Με ισοπαλία στην Ισπανία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 η Εθνική, με ισοπαλία στο ΟΑΚΑ και μάλιστα με το ίδιο σκορ (1-1), απέναντι στο Κόσοβο, τις περάτωσε, με συνολικό απολογισμό 2 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες και στην τρίτη θέση του Β΄ ομίλου.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έμεινε για τρίτο συνεχή αγώνα χωρίς νίκη μετά το «διπλό» στη Γεωργία, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας: όπως στον πρώτο αγώνα έτσι κι απόψε η ελληνική ομάδα προηγήθηκε στο σκορ αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το αποτέλεσμα και να πάρει τη νίκη για να συλλέξει πολύτιμους βαθμούς στην κατάταξη των FIFA και UEFA.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εμφανίστηκε και απόψε με τα γνωστά προβλήματά του, το κυριότερο εκ των οποίων ήταν η αναποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια, καθώς είχε τις ευκαιρίες αλλά όχι τον εκτελεστή που θα τις μετουσίωνε σε γκολ.
Με τέσσερις αμυντικούς και τέσσερις μέσους να παίζουν σε δύο γραμμές πολύ κοντά μεταξύ τους, οι Κοσοβάροι είχαν οργανωθεί στο μισό γήπεδο και με την «πυκνότητα» που κάλυπταν το χώρο δεν επέτρεπαν στην ελληνική ομάδα να κυκλοφορήσει γρήγορα την μπάλα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να είναι αργός.
Το πρώτο ημίωρο κύλησε έτσι, με εξαίρεση τη μεγάλη ευκαιρία της Εθνικής για να προηγηθεί στο 10΄, όταν ο Δουβίκας έστρωσε για τον Μπουχαλάκη, με εξαιρετικό δεξί (!) σουτ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Μούριτς.
Η κατοχή της μπάλας ήταν στο 71%-29% αλλά οι διεθνείς δεν έβρισκαν χώρους απέναντι σε μια ομάδα που συνεχώς αμυνόταν, ψάχνοντας την αντεπίθεση με τους γρήγορους επιθετικούς της. Μετά την πρώτη μισή ώρα η «γαλανόλευκη» αποφάσισε να ανεβάσει ρυθμό, πίεσε για ένα δίλεπτο και στο 33΄ από σέντρα του Τσιμίκα η κεφαλιά του Δουβίκα έφυγε άουτ.
Ένα λεπτό αργότερα το Κόσοβο έχασε την πρώτη ευκαιρία του στο 45λεπτο, με το σουτ του Ράσιτσα να αγγίζει το αριστερό δοκάρι του Βλαχοδήμου. Τελικά η ανωτερότητα της Εθνικής επιβραβεύθηκε στο 44ο λεπτό, όταν ο Πέλκας σέντρα με ακρίβεια, ο Μασούρας πρόλαβε τους αμυντικούς και με έξοχη κεφαλιά άνοιξε το σκορ.
Ο άσος του Ολυμπιακού, πάντα μέσα στις φάσεις, λίγο έλλειψε να διπλασιάσει μάλιστα στο 54΄, αλλά η προβολή του στη σέντρα του Τσιμίκα έστειλε την μπάλα πάνω από το δοκάρι του Μούριτς. Το Κόσοβο είχε ανεβάσει τις γραμμές του στο δεύτερο ημίχρονο κι αυτό διευκόλυνε το παιχνίδι της Ελλάδας, ειδικά από τα άκρα.
Στο 60΄ η Εθνική είχε νέα καλή στιγμή, με το δυνατό σουτ του Πέλκα εκτός περιοχής να στέλνει την μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι και στο 67΄, σε γύρισμα του Τσιμίκα η μπάλα πέρασε παράλληλα με τη γραμμή του τέρματος χωρίς να βρεθεί πόδι για να τη σπρώξει στα δίχτυα!
Κι αφού στο 74΄ ο Πέλκας απέτυχε να κάνει το 2-0, με τον Μούριτς να αποκρούει σωτήρια το σουτ και στη συνέχεια ο Μάνταλος αντί να τελειώσει τη φάση να επιχειρεί γύρισμα, δύο λεπτά αργότερα το Κόσοβο τιμώρησε την επιπολαιότητα των διεθνών στην τελική προσπάθεια, με τον Ραχμάνι να ισοφαρίζει από σέντρα του Ζεργκόβα και στο 79΄ ο Μπερίσα να σουτάρει ελάχιστα άουτ για την ολική ανατροπή.
