Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα – Αντιμέτωποι με θανατηφόρες επιδημίες οι κάτοικοι

Ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τις οποίες «δεν μας σταματάει τίποτα» και «θα φθάσουμε μέχρι το τέλος», ο στρατός του Ισραήλ πολλαπλασίασε σήμερα τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις πως η υπομονή του κυριότερου συμμάχου του εβραϊκού κράτους, των ΗΠΑ, εξαντλείται, κι ενώ αναμένεται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας στην Ιερουσαλήμ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν ακόμη 19 Παλαιστίνιοι σε πλήγματα στην πόλη της Γάζας (βόρεια), στη Νουσέιρατ (κεντρικά) και στη Ράφα (νότια), έπειτα από ακόμη μια μέρα σφοδρών βομβαρδισμών και οδομαχιών.

Εξάλλου, νέα ισραηλινή έφοδος στοίχισε τη ζωή σε δυο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους στην Τζενίν, οχυρό παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε δέκα θανάτους μελών του, προχθές Τρίτη, στον τομέα όπου βρίσκεται η πόλη Σουτζάια (βόρεια). Επρόκειτο για τον πιο βαρύ απολογισμό αφότου άρχισε η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά, κατά τον επίσημο απολογισμό του επιτελείου, έχουν σκοτωθεί 115 μέλη του. Ωστόσο, σύμφωνα με μερίδα του ισραηλινού Τύπου, ο απολογισμός ενδέχεται να είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Οποιαδήποτε ρύθμιση στη Λωρίδα της Γάζα ή ευρύτερα λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης δεν παίρνει υπόψη τη Χαμάς θα ήταν «αυταπάτη», δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που έχει έδρα το Κατάρ, δηλώνοντας πάντως ανοικτός σε συνομιλίες για «πολιτική οδό που θα εγγυηθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητο ινστιτούτο με έδρα τη Ραμάλα, ο Ισμαήλ Χανίγια συγκεντρώνει το 78% των προθέσεων ψήφου, έναντι 58% πριν από τον πόλεμο, στα παλαιστινιακά εδάφη. Ενώ πάνω από τα δυο τρίτα του δείγματος (το 64%) αναμένει πως η Χαμάς θα διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες.

Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε πως θα συνεχιστεί ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς «ως τη νίκη»: «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει. Θα φθάσουμε ως το τέλος», επέμεινε, παρά τη «μεγάλη οδύνη» που προκαλούν οι απώλειες στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και παρά τις διεθνείς «πιέσεις» να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση άνευ προηγουμένου μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, με απολογισμό κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Άλλοι 240 άνθρωποι απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα από μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων. Οι εκατό και πλέον από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου.

Έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου, τουλάχιστον 18.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό θύλακο όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007. Στη μεγάλη πλειονότητά τους ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κατά το υπουργείο Υγείας.

«Πιο ακριβή» πλήγματα

Μολονότι δεν εναντιώνεται στην ισραηλινή επιχείρηση ούτε στους σκοπούς της, η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να χάνει πλέον την υπομονή της, με τον εντεινόμενο εκνευρισμό της να οφείλεται κυρίως στον πελώριο αριθμό των απωλειών στις τάξεις των αμάχων. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για «βομβαρδισμούς στα τυφλά» και προειδοποίησε πως το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να «απολέσει» την υποστήριξη της Δύσης.

«Θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει (…) όμως δεν θεωρούμε ότι θα ήταν προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα ασφαλείας οποιουδήποτε στην περιοχή να σταματήσει η επιχείρηση τώρα», καθώς «οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ θα συνεχίζονταν», δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ.

Χωρίς να σταματήσει τα πλήγματα στη Γάζα, το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει την έντασή τους, υπέδειξε ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλα μέλη της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.

