Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν μπορεί να διανείμει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος Κερέμ Σαλόμ λόγω της ανομίας και του πανικού των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή, παρά την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της ημέρας.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αναστέλλει καθημερινά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα από τις 08:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μέχρι νεοτέρας, στον δρόμο που οδηγεί από το Ισραήλ μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ στον δρόμο Σαλάχ αλ Ντιν και προς το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την ανακοίνωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φάρχαν Χακ χθες, όμως πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει οδηγήσει ακόμη στη διανομή «περισσότερης βοήθειας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η περιοχή μεταξύ του Κερέμ Σαλόμ και του δρόμου Σαλάχ αλ Ντιν είναι πολύ επικίνδυνος.
«Οι συγκρούσεις δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τη βοήθεια (…) Η απουσία αστυνομίας ή οποιασδήποτε τάξης στην περιοχή καθιστά πολύ επικίνδυνη τη μεταφορά προϊόντων από εκεί», τόνισε ο Χακ.
«Όμως ήδη συνομιλούμε με όλες τις πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι η βοήθεια θα φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές και τις δυνάμεις της τάξης, προσπαθώντας να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να έχουμε συνθήκες ασφαλείας», εξήγησε ο ίδιος.
«Όταν η βοήθεια φτάνει κάπου, οι άνθρωποι που λιμοκτονούν ανησυχούν ότι αυτά είναι τα τελευταία τρόφιμα που θα δουν», συνέχισε. «Πρέπει να τους καθησυχάσουμε ότι θα υπάρχει τακτική ροή προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί πανικός όταν φτάσουμε στην περιοχή».
Ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν εδώ και καιρό τους κινδύνους και τα εμπόδια που εγείρονται στην είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο πληθυσμός της οποίας απειλείται με λιμό.
Μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η βοήθεια για τους 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους στη Γάζας εισέρχεται κυρίως μέσω δύο περασμάτων, της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο και του Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα με το Ισραήλ.
Όμως, μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Ράφα τον Μάιο, η Αίγυπτος έκλεισε το πέρασμα αυτό και στέλνει τη βοήθεια και τα καύσιμα στο Κερέμ Σαλόμ προκειμένου να εισέλθουν στη Γάζα.
Ο Χακ επεσήμανε χθες ότι το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό και ότι υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στη Γάζα μέσω του Κερέμ Σαλόμ. Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε ο ίδιος, το πέρασμα Ερέζ δεν είναι προσβάσιμο λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ενώ το Δυτικό Ερέζ κοντά στο κιμπούτζ Ζικίμ λειτουργεί.
ΟΗΕ: Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παραβιάσει νόμους του πολέμου στην εκστρατεία του στη Γάζα
Ισραηλινές δυνάμεις ενδέχεται να παραβίασαν επανειλημμένα θεμελιώδεις αρχές των νόμων του πολέμου και δεν διέκριναν ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές κατά τη στρατιωτική εκστρατεία τους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε έκθεση για έξι ισραηλινές επιθέσεις που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων και καταστροφές πολιτικών υποδομών, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «ενδέχεται να έχουν παραβιάσει συστηματικά τις αρχές της διακριτικής αντιμετώπισης, της αναλογικότητας και των προφυλάξεων σε επιθέσεις».
«Η απαίτηση να επιλέγονται μέσα και μέθοδοι πολέμου που να αποφεύγουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιούν τις βλάβες σε αμάχους φαίνεται ότι παραβιάζονταν διαρκώς στην εκστρατεία βομβαρδισμών εκ μέρους του Ισραήλ», ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
Την περασμένη εβδομάδα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε ανακοινώσει πως ο φόνος αμάχων στη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, όμως το ίδιο ισχύει και για την κράτηση ομήρων από παλαιστίνιους μαχητές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.