Εννέα άνθρωποι έχουν επισήμως καταγραφεί ως αγνοούμενοι έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, εκ των οποίων οι επτά είναι Αυστραλοί και οι δύο Νεοζηλανδοί. “Αυτή η λίστα με τα ονόματα των αγνοουμένων δεν είναι ολοκληρωμένη καθώς δεν έχουμε μπορέσει να μιλήσουμε με όλους τους συγγενείς “, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους έξι και των τραυματιών στους 30.
Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχει μια τελική λίστα με τα ονόματα των τραυματιών στο νοσοκομείο, που όμως δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους διαφύλαξης της ιδιωτικής τους ζωής. Τα εννέα πρόσωπα που δεν νοσηλεύονται και δεν έχουν πάρει εξιτήριο θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι 25 από τους τραυματίες έχουν τόσο εκτεταμένα εγκαύματα που η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη.
Οι πιο φονικές ηφαιστειακές εκρήξεις της τελευταίας 25ετίας
Ακολουθεί κατάλογος των πιο φονικών ηφαιστειακών εκρήξεων στον κόσμο το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, πριν από αυτή της Δευτέρας στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και άλλοι οκτώ παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι – θεωρείται βέβαιο πως είναι νεκροί.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες της Αυστραλίας και του Ειρηνικού, καταγράφονται έως και 15.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο και ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Το 1953, η πτώση ξεραμένης λάβας από το όρος Ρουαπέγιου, στο Βόρειο Νησί, είχε εκτροχιάσει τρένο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 151 άνθρωποι.
2018: Ινδονησία
Την 22α Δεκεμβρίου, έκρηξη στο ινδονησιακό ηφαίστειο Άνακ Κρακατόα προκαλεί την πτώση μεγάλου μέρους του κρατήρα στη θάλασσα. Πάνω από 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και ηφαιστειακής τέφρας πέφτουν στον ωκεανό, δημιουργώντας τσουνάμι που χτυπάει εντελώς απροειδοποίητα τις ακτές της Σουμάτρας και της Ιάβας. Πάνω από 420 άνθρωποι σκοτώνονται, άλλοι 7.200 τραυματίζονται.
2018: Γουατεμάλα
Την 3η Ιουνίου το ηφαίστειο Φουέγο, 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, μπαίνει σε φάση έκρηξης και στέλνει ποτάμια λάβας και ηφαιστειακή τέφρα σε πολλές κοινότητες. Οι πυροκλαστικές ροές και η βροχή καυτής τέφρας, φαινόμενο που παρομοιάστηκε με αυτό που είχε πλήξει την Πομπηία το 79 μ. Χ., σβήνει από τον χάρτη το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες. Τουλάχιστον 200 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.