«Οι χθεσινές εικόνες ακραίας αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, εκφράζουν την πλήρη αποτυχία του αυταρχικού δόγματος με το οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον «RealFM 97.8».
Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες πολιτών, με τη δήλωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης, η ένταση ξεκίνησε όταν οι αστυνομικοί πήγαν να επιβάλουν πρόστιμο σε μια οικογένεια με παιδιά που απλά καθόταν σε ένα παγκάκι στην πλατεία, η γυναίκα στην οποία πήγαν να επιβάλουν το πρόστιμο, ενώ είχε κανονικά το sms και τα χαρτιά της, διαμαρτυρήθηκε, το κλίμα από την πλευρά της αστυνομίας οξύνθηκε και φτάσαμε σε αυτές τις εικόνες που είδαμε όλοι και προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη». Δηλαδή, συνέχισε, «έναν αστυνομικό να χτυπά με γκλομπ έναν πολίτη, ο οποίος πεσμένος κάτω, φωνάζει “πονάω, γιατί με χτυπάτε”».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από την πρώτη στιγμή, αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας και ακολουθεί τη λογική: εμείς ως κυβέρνηση τα έχουμε κάνει όλα καλά και για την έξαρση της πανδημίας φταίνε οι πολίτες που είναι απείθαρχοι». Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση, υποστήριξε, «είναι να παίρνει περιοριστικά μέτρα και να εφαρμόζει μια πολιτική αυταρχισμού και καταστολής».
«Το ερώτημα είναι αν ένας αστυνομικός λειτουργεί έτσι σε μία πλατεία μέρα-μεσημέρι, ενώ τον μαγνητοσκοπούν με κάμερες, τι μπορεί να κάνει σε μία μεριά της πόλης που δεν έχει τόσο κόσμο και κάμερες να τον καταγράψουν», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος. Υπογράμμισε ότι «την ανοχή σε τέτοια περιστατικά την καλλιεργεί η ίδια η κυβέρνηση και όταν -ξεκινώντας από το περιστατικό στο σπίτι του κ. Ινδαρέ- φτάνουμε εδώ, είναι σαφές πλέον πως αυτή η υπέρμετρη βία είναι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Κατόπιν αυτών, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να αποπέμψει τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι απλά ανίκανος -όπως φάνηκε με την απόδραση του Χρήστου Παππά- είναι πλέον ξεκάθαρα επικίνδυνος για τη Δημοκρατία».
Σχετικά με την πανδημία, τόνισε ότι ενόψει πολύ κρίσιμου και επικίνδυνου μήνα για την Αττική «το σύστημα υγείας να είναι πλέον σε οριακό σημείο». Ειδικότερα ανέφερε, ότι «υπάρχουν νοσοκομεία στην Αττική που δίνουν “επιθετικά” εξιτήρια» και πως «την προηγούμενη εβδομάδα στο “Αγία Όλγα” παραιτήθηκε ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής, καταγγέλλοντας ότι σε non covid κλινική, βρίσκονταν από κοινού περιστατικά κορονοϊού με άλλα περιστατικά». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα, άμεσα, να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών», κατηγορώντας τη ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει μπει στη μάχη της πανδημίας, ενώ επισήμανε επίσης την ανάγκη «συνταγογράφησης των τεστ και λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας».
Για την οικονομία υπογράμμισε ότι χρειάζεται άμεσα να εφαρμοστούν μέτρα, όπως η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους -με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις- η στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών στις πληττόμενες επιχειρήσεις και η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Ζήτησε γενναία μέτρα, «προτού η ύφεση, τα λουκέτα και οι απολύσεις αυξηθούν σε δυσθεώρητα επίπεδα».