Οι ΗΠΑ συνδέουν περισσότερη βοήθεια για τη Γάζα με απελευθερώσεις ομήρων – Εκατοντάδες εγκατέλειψαν το νοσοκομείο αλ Σίφα

Ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους με αντάλλαγμα μια σημαντική αύξηση της βοήθειας στη Γάζα και μια παύση των μαχών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας επέκρινε τα σχόλια και είπε ότι η βοήθεια προς τους αμάχους δεν πρέπει να συνδέεται με την απελευθέρωση ανθρώπων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ είπε ότι η χερσαία του επίθεση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να επεκταθεί προς τα νότια, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο μετά την προτροπή του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν εκεί.

Αξιωματούχοι της Χαμάς —που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση— δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 12.000 από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν σήμερα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, ενώ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διευκρίνισε ότι “120 τραυματίες” και πρόωρα βρέφη εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο διότι δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνσή τους.

Υπεύθυνοι του αλ Σίφα είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν είχε καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν 450 ασθενείς και τραυματίες.
Γιατροί παραμένουν στο αλ Σίφα για να φροντίζουν ασθενείς, διευκρίνισαν.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε καμία εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, αλλά ότι “ανταποκρίθηκε σε αίτημα” του διευθυντή του νοσοκομείου.