Κάτι που σημαίνει πως «πρέπει να κατευθυνθεί σε διαφορετική φάση από το είδος (επιχειρήσεων) υψηλής έντασης που βλέπουμε σήμερα», πρόσθεσε τοποθετούμενος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας που συντονίζει τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας (ODNI), το 40 ως 45% των 29.000 βομβών αέρος-εδάφους που έριξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου δεν ήταν «κατευθυνόμενα» πυρομαχικά, με άλλα λόγια δεν επρόκειτο για πλήγματα ακριβείας, μετέδωσε το CNN, που επικαλέστηκε τρεις πηγές του εν γνώσει του περιεχομένου του συγκεκριμένου διαβαθμισμένου εγγράφου.

«Οι συνομιλίες (σ.σ. που θα γίνουν σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ) είναι εξαιρετικά σοβαρές», τόνισε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου, εξηγώντας πως ο κ. Σάλιβαν σκοπεύει να τονίσει πως χρειάζεται να γίνονται «πιο χειρουργικά» πλήγματα, να αυξηθεί το επίπεδο της «ακρίβειας» των βομβαρδισμών για να «μειωθούν οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων».

«Το πιο μαύρο κεφάλαιο»

Στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό για 16 χρόνια, όπου από την 9η Οκτωβρίου επιβάλλεται ολοκληρωτική πολιορκία, οι συνθήκες ζωής δεν σταματούν να χειροτερεύουν για τον πληθυσμό.

Το 85% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων εκτοπίστηκε, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, καθώς έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια γειτονιές ολόκληρες από τα ισραηλινά πλήγματα.

«Αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς, στερήσεις και αρρώστιες, σε χώρο ολοένα πιο περιορισμένο, (οι Παλαιστίνιοι) ζουν το πιο μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας τους από το 1948», τόνισε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, αναφερόμενος στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και στη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων.

Στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, η Ράφα έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

«Πού πρέπει να πάμε;» ρωτάει ο Μπιλάλ αλ Κάσας, 41 ετών, από τη Χαν Γιούνις.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες κοιμάται έξω από τη σκηνή του κι είναι εντελώς μούσκεμα. Μοιάζει βυθισμένος στην απελπισία. «Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να πεθάνουμε. Ούτε φαγητό, ούτε νερό».

Δεν βοηθά καν το να έχει κανείς χρήματα, καθώς λείπουν τα πάντα. Ο Μοχάμεντ αλ Μάχντουν κατάφερε να ξετρυπώσει χειμωνιάτικα ρούχα, σε τριπλάσια τιμή από την κανονική, μολαταύτα μιλάει για «οδυνηρό ταξίδι» και «απερίγραπτη ταπείνωση».

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη Τζενίν

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τη συνεχιζόμενη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και τον καταυλισμό προσφύγων εκεί, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ένας νεαρός άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το πρωί λόγω της συνεχιζόμενης “επιθετικότητας” του Ισραήλ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της επιχείρησης την Τρίτη σε 11, πρόσθεσε το υπουργείο.

Δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας, σημείωσε.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι επιχειρεί “για να εντοπίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς που είναι τοποθετημένοι κάτω από δρόμους με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας”.

Πριν από αυτή την επιχείρηση, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει ότι συνολικά 275 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Οι κάτοικοι του θύλακα αντιμέτωποι με την «τέλεια καταιγίδα» θανατηφόρων επιδημιών

Οι υπό πολιορκία κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας που μέχρι στιγμής έχουν επιβιώσει από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ απειλούνται από έναν αόρατο και σιωπηλό δολοφόνο: τις ασθένειες.

Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και καταλυμάτων έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και με το υγειονομικό σύστημα να έχει καταρρεύσει είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν επιδημίες στον θύλακα, δήλωσαν γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής που μίλησαν στο Reuters.

«Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει. Τώρα το ζήτημα είναι ‘πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση’», τόνισε ο Τζέιμς Έλντερ εκπρόσωπος της Unicef σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 10 Δεκεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων διάρροιας στα παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 66%, στα 59.895, και για τον υπόλοιπο πληθυσμό κατά 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα καθώς κάθε σύστημα και υπηρεσία στη Γάζα έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Άχμεντ αλ Φάρα δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι το τμήμα του είναι γεμάτο με παιδιά που πάσχουν από ακραία αφυδάτωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ τα κρούσματα οξείας διάρροιας είναι τετραπλάσια από το συνηθισμένο.

Ο αλ Φάρα επεσήμανε ότι γνωρίζει 15 με 30 κρούσματα ηπατίτιδας Α στη Χαν Γιούνις τις τελευταίες δύο εβδομάδες: «Η περίοδος εκκόλαψης του ιού είναι τρεις εβδομάδες με έναν μήνα, οπότε έπειτα από έναν μήνα θα υπάρξει έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων της ηπατίτιδας Α».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς – εγκαταλελειμμένα κτίρια, σχολεία, σκηνές. Πολλοί άλλοι κοιμούνται στο ύπαιθρο, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες ή νερό για να πλυθούν, καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Παράλληλα 21 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας, ενώ 11 λειτουργούν εν μέρει και τέσσερα ελάχιστα, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου.

Η Μαρί-Ορ Περό, συντονίστρια επιχειρήσεων των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα, δήλωσε ότι η ΜΚΟ αποχώρησε από κέντρο υγείας στη Χαν Γιούνις πριν από δέκα ημέρες διότι το Ισραήλ είχε ζητήσει την εκκένωση της περιοχής. Σε αυτό το κέντρο οι γιατροί αντιμετώπιζαν περιστατικά αναπνευστικών ασθενειών, διάρροιας και δερματικών παθήσεων.

Σύμφωνα με την Περό, δύο πράγματα είναι αναπόφευκτα: «Το πρώτο είναι μια επιδημία όπως η δυσεντερία να εξαπλωθεί στη Γάζα, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων, και η άλλη βεβαιότητα είναι ότι ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις θα είναι σε θέση να στηρίξουν την απάντηση σε αυτές τις επιδημίες».

 

«Η άσκηση ιατρικής βρίσκεται υπό επίθεση»

Ερευνητές στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου προειδοποίησαν με έκθεσή τους στις 6 Νοεμβρίου ότι οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου θα επιδεινωθούν με τον καιρό.

Επεσήμαναν ότι δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου αναμένεται να υπάρξει αύξηση στα ποσοστά υποσιτισμού των βρεφών. «Με τον καιρό αυξάνονται οι πιθανότητες εισαγωγής παθογόνων που προκαλούν επιδημίες. Παράγοντες κινδύνου: ο συνωστισμός και η ανεπάρκεια (σε πόσιμο νερό και υγιεινή)».

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής δηλώνουν ότι οι ειδικοί στο Λονδίνο προέβλεψαν ακριβώς αυτό που συμβαίνει τώρα. Τρεις ειδικοί σχολίασαν ότι ασθένειες όπως η δυσεντερία και η διάρροια μπορεί τελικά να σκοτώσουν τόσα παιδιά, όσα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι δύο μήνες σφοδρού πολέμου σε συνδυασμό με «την πολύ σκληρή πολιορκία» έχουν αναγκάσει 1,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας σε σύνολο 2,3 εκατ. να αναζητήσουν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της.

«Πολλά από τα καταφύγια είναι γεμάτα με ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια, τέσσερις ή πέντε φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους», δήλωσε η Τζούλιετ Τούμα διευθύντρια επικοινωνιών της UNRWA. «Τα περισσότερα καταφύγια δεν διαθέτουν τουαλέτες, ντους ούτε καθαρό νερό».

Από την αρχή του πολέμου 135 μέλη της υπηρεσίας έχουν σκοτωθεί και το 70% του προσωπικού της έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του. Αυτοί είναι δύο από τους λόγους για τους οποίους η UNRWA λειτουργεί εννέα από τις 28 κλινικές της, εξήγησε η Τούμα.

