Σημαντική ευκαιρία για άσκηση δριμείας κριτικής προς την κυβέρνηση αποτελεί το νέο λοκντάουν – ευκαιρία που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνει χαμένη. Με ένα δηκτικό σχόλιο στο facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, δίνει συνολική απάντηση στα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας και υποστηρίζει ότι «συνειδητά σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία».
Αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Ηλιόπουλος: «Μιλάγανε συνέχεια για τις πλατείες τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι το 86% των μεταδόσεων του ιού έγινε σε κλειστούς χώρους. Τη Δευτέρα το πρωί έλεγαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση στα σχολεία και το βράδυ έκλεισαν τα σχολεία στην Θεσσαλονίκη. Έλεγαν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός στα ΜΜΜ και τώρα παραδέχονται το πρόβλημα αλλά προσθέτουν ότι δεν μπορούν να “γεννήσουν λεωφορεία”. Μιλάνε για ενίσχυση του ΕΣΥ τη στιγμή που στα νοσοκομεία βρίσκονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι. Μιλάγανε για 1200 ΜΕΘ και το σύστημα είναι στο κόκκινο με 190 διασωληνωμένους. Μιλάνε για 24 δισ. οικονομική ενίσχυση τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι έκτακτες δαπάνες είναι μόλις κάτι παραπάνω από 5 δισ. Μιλάνε για 800 ευρώ που τελικά θα είναι 600 και θα πληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου». Συμπερασματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνειδητά σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Ιδεοληψίες και ανικανότητα δεν της επιτρέπουν να στηρίξει ούτε το σύστημα υγείας ούτε την κοινωνία. Στις δύσκολες μέρες που έχουμε μπροστά μας δουλειά όλων μας είναι να αποτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας, για να νικήσει η ζωή!».
Π. Σκουρλέτης: Χάσατε τον έλεγχο, σταματήστε τα ψέματα, θωρακίστε τώρα το ΕΣΥ
«Η κυβέρνηση δεν έλαβε κατάλληλα μέτρα για την οχύρωση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη θωράκιση της οικονομίας στο μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα της πανδημίας», ανέφερε, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και πρόσθεσε πως «πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας».
«Φαίνεται, όπως και να το δει κανείς, ότι χάσαμε τον έλεγχο. Αυτό, άλλωστε, είναι και το βασικό συμπέρασμα από το τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και εξήγησε: «Όταν ο ίδιος, μόλις τέσσερις-πέντε μέρες πριν, έλεγε ότι θεωρεί αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown, πριν καν αξιολογηθούν εκείνα τα μέτρα -επαναλαμβάνω, δεν είχε περάσει ούτε μια εβδομάδα- ήρθε να πει ότι πρέπει να τα κλείσουμε όλα».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να οχυρώσει καλύτερα τη χώρα» και επεσήμανε: «Το πιο εξοργιστικό είναι αυτό που είδαμε προχτές με την τροπολογία. Τώρα, οκτώ-εννιά μήνες μετά το πρώτο κύμα πανδημίας, μιλάνε για 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Όλα όσα μας έλεγαν εκ μέρους της κυβέρνησης για θωράκιση του συστήματος υγείας αποδείχτηκαν ψεύτικα. Σε μια σειρά περιοχές το σύστημα έχει καταρρεύσει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον υπουργό Υγείας υπογραμμίζοντας: «Ο κ. Κικίλιας δεν κάνει του κεφαλιού του. Προσωποποιεί την κυβερνητική πολιτική. (…) Εάν θέλει αυτήν τη στιγμή ο πρωθυπουργός να προσφέρει σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και να αφήσει τις αυτοαναφορικότητες, να αφήσει τα μεγάλα λόγια -μας έλεγε πριν από λίγες ημέρες ότι ήταν αυτός ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα πανδημίας- θα πρέπει να καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να φτιάξουμε ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό θα μπορούσε, για να είναι πιο πειστικό και αποδεκτό, να καταλήξει σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχή… Δεν αρκεί μόνο να συνεννοηθούμε στα θέματα της υγείας. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να θέλουμε να υπάρξει μια συνεννόηση στα θέματα της υγείας και η κυβέρνηση, παραλλήλως, να θεωρεί την πανδημία αυτές τις δύσκολες ώρες, ως ευκαιρία για να περάσει νόμους, όπως ο πτωχευτικός κώδικας, που πετάνε κόσμο έξω από τα σπίτια του ή αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως αυτές για τις υπερωρίες».