Μηνύματα για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (upd4)

Κ. Σακελλαροπούλου: «Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής»

«Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής και τις εγκληματικές και χρόνιες συνέπειές της, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό», αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την επέτειο από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στις 20 Ιουλίου 1974.

Αναλυτικά η δήλωση της Προέδρου

«Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και η οδύνη παραμένει αμείωτη.

Δεν ξεχνάμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής.

Δεν ξεχνάμε τις εγκληματικές, χρόνιες συνέπειές της: τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, το συνεχιζόμενο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση των πολιτιστικών μνημείων, τον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον τουρκικό εποικισμό.

Δεν ξεχνάμε ότι, 46 χρόνια μετά, η τουρκική κατοχή συνεχίζεται.

Η Ελλάδα θυμάται πάντα και τιμά τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, τους αγνοούμενους και τους ζώντες Κύπριους και Ελλαδίτες, οι οποίοι το 1974 υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος την ελευθερία της Κύπρου από τον τούρκο εισβολέα.

Τη φετινή θλιβερή επέτειο της 20ης Ιουλίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανώς κλιμακούμενη και διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία εκδηλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Απόφαση που πληγώνει βαθιά όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά και όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο αυτό σύμβολο της Χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και που απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού.

Στην παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας προτάσσουμε τη νομιμότητα, τη στενή συνεργασία και τον διαρκή συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου. Στους αντίποδες ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα, Ελλάδα και Κύπρος ενισχύουμε τις περιφερειακές συνεργασίες μας, οι οποίες συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Εργαζόμαστε με ακλόνητη προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με προσήλωση στον αταλάντευτο εθνικό στόχο και προτεραιότητα που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της απρόσκοπτης εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Λύση, η οποία θα απαλλάξει, επιτέλους, την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα καταργήσει το, κατά κοινή διεθνή ομολογία, μη βιώσιμο σύστημα των Εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης τρίτων στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κυρ. Μητσοτάκης: 46 χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση

«Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο», τονίζει σε μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά και ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος. Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα. Απέναντι σ’ αυτά τα δεδομένα, ο Ελληνισμός αντιδρά με ωριμότητα κι αποφασιστικότητα. Με πίστη στη δικαιοσύνη και στην επανέναρξη ενός διαλόγου που θα φέρει βιώσιμη λύση στο μαρτυρικό νησί» σημειώνει ο πρωθυπουργός

Και καταλήγει: «Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε το σύνθημα “Δεν ξεχνώ”. Αγωνιζόμαστε για μία Κύπρο ενωμένη και ευρωπαϊκή. Για μία Ελλάδα που θα προοδεύει με πυξίδα το Δίκαιο, σε αρμονία με τους γείτονές της. Και για μία Μεσόγειο γόνιμης Ειρήνης. Σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση».

Ν. Δένδιας: Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής

«Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του για την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατοχή πλέον του ενός τρίτου του νησιού. «Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας», αναφέρει ο κ. Δένδιας, ενώ επισημαίνει πως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουν την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο.

«Σαράντα έξι χρόνια ο Ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει το δράμα των οικογενειών των Αγνοουμένων, τον ξεριζωμό χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, τη σύληση και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς, το σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών και συνεχίζει: «Σαράντα έξι χρόνια παραβιάσεων, από την Τουρκία, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αποφάσεων που, μεταξύ άλλων, καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιώνουν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφός της».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας, «σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος, βρίσκονται στο επίκεντρο μίας ολοένα κλιμακούμενης και διευρυνόμενης τουρκικής παραβατικότητας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος, αντιτάσσουμε την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο». Και προσθέτει: «Σε διαρκή συνεργασία και στενό συντονισμό, εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο κ. Δένδιας επαναλαμβάνει ότι «ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής» και σημειώνει: «Ακλόνητη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σταθερή στις αρχές αυτές, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού».

Και καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών: «Με κάθε ευκαιρία η Ελλάδα επαναλαμβάνει πως μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του εθνικού στόχου και θα ευγνωμονεί τους πεσόντες, τους Αγνοούμενους και τους ζωντανούς υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου».

Αλ. Τσίπρας: Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου

«Σαράντα έξι χρόνια μετά, η παράνομη, βάναυση εισβολή στην Κύπρο παραμένει ανοιχτή πληγή για το σύνολο του κυπριακού λαού, τον ελληνισμό, την περιοχή μας, την Ευρώπη και κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δεν ξεχνούμε τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της νήσου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «46 χρόνια μετά -μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα- οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική, αποφασιστικής προάσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου και επανεκκίνησης του ευρωτουρκικού διαλόγου, με την Ελλάδα πρωταγωνιστή».

Σημειώνει ότι «δεν σταματάμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση: την επανένωση της νήσου και του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς εγγυητές, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα».

ΣΥΡΙΖΑ

«Συμπληρώνονται φέτος 46 χρόνια από την παράνομη και βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της εισβολής. Τονίζει ότι «η φετινή μαύρη επέτειος έρχεται σε μια συγκυρία όπου η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου» και πως «ειδικά για την Κύπρο, η στρατηγική αυτή εκφράζεται με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ «διδασκόμενη από τα μαθήματα της ιστορίας, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο». Και καταλήγει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Στηρίζουμε την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Φ. Γεννηματά για τα 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Και σήμερα η χώρα χρειάζεται ενότητα και εγρήγορση»

Με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζει ότι «46 χρόνια μετά η πληγή της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, δεν έχει κλείσει. Η δική μας απάντηση είναι η μνήμη κόντρα στη λήθη. Είναι η διεκδίκηση και ο συνεχής αγώνας κόντρα στον συμβιβασμό και την παραίτηση». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει την απαραίτητη εθνική ενότητα και εγρήγορση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Σήμερα – όσο ποτέ – και για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η χώρα χρειάζεται αρραγές μέτωπο και εθνική γραμμή, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Και όχι να παρακολουθεί αμήχανα την τουρκική επιθετική στρατηγική. Το οφείλουμε σε όλο τον Ελληνισμό όπου γης, που αγωνιά και ανησυχεί», τονίζει η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ

«Συμπληρώνονται φέτος σαράντα έξι χρόνια από το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κι αφού πρώτα το δρόμο άνοιξε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της κυβέρνησης Μακάριου.

Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την τουρκική επιθετικότητα, ενώ σε συνεργασία με την αστική τάξη της Ελλάδας μεθοδεύουν τη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Όπως τότε έτσι και σήμερα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όντας αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της κρίσιμης γεωστρατηγικής περιοχής, μπαίνουν σε φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης με θύματα τους λαούς. Σημάδι κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας αποτελεί η απαράδεκτη απόφαση για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Τα ιστορικά αυτά διδάγματα και η σύγχρονη πείρα αποδεικνύουν ότι οι δήθεν ισχυροί σύμμαχοι, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναχαιτίσουν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα με στόχο να την τραβήξουν από την επιρροή της Ρωσίας και να μη διαρραγεί η ενότητα της ατλαντικής συμμαχίας» σημειώνει το ΚΚΕ και καλεί «τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση μπροστά στα επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζονται ενάντια στον ίδιο και τους γειτονικούς λαούς».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι ίδιες οι εξελίξεις στην περιοχή μας κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για:

— Καμία αλλαγή συνόρων

— Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

— Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.