ίδια, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και κατέκρινε τη « βιομηχανική παραγωγή νομοθετημάτων » με « φρενήρη τρόπο » που εκ των υστέρων κρίνονται « άστοχα » και « διορθώνονται ».
«Θα πρέπει αντί να αξιολογούμε πόσα νομοσχέδια ψηφίστηκαν, ποια μέτρα πραγματικά παρθήκαν που ανακούφισαν την κοινωνία, ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες βελτίωσαν τη ζωή των ανθρώπων. Αν κάναμε τέτοιο έλεγχο, νομίζω ότι θα είναι πολύ φτωχά και απογοητευτικά τα συμπεράσματα », είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε έκκληση σε αυτή τη Βουλή να γίνουν « οι πολίτες στο επίκεντρο » και να γίνει προτεραιότητα « η βελτίωση των συνθηκών ζωής ».
Συνεχίζοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο, όταν κάλεσε τους πολίτες « να αλλάξουμε τον κόσμο με αγάπη », σχολιάζοντας πως « από πολλούς λοιδορήθηκε », αλλά, όπως δήλωσε « η αγάπη είναι εκείνη που μπορεί να κινήσει το σύμπαν και να μετακινήσει βουνά ». Στο πλαίσιο αυτό υποσχέθηκε πως θα γίνει η Πλεύση Ελευθερίας η « φωνή » όλων των πολιτών στο Κοινοβούλιο και αναφέρθηκε ξεχωριστά στους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας τη σημασία των θεμάτων παιδείας, αλλά μεταξύ άλλων και στους εργαζόμενους σε επισφαλείς συνθήκες, τους νέους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος ζωής, τους συνταξιούχους ή και τους δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με τράπεζες και funds. Ζήτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να υπερασπιστούν το « πραγματικό δικαίωμα στη στέγη » με « απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας ».
Επίσης, αναφέρθηκε στα ζητήματα ισότητας φύλων και έμφυλης βίας, δηλώνοντας πως θα ζητήσει « θεσμική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία » και πως θα υπερασπιστεί τα θύματα « πάσης φύσεως διακρίσεων ». Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα δικαιώματα των μεταναστών, για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ όπως και για την ανάγκη επαναφοράς του δημόσιου χαρακτήρα σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ. Δήλωσε, δε, πως η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι η “πραγματική αντιπολίτευση σε αυτή τη Βουλή”.
Εξάλλου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την επανένωση των « κλεμμένων » γλυπτών του Παρθενώνα και έκανε λόγο για ανάγκη « να αναληφθούν ενέργειες κοινοβουλευτικής διπλωματίας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με αξιοποίηση των πορισμάτων της Βουλής που αφορούν την αποκήρυξη του χρέους ». Τάχθηκε, δε, κατά της « μυστικής διπλωματίας » στην εξωτερική πολιτική και υπέρ της διερεύνησης στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου για τα θύματα των Τεμπών και της Β. Εύβοιας.
Όσον αφορά τέλος, τη συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 και πως θα προτείνει την αναθεώρηση τριών άρθρων που αφορούν τις βουλευτική και την υπουργική ασυλία αλλά και το διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση γιατί όπως είπε « κατοχυρώνει την διαπλοκή δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας ». Θα προτείνει, όπως είπε και την « απαγόρευση σύμπτωσης βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας ».
Κλείνοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στο 2015 και την « παραβίαση της δημοκρατικής εντολής του δημοψηφίσματος » που ακολούθησε η « επιβολή » του τρίτου μνημονίου και σχολίασε με νόημα πως “τα όνειρα είναι πολύ επίμονα όπως και οι ιδέες όπως και οι αξίες ».