Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως έθεσε εκτός λειτουργίας τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουκρανίας τα οποία επιτρέπουν να μεταφέρονται δυτικά όπλα, πυρομαχικά, εφόδια και εφεδρείες.
Δεν διευκρίνισε σε ποια τμήματα του δικτύου αναφερόταν, ούτε έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ανακοίνωση ακολούθησε τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της προηγουμένης εναντίον ουκρανικών υποδομών καίριας σημασίας.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, επλήγησαν όλοι οι στόχοι που είχαν οριστεί.
Το Κρεμλίνο διεμήνυε πρόσφατα πως θα καταστρέψει «όλα» τα όπλα που προμηθεύουν στην Ουκρανία κράτη μέλη του NATO.
«Όλοι οι στόχοι επλήγησαν», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενεργειακές υποδομές που εφοδιάζουν την ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία και το σύστημα μεταφορών της Ουκρανίας καταστράφηκαν.
Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν προχθές πως υπήρξαν διακοπές τις ηλεκτροδότησης σε αρκετές τοποθεσίες, έπειτα από μαζικά πλήγματα με πυραύλους και UAVs. Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του κατέρριψαν τη μεγάλη πλειονότητα των πυραύλων και των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ρωσίας.
Οι πληροφορίες που δίνουν τα μέρη για τις εξελίξεις στον πόλεμο είναι πολύ συχνά αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πλήττουν ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία με πυραύλους που εκτοξεύουν αεροσκάφη και πλοία από τα μέσα Οκτωβρίου. Τα πλήγματα στις υποδομές προκαλούν διακοπές της ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, πλήττοντας εκατομμύρια Ουκρανούς εν μέσω του χειμώνα.
Ο Ζελένσκι απέπεμψε ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε χθες Σάββατο διάταγμα για την αποπομπή ανώτερου στελέχους των δυνάμεων ασφαλείας και σε ξεχωριστή του ανακοίνωση επεσήμανε ότι οι προσπάθειές του να καθαρίσει την κυβέρνηση θα συνεχιστούν.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποπεμφθεί δεκάδες αξιωματούχοι και έχουν ξεκινήσει έρευνες στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιέβου να πατάξει τη διαφθορά.
Ο Ζελένσκι με το χθεσινό του διάταγμα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον Ρουσλάν Ντζιούμπα αναπληρωτή διοικητή της Εθνοφρουράς, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την απόφασή του.
Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος στο καθημερινό, νυχτερινό μήνυμά του χθες επεσήμανε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να συζητήσουν τρόπους να προστατευθούν οι θεσμοί από τις, όπως τις χαρακτήρισε, απόπειρες από το εξωτερικό και το εσωτερικό να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους και η αποδοτικότητά τους.
Αναφερόμενος στις αποπομπές ο Ζελένσκι δήλωσε: «Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα επεισόδια ή εγκληματικές διαδικασίες (…) το κράτος θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τους ίδιους του τους θεσμούς. Πρέπει να διασφαλιστεί η καθαρότητα του έργου των κρατικών υποδομών».
Η ομάδα Wagner κατέλαβε το χωριό Κράσνα Χόρα
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, δήλωσε σήμερα ότι οι άνδρες της κατέλαβαν το χωριό Κράσνα Χόρα, που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μπάχμουτ στην επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας.
Το Μπάχμουτ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία, αποτελεί θέατρο σκληρών μαχών εδώ και μήνες. Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, δήλωσε χθες Σάββατο ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το Μπάχμουτ και προσπαθεί να “σταθεροποιήσει” τη γραμμή του μετώπου γύρω του.
Σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram σήμερα ο Πριγκόζιν ανέφερε: “Σημερα ο οικισμός Κράσνα Χόρα καταλήφθηκε μετά την επίθεση των στρατευμάτων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner”.
Ο Πριγκόζιν δημοσίευσε επίσης βίντεο το οποίο φαίνεται να δείχνει μαχητές της Wagner μπροστά από την πινακίδα στην είσοδο του Κράσνα Χόρα.
Στο μήνυμά του ο Πριγκόζιν επεσήμανε ότι μόνο τα μισθοφορικά στρατεύματα της Wagner μάχονται “σε ακτίνα περίπου 50 χιλιομέτρων” γύρω από το Μπάχμουτ και, αν η πόλη καταληφθεί, αυτό θα συμβεί από μαχητές της οργάνωσης.
Την Παρασκευή ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι οι δυνάμεις της Wagner πρέπει να καταλάβουν το Μπάχμουτ για να προχωρήσουν, αλλά είναι αντιμέτωπες με την έντονη αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων.
Εξάλλου είχε εκτιμήσει ότι η Μόσχα θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ελέγξει πλήρως τις δύο ανατολικές ουκρανικές επαρχίες — Ντονέτσκ και Λουχάνσκ–, η κατάκτηση των οποίων έχει παρουσιαστεί από τη Ρωσία ως βασικός στόχος του πολέμου.