Από την αρχή του πολέμου έχουν καταγραφεί στη Γάζα τουλάχιστον 364 επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας, σύμφωνα με την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Υγεία Τλάλενγκ Μοφοκένγκ. «Η άσκηση της ιατρικής δέχεται επίθεση», τόνισε σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα από 300 μέλη και γιατροί του υπουργείου Υγείας της Γάζας έχουν σκοτωθεί, επεσήμανε το υπουργείο χθες, Τετάρτη.

 

Οξύς υποσιτισμός

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χθες ότι τα αποθέματά του σε παιδικά εμβόλια έχουν εξαντληθεί. Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Ράφα όπου έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδιος καταυλισμός εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και οι άνθρωποι να αναγκαστούν να περάσουν τη νύκτα μέσα στα νερά.

Ο ΟΗΕ παρακολουθεί τον αντίκτυπο 14 ασθενειών που μπορεί να εξελιχθούν σε επιδημίες και ανησυχεί περισσότερο για τα κρούσματα δυσεντερίας, διάρροιας και αναπνευστικών ασθενειών.

Ο δρ. Πολ Σπίγκελ, διευθυντής του Center for Humanitarian Health στο John Hopkins Bloomberg School of Public Health που βρίσκεται στο Κάιρο και εργάζεται πάνω στην απάντηση του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι επιδημία διάρροιας μπορεί να ξεσπάσει ακόμη και αύριο, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα πολλών περισσότερων φορτηγών και καθαρού νερού.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ σκοπεύει να αρχίσει να καταγράφει τα επίπεδα οξύ υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στη Γάζα σύντομα, αρχίζοντας να μετρά τη διάμετρο του μπράτσου τους, το γνωστό τεστ MUAC.

«Όταν υπάρχει οξύς υποσιτισμός (…) οι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό, αλλά είναι επίσης και πολύ πιο ευάλωτοι σε άλλες ασθένειες», τόνισε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το 83% των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν στη νότια Γάζα δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες τροφής.

 

Ακατάλληλο για κατανάλωση

Για να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν φροντίδα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσβάλλονται από ασθένειες. Παράλληλα το πόσιμο νερό και το νερό που χρησιμοποιείται για πλύσιμο θα πρέπει να πληροί τα ελάχιστα ανθρωπιστικά πρότυπα, ενώ θα πρέπει να εισέλθουν στη Γάζα μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων.

Γιατροί στο νοσοκομείο Αμπού Γιούσεφ αλ Νάζαρ στη Ράφα δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη ότι είναι γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα για μολύνσεις και μεταδοτικές ασθένειες λόγω των άθλιων συνθηκών στα υπερπλήρη καταφύγια.

«Θα υπάρξει ξέσπασμα κάθε είδους μολυσματικής ασθένειας στη Ράφα», σχολίασε ο δρ. Τζαμάλ αλ Χαμς.

Ο αλ Φάρα επεσήμανε ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών δυσκολεύει τις οικογένειες να μεταφέρουν τα άρρωστα παιδιά τους στο νοσοκομείο εγκαίρως για να λάβουν φροντίδα, η οποία ούτως ή άλλως δεν θα είναι επαρκής λόγω της έλλειψης φαρμάκων.

«Τα παιδιά πίνουν νερό που δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση», υπογράμμισε. «Δεν υπάρχουν φρούτα, λαχανικά, οπότε τα παιδιά έχουν έλλειψη βιταμινών επιπλέον της αναιμίας από τον υποσιτισμό».

Χωρίς καθαρό νερό για την παρασκευή βρεφικού γάλακτος, τα βρέφη επίσης πεινάνε. Ακόμη και οι πιο ευκατάστατοι κάτοικοι της Γάζας, που εργάζονται για διεθνείς οργανώσεις ή δημοσιογραφικούς ομίλους, δηλώνουν ότι τα παιδιά τους πλέον είναι άρρωστα και δεν έχουν αρκετό φαγητό ούτε νερό.