Η τελευταία ευκαιρία ήταν στο 90΄+4, με τον Μούριτς να βγάζει σε κόρνερ το σουτ του Βρουσάι.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουλμπάκοφ (Λευκορωσία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σάλα, Μουρίτσι
ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν΄τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Γούτας, Τζαβέλλας (80΄ Παυλίδης), Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Μπουχαλάκης, Μάνταλος, Πέλκας (80΄ Βρουσάι), Μασούρας (86΄ Λημνιός), Δουβίκας (66΄ Τζόλης).
ΚΟΣΟΒΟ (Πρίμοζ Γκλίχα): Μούριτς, Βοϊβόντα, Ραχμάνι, Φαζιλτζί, Αλίτι, Σάλα (70΄ Χαλίμι), Λοσάι (46΄ Ζεγκρόβα), Μπερίσα, Ιντρίσι (86΄ Καστράτι), Ράσιτσα (80΄ Σελιμάνι), Μουρίτσι.
Στο Κατάρ Ισπανία και Σερβία
Ισπανία και Σερβία εξασφάλισαν ακόμη δύο από τα εισιτήρια της ευρωπαϊκής ζώνης για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, καθώς αμφότερες με γκολ στα τελευταία λεπτά άφησαν στα «κρύα του λουτρού» Σουηδούς και Πορτογάλους, που τερμάτισαν δεύτεροι στους ομίλους τους και τώρα θα υποβληθούν στη βάσανο των πλέι οφ.
Το σοκ ήταν πολύ μεγάλο ειδικά για τους Πορτογάλους (Α΄ όμιλος), που έπαιζαν στην έδρα τους, στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας, προηγήθηκαν μόλις στο 2ο λεπτό με τον Ρενάτο Σάντσες και είχαν όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος τους. Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος, όμως, υπολόγιζαν χωρίς τον μεγάλο Ντούσαν Τάντιτς, που πήρε τους «πλάβι» από το χέρι και τους οδήγησε στο Κατάρ.
Ο Σέρβος άσος ισοφάρισε στο 33ο λεπτό παγώνοντας το πορτογαλικό κοινό και στο πιο καίριο σημείο, στο 90΄, έδωσε την ασίστ στον Μίτροβιτς που έγραψε το τελικό 1-2 εν μέσω πλήρους σιγής, αφήνοντας δεύτερους τους γηπεδούχους, που ισοβαθμούσαν με τους Βαλκάνιους και προκρίνονταν εκείνοι με καλύτερο συντελεστή τερμάτων!
Στη διπλανή ιβηρική χώρα, όμως, οι Ισπανοί δεν ήταν τόσο αφελείς. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε προκρινόταν και με ισοπαλία απέναντι στους Σουηδούς, οι οποίοι χρειάζονταν αποκλειστικά νίκη για να κόψουν πρώτοι το νήμα. Η «ρόχα» έλεγξε το παιχνίδι και όταν η Σουηδία βγήκε όλη μπροστά στα τελευταία λεπτά, χτύπησε ο Άλβαρο Μοράτα για το τελικό 1-0, που απέδωσε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη στο Β΄ όμιλο, με τις ομάδες να ολοκληρώνουν την παρουσία τους παίρνοντας ό,τι τους άξιζε.
Θέση στα πλέι-οφ της ευρωπαϊκής ζώνης, για πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, εξασφάλισε η Βόρεια Μακεδονία, στο φινάλε των αγώνων του 10ου προκριματικού ομίλου. Το βαλκανικό συγκρότημα επικράτησε στα Σκόπια 3-1 της Ισλανδίας, χάρη σε τέρματα του Αλιόσκι στο 7΄ και του Ελμάς στο 65΄ και στο 86΄ (οι φιλοξενούμενοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Θορστέινσον στο 54΄) και πήρε τη δεύτερη θέση, ένα βαθμό μπροστά από τη Ρουμανία.
Η τελευταία νίκησε στο Βαντούζ με 2-0 το Λιχτενστάιν, με γκολ του Μαν και του Μπάνκου (έχασε και πέναλτι με τον Στάντσιου), αλλά τελικά «πλήρωσε» το 0-0 της περασμένης Πέμπτης (11/11) με την αδιάφορη Ισλανδία στο Βουκουρέστι και έμεινε «εκτός νυμφώνος».
