Μολονότι έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για την Covid-19 σε πολλές χώρες, δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Δεν θα επιτύχουμε (…) τη συλλογική ανοσία το 2021», είπε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.
Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. «Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», σημείωσε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», πρόσθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».
Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε. «Αλλά, όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν», υπενθύμισε.
Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».
Η αποστολή στην Κίνα δεν αναζητεί “ένοχο”
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η αποστολή έρευνας των ειδικών του για την προέλευση της πανδημίας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Κίνα, δεν έχει σκοπό να βρει “έναν ένοχο”.
“Είναι για να καταλάβουμε την προέλευση της πανδημίας, όχι για να βρούμε έναν υπεύθυνο”, δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.
“Είναι για να αναζητήσουμε επιστημονικές απαντήσεις για τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του ζώου”, πρόσθεσε. “Είναι απόλυτη αναγκαιότητα”.
“Απαντήσεις ψάχνουμε, όχι ενόχους ούτε κατηγορουμένους” τόνισε.
Οι πολυαναμενόμενοι ερευνητές του ΠΟΥ, υπεύθυνοι να ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού, θα φθάσουν επιτέλους στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στη χώρα αυτή.
Η επίσκεψη των 10 ειδικών του ΠΟΥ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητης σημασίας για τις κινεζικές αρχές, που θέλουν να αποκλείσουν κάθε ευθύνη τους στην επιδημία η οποία μετρά ήδη 1,9 εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως, ενώ πρακτικά έχει εξαλειφθεί στην Κίνα.
Σε ανακοίνωση, το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη των ειδικών θα αρχίσει τη Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά την αναβολή του προγραμματισμένου ταξιδιού την περασμένη Τετάρτη.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε αφήσει να φανεί η ενόχλησή του, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο, προς το Πεκίνο δηλώνοντας “πολύ απογοητευμένος” από αυτήν την αναβολή.
Στην αποστολή μετέχουν 10 επιστήμονες (Δανία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ρωσία, Βιετνάμ, Γερμανία, ΗΠΑ, Κατάρ και Ιαπωνία) αναγνωρισμένοι στους διάφορους τομείς της αρμοδιότητάς τους.
Αναμένεται να μεταβούν στην Ουχάν, πρώτη πόλη στον κόσμο που μπήκε σε καραντίνα στις 23 του περασμένου Ιανουαρίου.