Με θερμές εκδηλώσεις έγινε δεκτός στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φράνς Τίμμερμανς. Συνοδευόμενος από την Φώφη Γεννηματά και τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο κ. Τίμμερμανς, χειροκροτούμενος από την κατάμεστη αίθουσα του συνεδρίου, χαιρέτισε τους πρώην προέδρους, Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και ηγετικά και ιστορικά στελέχη και υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές.
Παρόντων των παιδιών του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο και Αντρίκο και τα εγγόνια του, η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε με την ορχήστρα και χορωδία Μαντολινάτα Ελλάδος και τους λυρικούς καλλιτέχνες, Ε. Δάββου, Α. Κορωναίο και Π. Κοντό που απέδωσαν αποσπάσματα από το Μαουτχάουζεν, και γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Το καλλιτεχνικό μέρος με το οποίο ολοκληρώθηκε το συνέδριο έκλεισε με την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» και τον Μανώλη Μητσιά με λαϊκά τραγούδια του συνθέτη.
Η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στον Ανδρέα Παπανδρέου ανέφερε ότι εμπνέει και δείχνει το δρόμο και πρόσθεσε ότι «είμαστε οι συνεχιστές μιας συναρπαστικής ιστορικής διαδρομής και κληρονόμοι μιας ιστορικής παρακαταθήκης. Όσο περνούν τα χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρος». «Καταγράφηκε στην ελληνική ψυχή, στη συλλογική συνείδηση ως χαρισματικός πολιτικός, που έχει σφραγίσει την πορεία και τις τύχες αυτού τόπου», σημείωσε και τόνισε ότι υπήρξε «απαράμιλλη ιστορική προσωπικότητα. Εθνικός ηγέτης με όραμα και στρατηγική για τη χώρα, ‘Αξιος Κυβερνήτης που έγινε συνώνυμο της αλλαγής».
Αφήνοντας αιχμές για όσους τον επικαλούνται η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι «αυτοί που τον κυνήγησαν τον μνημονεύουν. Αυτοί που τον κατηγόρησαν προσπαθούν να τον αντιγράψουν. Αυτοί που τον διέβαλαν τον αναγνωρίζουν.Κι αυτοί που προσπάθησαν να ξαναγράψουν την ιστορία απέτυχαν. Η ιστορία εκδικείται τους παραχαράκτες και περιγελά τους αντιγραφείς γιατί αυτό που καταγράφει είναι η ζωντανή ιστορική πράξη».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής μνημόνευσε τη πατριωτική στάση που κράτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα εθνικά θέμα, ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το 87, ενώ σχεδίασε την πορεία από την Ελλάδα των Ελλήνων στην Ελλάδα της Ευρώπης και τον χαρακτήρισε αναμορφωτή της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.
«Με το Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζουμε, ξανά μπροστά για να γυρίσει η χώρα σελίδα. Μια Ελλάδα ισχυρή στον πυρήνα της Ευρώπης. Έχουμε μέτωπο με την ακροδεξιά και το λαϊκισμό. Βάζουμε φρένο στην πολιτική της διαρκούς λιτότητας που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή δεξιά. Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, όπως έλεγε και ο Ανδρέας, δεν χωράει απλά μέσα στο Μάαστριχτ. Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δίνουμε τη μάχη για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης με μια προοδευτική ατζέντα, ένα νέο κοινωνικό Συμβόλαιο με επικεφαλής τον Φρανς, που είναι σήμερα μαζί μας .
Θιασώτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαχητής του κράτους δικαίου ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί σκληρά για να υπερασπίσει τις αξίες της Ευρώπης. Ένας Ολλανδός με … μεσογειακό ταπεραμέντο και … ελληνική ψυχή: ο … αυριανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμμερμανς, κατέληξε και κάλεσε στο βήμα τον κ. Τίμμερμανς.
Φ. Τίμμερμανς: Ενότητα για να νικήσουμε τις δεξιές πολιτικές και να δημιουργήσουμε την Ευρώπη με κράτος δικαίου
Μήνυμα ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων για μια κοινωνική Ευρώπη με συνοχή και δικαιοσύνη εξέπεμψε ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φράνς Τίμμερμανς, χαιρετίζοντας στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
Παίρνοντας το λόγο από τη Φώφη Γεννηματά και με συχνές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο κατέταξε μαζί με τον Βίλυ Μπραντ και τον Φρανσουά Μιτεράν κι άλλους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες σε εκείνους που διαμόρφωσαν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μίλησε για τις σοσιαλιστικές αρχές και δημοκρατικούς αγώνες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Κάνοντας μάλιστα αναφορά στη εξέγερση του Πολυτεχνείου μνημόνευσε την συμβολή του παριστάμενου Κώστα Λαλιώτη τον οποίο χειροκρότησαν οι σύνεδροι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ .
Ο κ. Τίμμερμανς αναφέρθηκε και στο δίδαγμα του Θουκυδίδη από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο με την ισχυρή Σπάρτη να φοβάται την ισχυρή δημοκρατική ιδεολογία της Αθήνας.
«Βλέπω τον ελληνικό λαό ταλαιπωρημένο και βασανισμένο από τη κρίση αλλά να στέκεται όρθιος . Αν θέλουμε την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τρέξουν στο μέλλον πρέπει να μπει ένα τέλος στη λιτότητα», τόνισε ο Φρανς Τίμμερμανς εκφράζοντας παράλληλα τη πεποίθησή του ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη.
Υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα . «Όποιες διαφορές υπάρχουν είναι τίποτα και δεν συγκρίνεται με τις συνέπειες που θα φέρει η επικράτηση της Δεξιάς. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη με κοινωνικές αρχές και συνοχή, μια Ευρώπη με κράτος Δικαίου. Τότε θα νικήσουμε», κατέληξε ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη προεδρία της Κομισιόν .