Μητσοτάκης: Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στην τελετή παράδοσης των έργων ασφάλειας προμηθειών και πληροφοριών (SSI – Security of Supply and Ιnformation) και του πέμπτου αεροσκάφους F-16 Viper στην πολεμική αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα Βοιωτίας.

«Δύο εμβληματικά γεγονότα γράφονται σήμερα στην Τανάγρα και γράφουν μια ακόμα σημαντική σελίδα στην αμυντική μας ιστορία. Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από δω στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία. Και εδώ το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο ακόμα σημαντικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Lockheed Martin στο πλαίσιο αυτής της μακράς συνεργασίας που έχει με την Εθνική Αεροπορική Βιομηχανία», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα έργα που παραδόθηκαν σήμερα.

 

Οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ

«Με τα αεροσκάφη Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, καθώς η Ελλάδα επίσημα πια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί, έχουν πια οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16. Είναι μια πλήρης αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και εδώ στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας. Με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της παλιές περιπέτειες και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα. Και όσοι διαλαλούν ότι ίσως “έρθουν μια νύχτα ξαφνικά”, να ξέρουν πως οι ίδιοι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Και να μάθουν τότε ότι όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν ουσιαστικά την αξιοπιστία τους και ότι κάθε «γιουρούσι» τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του διεθνούς δικαίου, των ακμαίων ενόπλων δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας.

Θα το ξαναπώ ότι η πατρίδα μας δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, όμως μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα, στη λογική, στις σχέσεις καλής γειτονίας, στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Αυτό τον δρόμο περιφρουρεί και το νέο αμυντικό μας πρόγραμμα: με τα υπερσύγχρονα μαχητικά της πολεμικής μας αεροπορίας, τις καινούριες φρεγάτες που ήδη ναυπηγούνται, τη δρομολόγηση των προγραμμάτων για τις νέες κορβέτες, τα νέα ελικόπτερα Romeo, τον εκσυγχρονισμό των πυραυλικών συστημάτων του στρατού ξηράς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα μας κρατά απόρθητα τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Στο πεδίο των υβριδικών επιθέσεων προστατεύουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και σώζουμε ζωές που οι διακινητές της απέναντι όχθης σπρώχνουν στο άγνωστο.

Αλλά και αποκαλύπτουμε άθλιες, συκοφαντίες δυσφήμισης της χώρας που δυστυχώς -και λυπάμαι γι΄ αυτό- με μεγάλη ευκολία υιοθέτησαν εγχώριες πολιτικές δυνάμεις, που δεν ζήτησαν καν συγνώμη, αλλά επιμένουν να μας κουνάνε και το δάχτυλο όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια. Λυπάμαι γι’ αυτό», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

 

Σε πείσμα μερικών, η χώρα ζωντανεύει και την αμυντική μας βιομηχανία

«Σε πείσμα μερικών, η χώρα ζωντανεύει και την αμυντική μας βιομηχανία. Μην ξεχνάμε τα ναυπηγεία μας. Παραλάβαμε μια δραματική κατάσταση στον Σκαραμαγκά, και την Ελευσίνα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Σήμερα και οι δυο επιχειρήσεις έχουν εξυγιανθεί και μπορούν να παρέχουν πια τις υπηρεσίες τους και στο πολεμικό ναυτικό. Δεν χρειάζεται να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό για το αξιόπλοο του στόλου μας.

Αλλά βέβαια και εδώ στην ΕΑΒ. Η ΕΑΒ η οποία μπορεί και πρέπει να ανοίξει τα φτερά της και να γίνει κόμβος παραγωγικών αλλά και εκπαιδευτικών συμπράξεων, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες -αυτό το κάνουμε ήδη- με την Γαλλία, με το Ισραήλ, με τις χώρες του Κόλπου, τα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν. Τεράστιες ευκαιρίες πραγματικά ανοίγονται εδώ για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία διαθέτει όχι μόνο μοναδικές εγκαταστάσεις αλλά και ένα εξαιρετικό προσωπικό.

Μιλάμε συνεπώς για μια συνεκτική πολιτική, που θωρακίζει τόσο την άμυνα όσο και την οικονομία του τόπου. Η πρώτη, η άμυνα, αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξη της δεύτερης, της οικονομίας. Ενώ με τη σειρά της είναι η οικονομία που εξασφαλίζει τους πόρους για την εδραίωση της ‘Αμυνας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η ΕΑΒ σε νέα εποχή

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την απογείωση του F-16 Viper, του πέμπτου αναβαθμισμένου μαχητικού που παραλαμβάνει η πολεμική αεροπορία, επισκέφτηκε τον χώρο όπου γίνονται οι τεχνικές εργασίες στα F-16 Viper και τα P-3 Orion, ενώ ενημερώθηκε για τα δύο νέα κτίρια που εγκαινιάστηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, τη μονάδα χημικών διεργασιών και το υπόστεγο υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών.

Είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη διευρυμένη παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία έχει πλέον ανακάμψει, έχοντας τη σταθερή στήριξη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΑΒ κατέγραψε μεγάλη άνοδο στα έσοδα την τελευταία διετία και το 2021 επέστρεψε στην κερδοφορία ύστερα από πολλές ζημιογόνες χρονιές. Η εκτίμηση για το τρέχον έτος προβλέπει υπερδιπλασιασμό των εσόδων σε σύγκριση με το 2020.

Στο πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο της ΕΑΒ περιλαμβάνονται η αναβάθμιση συνολικά 83 μαχητικών F-16 στον τύπο Viper, που θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη τα πιο προηγμένα αυτού του είδους παγκοσμίως, η κατασκευή του πρώτου drone ελληνικού σχεδιασμού, του UAV «Αρχύτας», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η δημιουργία ενός δεύτερου drone, του «Γρύπα», σε συνεργασία με τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, και η εξαγωγή τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130 που παράγονται για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin.

Παράλληλα, έχοντας προχωρήσει σε περισσότερες από 700 προσλήψεις την τελευταία διετία, η ΕΑΒ εισέρχεται στον χώρο του διαστήματος, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στη συναρμολόγηση μικροδορυφόρων. Εξελίσσεται ταυτόχρονα σε διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής, διευρύνοντας γεωγραφικά το αποτύπωμά της, καθώς έχει αναλάβει εκπαιδευτικά προγράμματα μεγάλης αξίας για αραβικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει επενδύσει για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που υπερβαίνουν τα 9.400 τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023.