«Έχουμε μπροστά μας πάρα πολύ δύσκολους μήνες!», τόνισε για μία ακόμη φορά σε δραματικούς τόνους η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και στα μέτρα που εκτιμά ότι πρέπει να εφαρμοστούν. «Πειθαρχία, πειθαρχία, πειθαρχία!», είπε χαρακτηριστικά και εισηγήθηκε να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες διοργανώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο – ούτε καν σε εξωτερικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας BILD, η Καγκελάριος, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στα κρατιδιακά κοινοβούλια, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Γερμανία και, ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ομολόγησε ότι δεν έχει καθόλου καλό προαίσθημα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», φέρεται να δήλωσε, ενώ εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με την BILD, η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε τον κορονοϊό «μάστιγα» και «συμφορά» την οποία δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Καγκελάριος εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι δεν εισακούσθηκαν οι εκκλήσεις της να μην πραγματοποιηθούν τουριστικά ταξίδια αυτή την περίοδο. «Αυτό (ενν. η νέα έξαρση) συνέβη από εκείνους που πήγαν διακοπές», είπε στους συνομιλητές της, αναφερόμενη και στην ανακοίνωση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Τόμας Κρόιτσερ, σχετικά με 4000 κρούσματα στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία και στο Κόσοβο.
Η Καγκελάριος απέφυγε ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «lockdown», αν και επισήμανε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι ο ιός μπορεί να ελεγχθεί «με απλά μέσα». Το μοντέλο της Κορέας δεν μπορεί να λειτουργήσει εδώ, φέρεται να είπε, επειδή υπάρχουν τα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Για αυτό και η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα έχει μόνο περιορισμένη απόδοση, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προσπάθεια της γερμανικής Biontech θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα ή το τέλος Μαρτίου.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε όμως και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, μιλώντας στην BILD am Sonntag, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός νέου «lockdown», εφόσον δεν αποδώσουν οι κανόνες περιορισμού των επαφών τις προσεχείς δύο έως τρεις εβδομάδες. Ειδικά για το Βερολίνο, το οποίο θεωρείται εδώ και μέρες «περιοχή κινδύνου», η κρατιδιακή υπουργός Υγείας Ντιλέκ Καλαϊτσί (SPD) έχει ετοιμάσει σχέδιο μέτρων που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται πολύ κοντά στην λογική του «lockdown» και αναμένεται να συζητηθούν αύριο στο τοπικό Κοινοβούλιο. Βασική προτεραιότητα παραμένει πάντως η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών.