«Η απόφαση για να λάβουν η Φινλανδία και η Σουηδία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να εναπόκειται τώρα στα εθνικά κοινοβούλια να κυρώσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής απόφασης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος , μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η απόφαση αυτή επισκιάζει οποιοδήποτε άλλο γεγονός έχει συζητηθεί και στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και προσέθεσε: «Μένω, λοιπόν, σε αυτό. Είναι λάθος η συζήτηση να παρεκκλίνει προς άλλα θέματα και επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο».
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η απόφαση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι μια απάντηση στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, και επειδή αυτές οι δύο χώρες ήταν απρόθυμες πριν από την εισβολή να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η ένταξή τους σε αυτό τον οργανισμό σημαίνει ότι αισθάνονται μια μορφή ισχυρής προστασίας.
Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως ανέφερε στη δήλωσή του, είχε την ευκαιρία επί αρκετή ώρα να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις εκεί, τα θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια και γενικότερα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Προφανώς, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Και στο κλίμα που συνήθως γίνονται αυτές οι συζητήσεις μεταξύ εμού και του κ. Δένδια, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και για ορισμένα πράγματα τα οποία δεν γνώριζα» σημείωσε επιπροσθέτως.