Μητσοτάκης: Να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης οι επιχειρηματίες (upd)

Να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης ζητεί από τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News». Από την πλευρά του τονίζει ότι με το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε, η πολιτεία έχει κάνει το καθήκον της και έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Επισημαίνει ότι τώρα αναμένει από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την στήριξη της απασχόλησης και τους ενθαρρύνει να δράσουν.

Η κυβέρνηση αντί για επιδόματα ανεργίας επιλέγει την ενίσχυση της εργασίας

«Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες είναι μία ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αλλά και μία γέφυρα που οδηγεί την εθνική οικονομία από την σημερινή αβεβαιότητα στην όχθη της σταθερότητας. Και, μετά, στη δυναμική ανάπτυξη του 2021», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News».

Και επισημαίνει: «Τρεις είναι οι στόχοι μας: Υπεράσπιση της εργασίας, στήριξη των επιχειρήσεων και ελάφρυνση των νοικοκυριών από βάρη, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση.

Κλειδί του ενιαίου προγράμματος είναι το σχέδιο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Γιατί, ακριβώς, η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, σήμερα, είναι η ανεργία. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αντί να μοιράζει επιδόματα ανεργίας, ενισχύει την εργασία. Εμείς επιλέγουμε δουλειές, όχι «λουκέτα»!

Η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, να αναδιατάσσουν το προσωπικό τους με βάση τις συνθήκες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, προβλέπει ότι το κράτος θα παρεμβαίνει, ώστε οι μισθοί να διατηρούνται σχεδόν ακέραιοι. Με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Πάντα με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό. Και με απαγόρευση απολύσεων.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι αντί για επιδόματα ανεργίας επιλέγει την ενίσχυση της εργασίας. Και επιτρέπει στους εργοδότες να αξιοποιήσουν την ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ συνδυαστικά με τις ευεργετικές ρυθμίσεις των συμβάσεων σε αναστολή.

Η Πολιτεία, συνεπώς, έχει κάνει το καθήκον της. Παρέχει ευελιξία στους εργοδότες και οικονομική κάλυψη στους εργαζόμενους. Προσωπικά περιμένω, τώρα, και από τους επιχειρηματίες -ιδίως του Τουρισμού- να ανταποκριθούν και να ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους. Τους ενθαρρύνω να δράσουν. Γιατί έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ σημαίνει σύμπραξη της Πολιτείας με τον κόσμο της εργασίας και την επιχειρηματικότητα για να ανακτήσει η χώρα το έδαφος και χρόνο που της στέρησε η πανδημία. Ένα στοίχημα, που είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε».