Για “προχειρότητα” “υποκρισία” και “έλλειψη σοβαρότητας” κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και την κατάθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση τροπολογίας, η οποία σύμφωνα με τη ΝΔ αφορά νομοθεσία που καταργήθηκε.
“Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, πέραν της προχειρότητάς του, διακρίνεται και για την ακραία υποκρισία του.
Στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να στοχοποιήσουν τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Παπαθανάση και να συνεχίσουν την εκστρατεία συκοφάντησής του, παρότι ο ίδιος έδωσε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις στα ψεύδη του Documento, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σε μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική γκάφα” τόνισε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, και επισήμανε:
“Παρά το γεγονός ότι διαφημίζουν ότι απέχουν από τις ψηφοφορίες της Βουλής, κατέθεσαν τροπολογία που αφορούσε τη συμπλήρωση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες. Ποιας νομοθεσίας όμως; Του ν.3213/2003 που έχει ήδη καταργηθεί με την ψήφιση του ν.5026/2023 ο οποίος ρυθμίζει, πλέον, τα ζητήματα του Πόθεν Έσχες. Ζήτησαν, δηλαδή, να τροποποιηθούν διατάξεις που δεν υφίστανται. Και τι ζήτησαν; Να προβλεφθεί «υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες κλπ…».
Η ΝΔ τονίζει επίσης πως “αν, αντί της αερολογίας, αφιέρωναν λίγο περισσότερο χρόνο στην ουσία του νομοθετικού έργου θα γνώριζαν ότι αυτό που με τόση σπουδή ζητάνε έχει ήδη προβλεφθεί από τις διατάξεις του ν.5026/2023 και ιδίως από το άρθρο 20 παρ.2 που προβλέπει ότι: «Στη Δ.Π.Κ. των υπόχρεων των άρθρων 4, της περ. α ́ του άρθρου 6 και της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 8 περιλαμβάνονται και οι δανειακές τους υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον κάθε μία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Στη Δ.Π.Κ. των παραπάνω υπόχρεων περιλαμβάνεται και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. α ́ και β ́ βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά την ημερομηνία του πρώτου εδαφίου».
Και καταλήγει:
“Τόση προχειρότητα και καθόλου σοβαρότητα”.