Ο Τραμπ σχεδιάζει την αποθήκευση κρίσιμων μετάλλων σε μεγάλα βάθη ωκεανών για ν’ αντιμετωπίσει την Κίνα (FT)

Η κυβέρνηση Τραμπ καταρτίζει ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει την αποθήκευση μετάλλων από τον βυθό του Ειρηνικού ωκεανού, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Κίνας στα ορυκτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών, αλλά και για τις αλυσίδες τροφοδοσίας σπάνιων γαιών, ανέφερε σήμερα σε ένα δημοσίευμά της, η εφημερίδα The Financial Times, επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Τα οζίδια μεγέθους πατάτας που σχηματίζονται στον πυθμένα της θάλασσας σε υψηλή πίεση για εκατομμύρια χρόνια περιέχουν νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκό και μαγγάνιο που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, ηλεκτρικές καλωδιώσεις ή πυρομαχικά, καθώς και ίχνη ορυκτών σπάνιων γαιών. Θα μπορούσαν να προστεθούν στα υπάρχοντα ομοσπονδιακά αποθέματα αργού πετρελαίου και μετάλλων.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να γίνουν αυτάρκεις σε αυτά τα κρίσιμα ορυκτά. Η κυβέρνηση Τραμπ ώθησε την Ουκρανία να αποδεχθεί μια συμφωνία για τα ορυκτά, απείλησε να καταλάβει τη Γροιλανδία και να προσαρτήσει τον Καναδά και ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Ο Αλεξάντερ Γκρέι, ειδικός στην Ασία, ο οποίος ήταν επικεφαλής του επιτελείου του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, είπε ότι θα ήταν λογικό ο Λευκός Οίκος να επικεντρωθεί στην εξόρυξη βαθέων υδάτων καθώς η Κίνα βλέπει όλο και περισσότερο τον βυθό ως «πρώτη γραμμή στον οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ».

«Όπως έχει κάνει η κυβέρνηση Τραμπ με τη ναυπηγική και τα κρίσιμα ορυκτά ευρύτερα, η εστίαση της αμερικανικής κυβέρνησης στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ευπάθεια στις φιλοδοξίες της ΛΔΚ είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Γκρέι, αναφερόμενος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ένα στρατηγικό κρατικό απόθεμα των λεγόμενων πολυμεταλλικών οζιδίων από τον βυθό της θάλασσας θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να φτάσουν τη διαφορά με την Κίνα στον παγκόσμιο αγώνα για να εξερευνήσουν τον πλούσιο σε πόρους πυθμένα του Ειρηνικού. Το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές σε ορισμένα στοιχεία σπάνιων γαιών στην τελευταία του προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τα μέταλλα ως μια μορφή οικονομικού εξαναγκασμού.

Το απόθεμα εξετάζεται ως μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για γρήγορη εφαρμογή εφαρμογών εξόρυξης βαθέων υδάτων σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και για τη δημιουργία χερσαίας ικανότητας επεξεργασίας για οζίδια, είπαν οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τα σχέδια.

Οι Ρεπουμπλικάνοι με επιρροή, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικ Βαλτς, υπήρξαν ισχυροί υποστηρικτές όταν υπηρέτησαν στο Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό για την άμυνα πέρυσι ανέθεσε στο τμήμα να διεξαγάγει μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα οζίδια θα μπορούσαν να τελειοποιηθούν για αμυντικές εφαρμογές.

«Είναι πέρα ​​από μια εμπορική ερώτηση», είπε ένας βοηθός του House. «Πρόκειται για μια κινεζική στρατηγική ικανότητα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, ώστε να μπορεί να οπλιστεί».

Σύμφωνα με τα σχέδια, το απόθεμα θα «δημιουργούσε μεγάλες ποσότητες έτοιμες και διαθέσιμες στην επικράτεια των ΗΠΑ για χρήση στο μέλλον», σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα που θα περιόριζε τις εισαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών, δήλωσε άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Διάγραμμα που δείχνει πού κατανέμεται το ποσοστό των αποθεμάτων κοβαλτίου μεταξύ των όζων του πυθμένα της θάλασσας, των κρουστών του πυθμένα της θάλασσας και των χερσαίων

Παρά τον ενθουσιασμό μεταξύ των κορυφαίων Ρεπουμπλικανών για την εξερεύνηση του βυθού, οι ΗΠΑ συνέχισαν υπό τον Τραμπ να απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την εξόρυξη του βυθού. Δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη που καθιέρωσε για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο για αυτές τις δραστηριότητες, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι συνομιλίες στη Διεθνή Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας στην Τζαμάικα τον περασμένο μήνα τελείωσαν χωρίς πράσινο φως για την εξόρυξη σε διεθνή ύδατα, καθώς δεκάδες χώρες συνεχίζουν να ζητούν μορατόριουμ στην πρακτική.

Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να βλάψει τις ελάχιστα κατανοητές μορφές ζωής που ζουν χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των κοραλλιών και των λευκών χταποδιών. Αναρωτιούνται επίσης εάν η βιομηχανία θα μπορούσε ποτέ να αναδημιουργήσει την εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας κρίσιμων ορυκτών και να ανταγωνιστεί τη χαμηλή τιμή του ινδονησιακού νικελίου.

Η The Metals Company (TMC), πρωτοπόρος στο Βανκούβερ, είπε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ είχε ξεκινήσει μια διαδικασία υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για να υποβάλει αίτηση για άδειες εξερεύνησης και εξόρυξης διεθνών υδάτων βάσει νόμου των ΗΠΑ του 1980. Ο διευθύνων σύμβουλος της TMC Gerard Barron είπε στους Financial Times ότι ο ISA δεν είχε «αποκλειστική εντολή» να ρυθμίσει την εξόρυξη στα διεθνή ύδατα.

«Δεν μπορείτε να δώσετε δικαιώματα σε κάτι για το οποίο δεν έχετε δικαιοδοσία, σύμφωνα με μια συνθήκη στην οποία δεν είστε μέρος», απάντησε ο Χοσέ Φερνάντεθ, κορυφαίος οικονομικός απεσταλμένος υπό τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με έμφαση στην ασφάλεια των ορυκτών. «Οπότε ο δικηγόρος μέσα μου μου λέει ότι οι εταιρείες θα θέλουν να είναι προσεκτικές προχωρώντας χωρίς άδεια από τον ISA».

Το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Το NSC του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: https://www.ft.com.