Νέο διάγγελμα Μπάιντεν: Ο Πούτιν αποφάσισε να επιτεθεί στην Ουκρανία

Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι πιστεύει πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι μια εισβολή — συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος στο Κίεβο — θα μπορούσε να γίνει εντός ημερών.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει έως και 190.000 προσωπικό – συμπεριλαμβανομένων στρατευμάτων, μονάδων της Εθνοφρουράς και αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία – μέσα και γύρω από την Ουκρανία, σε αυτό που αποκάλεσε τη σημαντικότερη στρατιωτική κινητοποίηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία είπε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί και οι αξιωματούχοι της έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή εισβολή ως «υστερία» και προπαγάνδα της δύσης.

Επικαλούμενος την κλιμάκωση στην αποσχισθείσα περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Κίεβο «να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τους αυτονομιστές ηγέτες «και να συμφωνήσει σε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό της σύγκρουσης». Η κυβέρνηση στο Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.