Πάνω από 110 μετασεισμοί στην Εύβοια – Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση ισχυρού μετασεισμού

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στην κεντρική Εύβοια, καθώς ολόκληρη περιοχή ζει στον ρυθμό των μετασεισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγράφει περισσότεροι από 110 μετασεισμοί.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, 20:20

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, καθώς η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού, και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά. Αυτό προκύπτει από τα ομόφωνα πορίσματα της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, η οποία συνεκλήθη εκ νέου σήμερα, κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής, περισσότεροι από 100 σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 3.5 της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από χθες στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, μετά την σεισμική δόνηση των 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σε συνέχεια της τελευταίας, ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε εκ νέου σήμερα τη σύγκληση της επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου. Η επιτροπή παραμένει σε εγρήγορση, ώστε να συγκληθεί και να συνεδριάσει ξανά όποτε χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες:
(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Το σύνολο των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ούτε τραυματισμοί από τον σεισμό αλλά και συγχρόνως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ “χτενίζουν” την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές.

Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.