Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον, καθώς συνεχίζονται για 12η ημέρα οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και την ίδια ώρα οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Ο 46χρονος Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, αφού ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά. Ο θάνατός του πυροδότησε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο.
Ορισμένοι ακτιβιστές προέτρεπαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν σήμερα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προβλέπουν ότι η συμμετοχή θα φτάσει στις δεκάδες χιλιάδες.
Στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν, ο 27χρονος οικοδόμος Ντιλόνο Κάρολ, είπε ότι πήγε στη διαδήλωση επειδή «απλώς δεν μπορεί» να καθίσει και να την παρακολουθεί από το σπίτι του. «Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν. Δεν μπορούμε να έχουμε ξανά έναν άνδρα να φωνάζει τη μαμά του στον δρόμο και να περνάει αυτά που πέρασε ο Τζορτζ Φλόιντ», τόνισε.
Νωρίς το πρωί έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.
Η αστυνομία ήταν επίσης παρούσα στην Ουάσινγκτον, όμως σε μικρότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικοί τηρούσαν πιο χαλαρή στάση και φορούσαν τις στολές περιπολίας τους αντί για αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.
Μέχρι το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 άνθρωποι στο Μνημείο του Λίνκολν και άλλοι τόσοι κοντά στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το Καπιτώλιο.
Οδηγοί που περνούσαν με τα οχήματά τους κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους, για να τους δροσίσουν εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης.
Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία περνώντας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον φώναζαν: «Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «Πορευόμαστε για την ειρήνη, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.
Πομπέο: Το Πεκίνο εκμεταλλεύεται “με απεχθή τρόπο” τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα την Κίνα ότι εκμεταλλεύεται με «απεχθή» τρόπο τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία στη Μινεάπολη, κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς.
«Η απεχθής εκμετάλλευση, από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, του τραγικού θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ προκειμένου να δικαιολογήσει (το Πεκίνο) τη δική του αυταρχική απόρριψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δείχνει για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπό του», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. «Όπως σε όλες τις δικτατορίες στην ιστορία, κανένα ψέμα δεν είναι αισχρό όσο εξυπηρετεί τη δίψα του κόμματος για εξουσία», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το κοντράστ μεταξύ των δύο χωρών είναι συντριπτικό.
«Ο ελεύθερος Τύπος μας καλύπτει όλα τα γεγονότα από την αρχή μέχρι το τέλος ώστε όλος ο κόσμος να μπορέσει να καταλάβει τι συμβαίνει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η Κίνα κατήγγειλε τη «χρόνια ασθένεια» του ρατσισμού στις ΗΠΑ και επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον ακολουθεί μια πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Στις αρχές Ιουνίου, ο Ζάο Λιτζιάν, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, συνέκρινε τις ταραχές στις ΗΠΑ με εκείνες που σημειώθηκαν πέρσι στο Χονγκ Κονγκ. «Γιατί άραγε οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σαν ήρωες τους υποστηρικτές της βίας και της λεγόμενης ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντας ταραξίες εκείνους που καταγγέλλουν τον ρατσισμό;» διερωτήθηκε.