Μικρή πτώση στο Αμερικανικό χρηματιστήριο σε μία ξέφρενη συνεδρίαση ς

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με μικρή πτώση 0,23% τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 μετά από μια συνεδρίαση σαν τρενάκι του λούνα παρκ, με τους επενδυτές να ανησυχούν για οικονομική επιβράδυνση και άνοδο του πληθωρισμού καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωνε τους δασμούς, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να τους αυξήσει περαιτέρω στην Κίνα.
Οι μετοχές της Wall Street έχουν χτυπηθεί μετά τους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ, που ανακοινώθηκαν αργά την Τετάρτη, σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Νωρίς τη Δευτέρα, και οι τρεις κύριοι δείκτες των ΗΠΑ άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους για περισσότερο από ένα χρόνο και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο δείκτης φόβου της Wall Street, ξεπέρασε τις 60 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2024.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο S&P 500 έχασε 11,83 μονάδες ή 0,2823 για να κλείσει στις 5.062,25 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κέρδισε 15,48 μονάδες ή 0,10%, στις 15.603 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average μειώθηκε κατά 349,26 μονάδες ή 0,91%, στις 37.965.

Τις δύο ημέρες μετά τις ανακοινώσεις των δασμών του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 υποχώρησε 10,5% και έχασε περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς. Ήταν η μεγαλύτερη απώλεια δύο ημερών από τον Μάρτιο του 2020.

Την Παρασκευή, ο δείκτης  Dow επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε διόρθωση, ή περισσότερο από 10% κάτω από το κλείσιμο του ρεκόρ του Δεκεμβρίου, ενώ ο Nasdaq επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε bear market.

Στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, ο S&P 500 είχε πέσει 20% κάτω από το ρεκόρ που έκλεισε. Ο δείκτης εκτινάχθηκε για λίγο σε ένα ράλι, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Τραμπ σκέφτεται να αναβάλλει τους δασμούς για 90 ημέρες. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέψευσαν γρήγορα την αναφορά, στέλνοντας την αγορά ξανά στο κόκκινο.

Αρκετές ομιλίες από στελέχη της Federal Reserve και μια σειρά από οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή, αναμένονται αυτή την εβδομάδα, με τις αγορές να παρατηρούν έντονα οποιαδήποτε σημάδια φόβων για ύφεση.