Στοιχεία του ΟΗΕ, επικαλείται ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βάσει των οποίων, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, «καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σχετικά με το ρεκόρ των ξένων επενδύσεων» και βλέπει «διπλασιασμό των εξαγορών και συγχωνεύσεων, συνεχή μείωση των νέων παραγωγικών επενδύσεων».
Επισημαίνει ότι «ενώ ο πρωθυπουργός δήλωνε χθες στο δίκτυο Bloomberg την επιθυμία του να «συνεχίσει να κάνει την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», οι διεθνείς οργανισμοί κατέδειξαν για μία ακόμη φορά τη στρέβλωση της πραγματικότητας, την προχειρότητα και τις αποτυχίες μίας επενδυτικής πολιτικής που κάθε άλλο παρά υποσχόμενη είναι για την επόμενη τετραετία».
Αναφέρει ότι «η έκθεση του ΟΗΕ για τις ξένες επενδύσεις που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν νέα αξία και θέσεις εργασίας συνέχισαν να συρρικνώνονται στη χώρα μας το 2022 κατά 8,9% μετά τη μείωση κατά 19,5% το 2021. Το πολυδιαφημισμένο ρεκόρ επενδύσεων αποτελεί ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων που αποτελούν το 75% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων (5,6 δισ. δολ. σε σύνολο 7,6 δισ. δολ.) και διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνακόλουθα, απευθύνει τα εξής ερωτήματα για τη νέα κυβέρνηση:
1. Ποιες οι δικλείδες και έλεγχοι για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού από τις εντεινόμενες εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων και τον εντεινόμενο αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και περιουσίας;
2. Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει για τη συγκράτηση των ξένων παραγωγικών επενδυτών στη χώρα μας, την επέκταση των μονάδων τους και την προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων;
3. Με ποιο τρόπο θα στηρίξει η νέα κυβέρνηση τις αυξημένες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό; Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2023 δεν περιέχει ούτε μία πρωτοβουλία με αυτό το στόχο.
«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει στο πρόγραμμά του μια σειρά εξειδικευμένων μέτρων για την προσέλκυση και συγκράτηση ξένων άμεσων παραγωγικών επενδύσεων, με επίκεντρο την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και με άξονες ένα Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διευκόλυνσης Επενδύσεων (Investment Facilitation), την ένταξη συγκεκριμένων τομέων προτεραιότητας στο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων και ένα αποτελεσματικό πλαίσιο συγκράτησής τους και την ολοκληρωμένη σύνδεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ξένους επενδυτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.