Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα η οποία έχει μέτριο ρυθμό σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως πρόσθεσε η αύξηση είναι επίσης σημαντική και φτάνει το 50% όσον αφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Στην Αττική η αύξηση στο ρυθμό της πανδημίας αυξήθηκε κατά 50% και στη Θεσσαλονίκη πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, είπε και πρόσθεσε πως η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση των νέων διαγνώσεων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών που είναι και αυτοί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εφόσον μολυνθούν.
Έμφαση έδωσε ο κος Μαγιορκίνης στην αξία της «κοινωνικής φούσκας». Με δεδομένο ότι η αύξηση των επαφών μας αυξάνει και την πιθανότητα μετάδοσης και μόλυνσης, είναι σημαντικό να συναντιόμαστε με συγκεκριμένους ανθρώπους και να μειώσουμε τις κοινωνικές επαφές.
Ο ίδιος αποκάλυψε τέλος πως η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και εκτίμησε ότι ο κυριότερος παράγοντας που συμβαίνει αυτό είναι η κόπωση όλων μας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο «η πανδημία έχει ξεπεράσει τις 105 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας έχουν ήδη καταλήξει» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχώρησε σημαντικά» και ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία βρίσκεται σε πτωτική τάση».
«Στην Ευρώπη, επίσης, η επιδημία φαίνεται ότι επιβραδύνεται καθώς ο αριθμός των διαγνώσεων έχει υποχωρήσει σε λιγότερες από 200 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα έχοντας μέχρι στιγμής καταγράψει 31 εκατομμύρια διαγνώσεις από την αρχή της πανδημίας και 725 χιλιάδες θανάτους» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.