Νετανιάχου: Οι πιέσεις να ασκηθούν στη Χαμάς, όχι στο Ισραήλ – Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα έρθει όταν η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τον θύλακα ενώ αναφερόμενος σε μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός είπε ότι οι διεθνείς πιέσεις θα πρέπει να ασκηθούν στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ.

Για το θέμα του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, είπε ότι «ο άξονας του κακού (σ.σ. το Ιράν και η Χαμάς) τον χρειάζεται και για τον λόγο αυτό πρέπει να τον ελέγχουμε», επιμένοντας ότι «δεν θα υποκύψει στις πιέσεις» και τονίζοντας ότι ο έλεγχος αυτού του οδικού άξονα είναι «υπαρξιακό ζήτημα» για το Ισραήλ. «Μόνο όταν το καταλάβει η Χαμάς θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους. Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε ότι η πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ, ιδίως μετά τον θάνατο των ομήρων. «Και τώρα, έπειτα από αυτό, μας ζητούν να δείξουμε σοβαρότητα; Μας ζητούν να κάνουμε υποχωρήσεις; Τι μήνυμα στέλνει αυτό στη Χαμάς; Λέει, σκοτώστε περισσότερους ομήρους» είπε. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο Μπάιντεν ή οποιοσδήποτε μιλά σοβαρά για μια ειρηνευτική συμφωνία, θα ζητούσε από το Ισραήλ να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις. «Τις κάναμε ήδη. Η Χαμάς πρέπει να κάνει την παραχώρηση», επανέλαβε.

Μιλώντας για τους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ότι «ο φόνος τους δεν οφείλεται στην απόφασή μας (σ.σ. για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας) αλλά στην ίδια τη Χαμάς». Είπε μάλιστα ότι «αυτοί οι φονιάδες εκτέλεσαν έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο».

Την Κυριακή το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι οι όμηροι πυροβολήθηκαν «εξ επαφής».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σχολίασε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Χθες ο Γκάλαντ προέτρεψε τον Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για να επιστρέψουν οι όμηροι από τη Γάζα και ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα διατηρήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας.

Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου δεν κάνει αρκετά για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ωστόσο είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

Ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός 23χρονου Ισραηλινοαμερικανού.

Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι έξι όμηροι είχαν δολοφονηθεί περίπου 48 με 72 ώρες πριν από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε κριτική απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενέτεινε την πίεση στον Νετανιάχου από τους Ισραηλινούς να φέρει πίσω τους υπόλοιπους ομήρους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετά την είδηση για τον θάνατο των ομήρων, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πραγματοποιώντας «γενική απεργία» σήμερα για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου προς μια συμφωνία.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές που χειρίζονται το θέμα μιας συμφωνίας, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, με τον Μπάιντεν να απαντά μονολεκτικά: «Όχι».

Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις -υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές- αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις προσπάθειες προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.