Δύο μελέτες που έγιναν στη Βρετανία και δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, καθώς και δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσης χθες από τη Νότια Αφρική συμφωνούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλείες, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.
Αυτές οι βρετανικές προκαταρκτικές έρευνες -η μία έγινε στη Σκωτία και η άλλη στην Αγγλία- χαιρετίσθηκαν από τους ειδικούς, οι οποίοι φάνηκαν πάντως επιφυλακτικοί και υπογράμμισαν πως το υψηλό ποσοστό μετάδοσης της παραλλαγής θα μπορούσε εντούτοις να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις.
Ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 είναι 40-45% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με μια έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Γενικά, βρίσκουμε ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας με την Όμικρον, συγκριτικά με τη Δέλτα, σε όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης», ανέφεραν οι ερευνητές.
Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από τα επιβεβαιωμένα, με μοριακό τεστ, κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αγγλία στο διάστημα 1-14 Δεκεμβρίου.
Μια άλλη μελέτη, από τη Νότια Αφρική, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι όσοι διαγνώστηκαν στη χώρα αυτήν με την παραλλαγή Όμικρον κατά το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο από εκείνους που είχαν προσβληθεί από κάποια άλλη παραλλαγή κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Οι ερευνητές του Imperial College ανέφεραν ότι ο κίνδυνος οποιασδήποτε επίσκεψης σε νοσοκομείο για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον είναι κατά 20-25% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από τη Δέλτα. Σημείωσαν ωστόσο ότι η μείωση των νοσηλειών πρέπει να εξισορροπηθεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από την Όμικρον, επειδή μειώνεται η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και η φυσική ανοσία.
Σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά αφότου έγιναν ευρέως διαθέσιμα τα διαγνωστικά τεστ, περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα της Covid-19.
Οι ερευνητές λένε ότι οι εκτιμήσεις τους από τη μελέτη που έκαναν υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου παραμένουν προστατευμένοι απέναντι στη νοσηλεία, έστω και αν η προστασία έναντι της μόλυνσης χάνεται σε μεγάλο βαθμό έναντι της παραλλαγής Όμικρον.
«Αυτό που λέμε, είναι πως είναι μια καλή είδηση με διαβαθμίσεις -με διαβαθμίσεις επειδή πρόκειται για πρώιμες παρατηρήσεις, οι οποίες είναι στατιστικά σημαντικές και μας δείχνουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλειών», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της σκωτσέζικης μελέτης, ο Τζιμ Μακμέναμιν, σε δημοσιογράφους στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Στο πλαίσιο των ερευνών που έγιναν στη Σκωτία εξετάσθηκαν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και συγκεντρώθηκαν σε δύο ομάδες: Δέλτα από τη μια πλευρά, Όμικρον από την άλλη.
Σύμφωνα μ’ αυτή τη μελέτη, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19 σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα.
Πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάσθηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.
Στη δεύτερη μελέτη, η οποία προέρχεται από την Αγγλία, διαπιστώθηκε μείωση κατά 20% έως 25% σε όλους τους τύπους νοσηλειών για την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα και μείωση κατά 40% ως 45% στις νοσηλείες για μία νύχτα ή περισσότερο (τις «εισαγωγές»).
Στο πλαίσιο της σκωτσέζικης μελέτης εξετάσθηκαν μόνο οι εισαγωγές.
«Μολονότι η μείωση του κινδύνου νοσηλείας με την παραλλαγή Όμικρον είναι καθησυχαστική, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει εξαιρετικά υψηλός», προειδοποίησε η Άστρα Γάνι του Imperial College του Λονδίνου, η οποία ήταν από τους συντάκτες της αγγλικής μελέτης. «Προσθέτοντας την αναμνηστική δόση, τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία από τη μόλυνση και τη νοσηλεία».
Καμιά από τις δύο μελέτες δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε αξιολόγηση από ομοτίμους, όμως έρχονται να προστεθούν στα όλο και περισσότερα στοιχεία που έχουμε για την Όμικρον. Δεν είναι σαφές αν η μείωση των ποσοστών των σοβαρών περιπτώσεων, που παρατηρείται με την Όμικρον, οφείλεται στα χαρακτηριστικά της παραλλαγής ή αν η εν λόγω παραλλαγή μοιάζει λιγότερο σοβαρή επειδή πλήττει πληθυσμούς που είναι περισσότερο ανοσοποιημένοι καθώς έχουν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει από την Covid στο παρελθόν.
«Η είδηση αυτή δεν αφαιρεί τίποτε από την εξαιρετική διάδοση αυτής της παραλλαγής στον πληθυσμό και από το γεγονός ότι ακόμη κι αν μια μικρή μόνο αναλογία ανθρώπων χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα για Covid, ο αριθμός των νοσηλειών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος αν ο ρυθμός με τον οποίο διαδίδεται στην κοινότητα συνεχίσει να αυξάνεται», προειδοποίησε η Πένι Ουόρντ, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στις έρευνες.