Την πρώτη θέση του 10ου ομίλου και το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Κατάρ είχε ήδη εξασφαλίσει η Γερμανία, η οποία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της με ένα εύκολο 4-1 επί της Αρμενίας στο Ερεβάν, παρότι παρατάχθηκε με αρκετές ελλείψεις. Δύο τέρματα σημείωσε για τη «νατσιονάλμανσαφτ» ο Γκιντογάν και από ένα οι Χάβερτς και Χόφμαν.
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής:
1ος Όμιλος Λουξεμβούργο-Ιρλανδία 0-3 (67΄ Ντάφι, 75΄ Ογκμπένε, 88΄ Ρόμπινσον) Πορτογαλία-Σερβία 1-2 (2΄ Σάντσες - 33΄ Τάντιτς, 90΄ Μίτροβιτς) Ρεπό: Αζερμπαϊτζάν
2ος Όμιλος
ΕΛΛΑΔΑ-Κόσοβο 1-1
(44΄ Μασούρας – 76΄ Ραχμάνι)
Ισπανία-Σουηδία 1-0
(86΄ Μοράτα)
Ρεπό: Γεωργία
3ος Όμιλος
Β. Ιρλανδία-Ιταλία 15/11
Ελβετία-Βουλγαρία 15/11
Ρεπό: Λιθουανία
4ος Όμιλος
Φινλανδία-Γαλλία 16/11
Βοσνία-Ουκρανία 16/11
Ρεπό: Καζακστάν
5ος Όμιλος
Ουαλία-Βέλγιο 16/11
Τσεχία-Εσθονία 16/11
Ρεπό: Λευκορωσία
6ος Όμιλος
Ισραήλ-Ν. Φερόε 15/11
Σκωτία-Δανία 15/11
Αυστρία-Μολδαβία 15/11
7ος Όμιλος
Γιβραλτάρ-Λετονία 16/11
Μαυροβούνιο-Τουρκία 16/11
Ολλανδία-Νορβηγία 16/11
8ος Όμιλος
Μάλτα-Σλοβακία 0-6
(6΄, 16΄ Ρουσνάκ, 8΄, 69΄, 80΄ Ντούντα, 72΄ Ντε Μάρκο)
Σλοβενία-Κύπρος 2-1
(48΄ Ζάιτς, 84΄ Γκνέζντα Τσέριν – 89΄ Κακουλή)
Κροατία-Ρωσία 1-0
(81΄αυτ. Κουντριάσοφ)
9ος Όμιλος
Σαν Μαρίνο-Αγγλία 15/11
Αλβανία-Ανδόρα 15/11
Πολωνία-Ουγγαρία 15/11
10ος Όμιλος
Λιχτενστάιν-Ρουμανία 0-2
(8΄ Μαν, 87΄ Μπάνκου)
Αρμενία-Γερμανία 1-4
(59΄πεν. Μχιταριάν – 15΄ Χάβερτς, 45+4΄πεν., 50΄ Γκιντογάν, 64΄ Χόφμαν)
Β. Μακεδονία-Ισλανδία 3-1
(7΄ Αλιόσκι, 65΄, 86΄ Ελμάς – 54΄ Θορστέινσον)
ΤΟ FORMAT ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ
Προκρίνονται στο Παγκόσμιο Kύπελλο οι πρώτες κάθε ομίλου. Τα άλλα τρία εισιτήρια θα καθοριστούν μέσω play-offs. Οι δέκα δεύτερες θα ενωθούν με τις δύο καλύτερες από το Nations League που δεν τερμάτισαν στην πρώτη δυάδα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι 12 ομάδες θα χωριστούν σε τρία «μονοπάτια» των τεσσάρων και θα παίξουν μονά ματς (ημιτελικά, τελικό). Η νικήτρια κάθε «μονοπατιού» προκρίνεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
1) Καλύτερη διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Καλύτερη συγκομιδή βαθμών στα μεταξύ τους παιχνίδια, 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους παιχνίδια, 6) Περισσότερα εκτός έδρας γκολ στα μεταξύ τους ματς, 7) Βαθμολογία fair play, 8) Κλήρωση.