Διέκρινα κ. Τσίπρα μια ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία σας. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση, ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες, αλλά πραγματικό εργοτάξιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.
Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη, για να προσθέσει: Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε; Φοβάμαι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα.
Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.
Υπογράμμισε, ότι το eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.
Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.