«Συναντιόμαστε εδώ σήμερα και ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική ψηφοφορία γίνεται στο Στρασβούργο. Ελπίζω ότι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιείται στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ, τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα ζητήματα μετανάστευσης, αποτελούν σημαντικά ζητήματα και θα συζητηθούν και στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, είναι θέματα που απασχολούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.
Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα την 20η Ιουλίου θα έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός κομματιού του νησιού. «Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι τελικά το ζήτημα θα επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση» τόνισε.
Η Σύνοδος
Στην Βρετανία βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πραγματοποιείται σήμερα στην κομητεία Οξφορντσιρ.
Πρόκειται για την τέταρτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας από τότε που δημιουργήθηκε ο θεσμός το 2022 με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Είναι μια πλατφόρμα, ένα φόρουμ που στόχο έχει την προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη.
Συνολικά συμμετέχουν 47 ηγέτες από την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι από το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα απουσιάζουν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Τουρκίας καθώς επίσης και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς σήμερα διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της στο αξίωμα.
Στην Σύνοδο θα πραγματοποιηθούν δύο βασικές συνεδριάσεις της ολομέλειας και τρεις ξεχωριστές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που θα αφορούν τη μετανάστευση, την ενέργεια και την υπεράσπιση – διασφάλιση της δημοκρατίας. Στην τελευταία θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε Βρετανικό έδαφος και είναι η πρώτη μεγάλη διεθνής στην οποία οικοδεσπότης είναι ο νεοεκλεγείς βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Στάρμερ θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ καθώς επιθυμεί στενότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων ενώ εκτιμάται ότι θα δεσμευτεί για την παροχή βοήθειας για την πάταξη την παράνομης μετανάστευσης μέσω συνεργασίας με τη Europol και τη Frontex. Αλώστε και ο ίδιος θα συμμετέχει στο τραπέζι στρογγυλής τραπέζης με θέμα το μεταναστευτικό. Σε αυτό μεταξύ άλλων θα βρίσκονται και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Γερμανίας, της Μάλτας της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται στην ιστορική έπαυλη Μπλένιμ χώρο γέννησης του Ουίντσον Τσώρτσιλ που βρίσκεται λίγο έξω από την Οξφόρδη στην κομητεία Οξφορντσιρ.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα, όπως ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας – μια ευρωπαϊκή ασπίδα»
Το έργο της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης τονίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της υποψήφιας για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, θα προταθεί μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή ασπίδα αντιαεροπορικής άμυνας και άμυνα στον κυβερνοχώρο.
Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας – μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».
Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον εκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο άμυνας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ.
H υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, επισήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου».
Όσον αφορά στη διεύρυνση, τονίζεται ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν επανεκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο για τη διεύρυνση (σ.σ στη θητεία που ολοκληρώνεται υπάρχει επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας).