Ουκρανία: Θέμα ωρών η πτώση του Κιέβου – Ρώσοι κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ – Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Οι δυτικοί σύμμαχοι βλέπουν το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έτοιμο να πέσει μέσα σε λίγες ώρες στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούσαν να απαντήσουν. Αυτό συμβαίνει καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να επιτίθενται από βορρά, νότο και ανατολικά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων σε μεγάλες τράπεζες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με μεγιστάνες και τους προέτρεψε να τον στηρίξουν καθώς τα έθνη σφίγγουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο κήρυξε στρατιωτικό νόμο και ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα. Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής είπε ότι η Μόσχα στοχεύει να εξασφαλίσει μια κυβέρνηση υπέρ της Μόσχας, απωθώντας την επιρροή των ΗΠΑ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί την ευρωπαϊκή κρίση ασφάλειας

Ο πόλεμος έχει ανατρέψει τις αγορές, με το ρούβλι και τις ρωσικές μετοχές να βυθίζονται ενώ το πετρέλαιο και ο χρυσός εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Είναι αδύνατον να πούμε αν το πυρηνικό εργοστάσιο είναι ασφαλές, έπειτα από την παντελώς ανούσια επίθεση των Ρώσων. Αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για την Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, στα χέρια των Ρώσων έχει περάσει και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Γκοστόμελ (Χοστόμελ).

Ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της Μαριούπολης

Σφοδρά πυρά και εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στα περίχωρα της Μαριούπολης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με τους Ρώσους εισβολείς σε τρία μέτωπα.

Η Μόσχα έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεση, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης, εναντίον ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανία: Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Χερσώνα

Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία ελέγχεται πλέον εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας αυτής.

«Δεκατρείς πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα Ουκρανοί στρατιώτες, στην επίθεση εναντίον της Χερσώνας», ανέφεραν οι τοπικές αρχές στο Facebook.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, η πόλη Χενιτσέσκ, ένα λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, ελέγχεται από τους Ρώσους.

Όλες οι διοικητικές υπηρεσίες πέρασαν υπό τον έλεγχο των εισβολέων. Σταθμεύουν στην πόλη Χενιτσέσκ, υπάρχουν φυλάκια ελέγχου και Ρώσοι στρατιώτες στην περιφέρεια της πόλης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόφκα και την πόλη Ολέτσκι. «Οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις καταστράφηκαν από την αεροπορία του εχθρού», ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται επίσης ο διάπλους του ποταμού Δνείπερου.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε 75 βομβαρδιστικά, περισσότερους από 100 πυραύλους

Το αρχικό κύμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία περιελάμβανε 75 βαρέα και μεσαία βομβαρδιστικά και περισσότερους από 100 πυραύλους διαφόρων τύπων, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους. Η ρωσική επίθεση φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει βασικές πληθυσμιακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χάρκοβο, και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί δυνάμεις εισβολής στη δυτική Ουκρανία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος φαίνεται να είναι ο αποκεφαλισμός της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος δεν ανακοίνωσε καμία νέα μετακίνηση στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά είπε ότι έξι αεροσκάφη F-35 έφτασαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία σήμερα. Η ανάπτυξή τους είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Η G7 καταδικάζει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και τονίζει την αποφασιστικότητά της για αυστηρές κυρώσεις

Οι ηγέτες της G7 «εκφράζουν την απογοήτευσή τους και καταδικάζουν τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία διευθύνεται εν μέρει από λευκορωσικό έδαφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η γερμανική προεδρία της Ομάδας, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της.

«Αυτής της απρόκλητης και εντελώς αδικαιολόγητης επίθεσης στο δημοκρατικό κράτος της Ουκρανίας είχαν προηγηθεί κατασκευασμένοι ισχυρισμοί και αβάσιμες κατηγορίες. Η επίθεση συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ρωσία», τονίζεται στο ανακοινωθέν. «Ως G7 επιβάλλουμε αυστηρές και συντονισμένες οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις», τονίζουν οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου και καλούν τους εταίρους τους και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να καταδικάσουν την επίθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Ο πρόεδρος Πούτιν «επανέφερε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», τονίζουν οι ηγέτες και εκφράζουν τη δέσμευσή τους για στήριξη «του λαού της Ουκρανίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» της χώρας, αλλά και όσων ενδεχομένων εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ασφάλεια.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την αιματοχυσία, να αποκλιμακώσει αμέσως και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία», συνεχίζουν οι επτά ηγέτες και καταδικάζουν ταυτόχρονα και τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση. Υπενθυμίζουν ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αποτελεί παραβίαση βασικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών και ζητούν από τις χώρες – μέλη του ΟΗΕ «να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση» της Μόσχας. Σημειώνουν μάλιστα ότι «η κατεχόμενη Κριμαία και οι αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας».

Η G7 καταδικάζει, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν «για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές» και επισημαίνει την αποφασιστικότητα των εταίρων «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της βασιζόμενης σε κανόνες διεθνούς τάξης». Σε αυτό το πλαίσιο, «παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου (…) Υποστηρίζουμε τη συνεπή και εποικοδομητική δέσμευση και τον συντονισμό των μεγάλων παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας προς το συλλογικό συμφέρον για τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών», καταλήγει η ανακοίνωση της G7.