Ουκρανία: Ήχος από τη ρίψη οβίδων στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ – Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα απομάκρυνση στρατευμάτων

Ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες και ουκρανικές δυνάμεις αντάλλαξαν σήμερα κατηγορίες ότι άνοιξαν πυρ κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας συναγερμό σε μια περίοδο για την οποία δυτικές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ανησυχεί βαθιά για την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και πως ελπίζει ότι η Δύση θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στο Κίεβο για να εμποδίσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε αναφορές για μια σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές αντάρτες ουκρανική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως, ενώ η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της που ολοκλήρωσαν γυμνάσια σε περιοχές γειτονικές της Ουκρανίας, η διαδικασία της αποχώρησής τους θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η Ρωσία παραβιάζει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που συνήφθησαν στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, έπειτα από προηγούμενες κατηγορίες του Κιέβου ότι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές βομβάρδισαν ένα χωριό.

«Πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές. Καλούμε όλους τους εταίρους να καταδικάσουν γρήγορα αυτή τη σοβαρή παραβίαση από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ εν μέσω μιας ήδη τεταμένης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της και δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της. Η Δύση αμφισβητεί ότι υπήρξε κάποια σημαντική αποχώρηση δυνάμεων και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή χιλιάδες ρώσικοι στρατιώτες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατό να προσδιοριστεί αν οι αναφορές για πυρά πυροβολικού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου αποτελούν μια κλιμάκωση ή εντάσσονται στις παραβιάσεις της εκεχειρίας οι οποίες έχουν γίνει ρουτίνα στη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης που μπαίνει στον όγδοο χρόνο της.

Φωτογράφος του Ρόιτερς στην πόλη Καντιίβκα στην ανταρτοκρατούμενη περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας άκουσε τον ήχο πυρών πυροβολικού από την κατεύθυνση της γραμμής επαφής, αλλά δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τις λεπτομέρειες του επεισοδίου.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τις κυβέρνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του εδάφους τους τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες. Το Κίεβο κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έβαλαν με οβίδες, μερικές από τις οποίες έπληξαν ένα νηπιαγωγείο, φέρνοντας σε κατάσταση σοκ δύο αμάχους.

Διπλωματική πηγή δήλωσε πως η αποστολή παρατήρησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατέγραψε πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής της πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

 Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα απομάκρυνση των στρατευμάτων της από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά η Δύση παραμένει επιφυλακτική

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει την απόσυρση στρατιωτικών της δυνάμεων από περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία, απαντώντας στις ΗΠΑ που την κατηγορούν ότι εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή αυτή, με στόχο την εισβολή.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει από την Τρίτη, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο για να στηρίξει τα λεγόμενά της, ότι επιστρέφουν στους στρατώνες τους στρατιώτες και εξοπλισμός που είχαν αναπτυχθεί για γυμνάσια στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, και στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι και άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού αποχωρούν από την Κριμαία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς.

Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο την Τρίτη για “ μερική αποχώρηση”, χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της.

Οι Δυτικοί από την πλευρά τους αμφισβητούν την καλή θέληση της Ρωσίας και υποπτεύονται ότι θέλει να εισβάλει στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχουν δει αποδείξεις αποκλιμάκωσης.

Πηγή από τον Λευκό Οίκο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πρόσθεσε 7.000 άνδρες στις στρατιωτικές της δυνάμεις που απειλούν την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ “ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του” τις απειλές εναντίον της Ουκρανίας με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

“ Παρατηρήσαμε αύξηση των στρατευμάτων στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, έως και κατά 7.000. Είδαμε να κατασκευάζεται μια γέφυρα από τη Λευκορωσία προς την Ουκρανία ή κοντά στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“ Στο μυαλό” των Δυτικών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει ενδείξεις μείωσης των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά μόνο “ μικρές μετακινήσεις”.

Την ίδια ώρα τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου. Το Μινσκ έχει δεσμευθεί ότι “ ούτε ένας στρατιώτης” από τη Ρωσία δεν θα παραμείνει στο έδαφός του μετά το πέρας των γυμνασίων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αντιμετώπισε με σαρκασμό τις κατηγορίες των Δυτικών κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, εκτιμώντας ότι η κρίση εκτυλίσσεται “ στο μυαλό” των δυτικών ηγετών και μέσων ενημέρωσης.

Οι παραδόσεις όπλων και εξοπλισμού στο Κίεβο από τη Δύση αυξάνει μαζί και με τους φόβους μιας εισβολής, η οποία τροφοδοτεί την οργή των Ρώσων οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ουκρανία θέλει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Συνομιλίες

Στην αρχή της εβδομάδας το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν διάλογο σε βάθος για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης.

Μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης, μετά τις έντονες διπλωματικές κινήσεις των Ευρωπαίων, κυρίως μετά τις επισκέψεις στη Μόσχα και το Κίεβο του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μόσχα δηλώνει ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί επικρίνοντας παράλληλα την απόρριψη από τη Δύση των βασικών της αιτημάτων: ο τερματισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ, κυρίως η ένταξη της Ουκρανίας, η μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στο ρωσικό έδαφος και η απομάκρυνση των υποδομών του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη.

Οι Δυτικοί έχουν προτείνει συνομιλίες για θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Η Μόσχα πρόκειται να στείλει σήμερα τις γραπτές της απαντήσεις σε αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Για ενίσχυση των «προβοκατόρικων ενεργειών του Κιέβου», κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ενισχύθηκαν οι «προβοκατόρικες ενέργειες του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος εκπρόσωπος σχολίασε ότι στα δυτικά ΜΜΕ υπάρχουν πολλές αναφορές στο ότι η Ρωσία διατηρεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, «όμως ουδείς, ούτε ένας δυτικός εκπρόσωπος δεν μιλά για τις τεράστιες επιθετικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής. Και σε συνδυασμό με τις προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες μόνο ενισχύθηκαν το τελευταίο 24ωρο ή μερικά 24ωρα, πρόκειται για πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.

Ο κ. Πεσκόφ είπε επίσης ότι «αναμφίβολα διαβάζουμε και βλέπουμε τις ανακοινώσεις, που έρχονται από εκεί, φυσικά περισσότερες πληροφορίες διαθέτουν οι στρατιωτικοί μας, διότι υπάρχουν δεδομένα από ειδικές πηγές, όμως ακόμη και χωρίς αυτές είναι απολύτως κατανοητό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει λάβει υπόψη του» το ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), με το οποίο ευρεία διακοινοβουλευτική πλειοψηφία τον καλεί να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», οι οποίες χαρακτηρίζονται από το Κίεβο αποσχιστικές διοικήσεις. «Περαιτέρω όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του προέδρου», συμπλήρωσε ο κ. Πεσκόφ.

Όπως μεταδίδουν όλα τα κεντρικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ντονιέτσκ, αλλά και μαρτυρίες των ανταποκριτών τους, επί ένα δίωρο και πλέον από τις 05:32 έως τις 07:42 τοπική ώρα «τμήματα του ουκρανικού στρατού έβαλλαν εναντίον εννέα οικισμών στο Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ με 160 οβίδες και βλήματα όλμου κατά κανόνα άνω των 12,7 μμ». Αυτά δήλωσαν οι εκπρόσωποι των δύο τοπικών διοικήσεων στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού του Καθεστώτος Κατάπαυσης Πυρός, το οποίο λειτουργεί με βάση τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για τη διευθέτηση του ουκρανικού εμφυλίου και για την παρακολούθηση της τήρησής τους. Οι οικισμοί που επλήγησαν αναφέρεται ότι είναι οι Κομιντέρνοβο, Οκτιάμπρ, Νοβολάσπα, Πετρόφσκοε στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ και Βεσέλενκοε, Ντονιέτσκι, Ζολοτόε-5, Νίζνε Λόζοβοε, Σοκόλνικι στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ.

Οι τοπικές ρωσόφωνες διοικήσεις ανακοίνωσαν ότι απάντησαν στα ουκρανικά πυρά και για μεγάλα διαστήματα υπήρξε ανταλλαγή πυρών, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα και για το μέγεθος των ζημιών, ενώ βέβαια θεωρείται ότι το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός δεν υφίσταται πλέον.

Γεωργία: Ο υπουργός Άμυνας λέει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της χώρας

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Ζουανσέρ Μπουρχουλάντζε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δηλώσεις του Μπουρχουλάντζε έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες σε μια περίοδο κατά την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Δύση για τις φιλοδοξίες περί ένταξης στο ΝΑΤΟ μιας άλλης εκ των γειτονικών της χωρών, της Ουκρανίας.

ΝΑΤΟ σε Κρεμλίνο: Δεν θα αλλάξει η πολιτική της “ανοιχτής πόρτας”

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ και ότι το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει στο Κρεμλίνο ότι η πολιτική της Συμμαχίας ως προς την ένταξη νέων μελών δεν θα αλλάξει.

“Παραμένουμε ένας οργανισμός με την πολιτική της ανοιχτής πόρτας”, δήλωσε ο Μπεν Γουάλας στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

“Το έχω ξεκαθαρίσει πλήρως στο Κρεμλίνο ότι οι χώρες επιλέγουν το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει τις χώρες”, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συμμαχία αντέδρασε σωστά στην ανάπτυξη 150.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

“Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση για τη σταθερότητα της Ευρώπης”, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της στην Ουκρανία και τα μοναδικά εναπομείναντα βρετανικά στρατεύματα στη χώρα βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν την πρεσβευτή.

Η Βρετανία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα και προσωπικό για την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών.

“Εντός της ίδιας της Ουκρανίας, υπάρχει μια ολιγάριθμη δύναμη που παραμένει για να προστατεύει την πρεσβευτή και τους συνεργάτες της. Πέραν αυτού, όλη η δραστηριότητά μας που αφορά στρατιωτική εκπαίδευση παράλληλα με τους Ουκρανούς έχει σταματήσει και έχουμε υπάρξει από την αρχή πολύ σαφείς ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάμειξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε πιθανή σύρραξη στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.

Η Δύση εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια γενιά, είπε ο Χίπι.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC και ερωτηθείς αν η συνεχής απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία θυμίζει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Χίπι απάντησε: “Είτε (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) εισβάλλει, ή όχι, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο έντονου ανταγωνισμού με τη Ρωσία που θα μπορούσε να διαρκέσει μια γενιά ή και παραπάνω”.