Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα

Στο επίκεντρο και της σημερινής μας συνάντησης είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Θέλησε να σχολιάσει, όπως είπε, το κλίμα που κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Υπογράμμισε ότι τα αναχώματα που έχουν υψωθεί είναι πολλά και αποτελεσματικά και βαίνει προς το τέλος της η δύσκολη φάση η οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει. Τόνισε ότι είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται και μίλησε για το μέτωπο των τιμών των σχολικών ειδών τονίζοντας ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό τα έξοδα των νοικοκυριών δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα φέτος.

Υπογράμμισε ότι κανείς δε λέει πως οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Λέμε ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα βαίνουν καλύτερα. Αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στο δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά.

Η Ελλάδα παρά τα εμπόδια ανεβάζει ταχύτητα και η κυβέρνηση με πολλά καθημερινά βήματα υλοποιεί ένα σχέδιο τετραετίας και όλα τα βήματα που γίνονται τελικά θα οδηγήσουν σε μεγάλα άλματα, σε μεγάλες αλλαγές προς όφελος των πολιτών, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός στόχος αλλά και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι για όλα αυτά θα ειπωθούν πολύ περισσότερα σε δέκα μέρες στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά σε μύθους με συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επισημαίνοντας ότι στη Βουλγαρία ο βασικός μισθός είναι 477 ευρώ όταν στην Ελλάδα είναι στα 830. Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ο δείκτης της κατανάλωσης βελτιώνεται διαρκώς, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της αλλά όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης τόσο αυξάνονται οι ευθύνες της κυβέρνησης να διαφυλάξει το κύρος της πολιτικής και να απαντά με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα. Όπως είπε «δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και με το πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά. Ως παράδειγμα έκανε αναφορά στη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού μιλώντας για χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες καθώς από τις 6 Οκτωβρίου θα μειωθούν τα διόδια της Αττικής Οδού στα 2,5 ευρώ.

Μίλησε επίσης για τη χθεσινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και το εύρος των παρεμβάσεων που υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, είπε ότι αντίστοιχες παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλες τις περιφέρειες και αναφέρθηκε στην πλατφόρμα erga.gov.gr, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία «Διαύγεια» για όλα τα έργα που πραγματοποιούνται στην επικράτεια.

Μια ακόμη σημαντική παρέμβαση για την καθημερινότητα του πολίτη είπε επίσης ότι είναι η κυκλοφορία των νέων σύγχρονων λεωφορείων στην Ανατολική και σύντομα στη Δυτική Αττική, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητα η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, από τη σημερινή ατζέντα ξεχώρισε ως σημαντική την παρουσίαση που επρόκειτο να κάνει ο κ. Παπαθανάση για την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης, το ν/σ του υπουργείου Δικαιοσύνης που προσθέτει νέα όπλα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, και τα σχέδια για περαιτέρω παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναλυτικά στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Καλή σας μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Στο επίκεντρο και της σημερινής μας συνάντησης είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, κάτι που μου δίνει μία αφορμή, ξεκινώντας, να σχολιάσω το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ζήτησα από τον Υπουργό Ανάπτυξης να μας ενημερώσει αναλυτικά, με συγκρίσεις ίδιων προϊόντων, πέρσι και φέτος. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία θα δείξουν ότι τα «αναχώματα» τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση, την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της.

Βέβαια, η μάχη είναι μία μάχη η οποία συνεχίζεται. Έχουμε ένα πρώτο μέτωπο τώρα, που δεν είναι άλλο από τα σχολικά είδη, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Είδα με χαρά ότι αρκετές αλυσίδες προσφέρουν από τώρα τιμές οι οποίες είναι αισθητά χαμηλότερες από πέρσι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό τα έξοδα των νοικοκυριών δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα φέτος.

Για να μην παρεξηγηθώ, το έχουμε πει πολλές φορές, κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα.

Θα το ξαναπώ, οι ανατιμήσεις, μάλιστα, στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, μάλιστα, αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά.

Για όλα αυτά θα έχουμε, βέβαια, την ευκαιρία να μιλήσουμε σε λίγο και στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, παρά τα εμπόδια, ανεβάζει ταχύτητα και ότι η κυβέρνησή μας, με πολλά καθημερινά βήματα, υλοποιεί το σχέδιό της -θέλω να θυμίσω, είναι ένα σχέδιο τετραετίας, έχουμε διανύσει το ένα από τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας- και ότι όλα αυτά τα βήματα τα οποία γίνονται τελικά θα οδηγήσουν σε μεγάλα άλματα, σε μεγάλες αλλαγές, προς όφελος των πολιτών.

Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.

Βουλγαρία με βασικό μισθό στα 477 ευρώ, να θυμίσω, όταν στην Ελλάδα είναι στα 830. Η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης, που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς.

Σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω, όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες.

Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι’ αυτό ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα.

Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο από τη σημερινή ατζέντα: θα δώσουμε την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισ. ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή μας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω τους Υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν. Για πρώτη φορά, νομίζω, ότι διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία το εύρος των παρεμβάσεων οι οποίες υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Αντίστοιχες παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες. Η δε πλατφόρμα την οποία πια έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο -erga.gov.gr είναι το σχετικό link- παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια άνω του 1 εκατομμυρίου: ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιοι είναι το στάδιο υλοποίησης του έργου, ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης.

Δείτε το σαν μία «Δι@ύγεια» ουσιαστικά για όλα τα έργα τα οποία γίνονται στη χώρα και φυσικά ένας μηχανισμός λογοδοσίας για να μπορούμε να παρακολουθούμε και εμείς την υλοποίηση για όσα έχουμε δεσμευτεί.

Μία ακόμα παρέμβαση, σημαντική νομίζω, για την καθημερινότητα του πολίτη, ήταν και η παρουσία μου στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στην Ανατολική Αττική, με τα καινούρια λεωφορεία να κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους στην Ανατολική και σύντομα στη Δυτική Αττική. Θέλω να θυμίσω ότι η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μας, 950 καινούρια λεωφορεία θα έχουμε συνολικά στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Τώρα, ως προς τα θέματα της ατζέντας μας, εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, τρεις σύντομες παρατηρήσεις.

Πρώτον, η παρουσίαση την οποία θα κάνει ο κ. Παπαθανάσης για την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης. Νομίζω το μήνυμα είναι κοινό, το ξέρετε πολύ καλά, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να φροντίσουμε να πετύχουμε τα ορόσημα, να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια, ώστε το φθινόπωρο η χώρα να μπορεί να εισπράξει την πέμπτη δόση των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα μας για την ενδοοικογενειακή βία. Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει από τα συναρμόδια Υπουργεία στον τομέα αυτό -και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Πιστεύω ότι πια έχουμε κατακτήσει στη συνείδηση, πρωτίστως των γυναικών, ότι το κράτος μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά δίπλα τους και να έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Νομίζω ότι το Υπουργείο σωστά όμως έκρινε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο, που να επιτρέπουν επιπλέον προληπτικά μέτρα σε άτομα με βεβαρημένο παρελθόν, να διευρύνουν την έννοια του συντρόφου, τη διαχείριση ύποπτων συμπεριφορών μέσα στις σχέσεις, αλλά και την άμεση κάλυψη οικονομικών αναγκών του θύματος. Γι’ αυτά θα μας μιλήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μας παρουσιάσει τα σχέδιά του για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα τα οποία μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και πολλές νέες κάμερες στους δρόμους. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα γι’ αυτά.

‘Αρα, έχουμε πολλά να συζητήσουμε και σήμερα. Οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε».