«Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, για επανεκκίνηση της συζήτησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, που έκανε λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με την συμφωνία ενίσχυσης της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και για κίνδυνο υπονόμευσης της αμυντικής ισχύος της Ελλάδας, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «με κανέναν τρόπο δεν θα αποδυναμωθεί η αμυντική διάταξη της χώρας, ούτε στα νησιά ούτε σε καμία σπιθαμή του εδάφους της».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση κινείται με βάσει τον σχεδιασμό που πρότειναν τα στρατιωτικά επιτελεία για να μην υπάρξει το παραμικρό αμυντικό κενό στη χώρα, κατά την εκτέλεση της συμφωνίας παράδοσης των 40 ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία με την ταυτόχρονη παράδοση 40 γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ελλάδα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκλιση της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής προς τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να ενημερώσει πλήρως τα μέλη της τόσο για τις δύο συμφωνίες, μεταξύ της Ελλάδας με Γερμανία και με Ουκρανία, όσο και για την πρόοδο και την εξέλιξη τους.
Την έντονη αντίδραση του κ. Παναγιωτόπουλου προκάλεσαν οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα ότι δεν απαντά επί της ουσίας και ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι που υπάρχουν ότι δεν τηρήθηκε ο χρονισμός για την ταυτόχρονη παράδοση και παραλαβή των τεθωρακισμένων, με κίνδυνο να αδυνατίσει η άμυνα της χώρας.
«Δεν διαθέσαμε ούτε πρόκειται να διαθέσουμε κρίσιμο επιχειρησιακό υλικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και αν αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται σε επίπεδο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το ζήτημα για το πώς θα αντικατασταθούν τα αποθέματα που έχουν διατεθεί – και από άλλους ενδεχομένως – στους Ουκρανούς, εν τούτοις στη χώρα μας ουδέποτε δημιουργήθηκε θέμα έλλειψης ή σταδιακής έλλειψης αποθεμάτων από ότι έχει διατεθεί στους Ουκρανούς, κυρίως σε επίπεδο πυρομαχικών», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Μετά από διαβουλεύσεις και τη συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό καγκελάριο εξουσιοδοτήθηκαν οι υπουργοί ‘Αμυνας των δύο χωρών να συμφωνήσουν και να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του πολύ συγκεκριμένου σχεδίου. Δηλαδή, παροχή από πλευράς της Ελλάδος 40 τεθωρακισμένων οχημάτων που ήταν ανεπτυγμένα στα νησιά, και πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τεχνολογίας του 1980 που είχαν παραχωρηθεί μετά την διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας και την επανένωση της με την Γερμανία από αποθέματα του πρώην στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, άρα σοβιετικής κατασκευής».
Και ο κ. Παναγιωτόπουλος συνέχισε: «Η συμφωνία είναι: παραχώρηση από εμάς στους Ουκρανούς των 40 τεθωρακισμένων, γιατί είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα οχήματα και επομένως θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν άμεσα, παρότι είναι παλιό και προβληματικό υλικό και είναι δύσκολη η συντήρηση τους και η υποστήριξη τους με ανταλλακτικά και η αντικατάσταση αυτών που θα παραχωρούσαμε εμείς στην Ουκρανία με τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που ναι μεν δεν είναι η τελευταία λέξης της τεχνολογίας αλλά είναι πολύ καλύτερα και πιο σύγχρονα από αυτά που παραχωρούσαμε. Η συμφωνία ήταν 40 για 40. ‘Αρα όσων αφορά τις συνολικές δυνατότητες κρίνουμε ότι ήταν μια επωφελής για τη χώρα μας συμφωνία, αφού στην ουσία έδινε συγκεκριμένου τύπου εξοπλισμό και τον αντικαθιστούσε με καλύτερου τύπου εξοπλισμό.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022 υπογράψαμε με το αντίστοιχο Υπουργείο ‘Αμυνας της Γερμανίας, ένα σχετικό μνημόνιο κατανόησης δια του οποίου επικυρώθηκε η δωρεά από τους γερμανούς σε εμάς των 40 τεθωρακισμένων. Ομοίως υπογράψαμε πριν δύο εβδομάδες, αντίστοιχο μνημόνιο κατανόησης με τους Ουκρανούς που επικυρώνει τη πρόθεση μας να τους δωρίσουμε τα 40 τεθωρακισμένα. Σε ό,τι αφορά το μνημόνιο με τους Γερμανούς, εκτός από τη δωρεά τους σε εμάς των 40 τεθωρακισμένων, περιλαμβάνονται σε αυτό και δωρεά πυρομαχικών 20 χιλιοστών και των ανταλλακτικών που τους αναλογεί, καθώς και το ζήτημα της δωρεάν μεταφοράς τους στη χώρα μας. ‘Αρα δεν επιβαρυνόμαστε σε τίποτα ως προς το κόστος ενώ προβλέπεται δωρεάν παροχή εκπαίδευσης στο ελληνικό προσωπικό και σταδιακή παραλαβή τους σε λειτουργικά επιχειρησιακή κατάσταση».
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «τα 10 πρώτα τεθωρακισμένα είναι καθοδόν, ξεκίνησαν να μεταφέρονται και θα αφιχθούν στη χώρα μας γύρω στις 21 Οκτωβρίου, θα είναι σε κατάσταση άρτια αφού έχουν ελεγχθεί από ομάδα επιθεώρησης του Στρατού Ξηράς και αμέσως θα αρχίσει το στάδιο εκπαίδευσης πληρωμάτων από γερμανούς εκπαιδευτές και θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα ενώ τα επόμενα 10 αναμένονται να αφιχθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου». «Η ανάπτυξη τους σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να καταστούν επιχειρησιακά και ενεργά έχει σχεδιαστεί από το ΓΕΕΘΑ και τα αρμόδια στρατιωτικά επιτελεία έτσι ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό κενό», σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «έγινε τυπικά η παραλαβή των πρώτων 20 τεθωρακισμένων που θα πάνε στην Ουκρανία, πλην όμως η μεταφορά τους είναι ζήτημα ημερών να διευθετηθεί και είναι ευθύνη της ουκρανικής πλευράς τόσο η μεταφορά όσο κα το κόστος».
«Σε ό,τι αφορά τον χρονισμό δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Το να μας κατηγορείτε ότι υπονομεύουμε την άμυνα της χώρας, λες και στείλαμε τα 40 ραφάλ και όχι τα 40 BMP του 1980, για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς, είναι εξωφρενικό. Είναι εντελώς υπερβολική η συνολική σας θεώρηση και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που είναι ότι δεν χάνουμε σε τίποτα, ενισχυόμαστε και δεν έχουμε αφήσει κανένα κενό ούτε επωμιζόμαστε κανένα κόστος», ανέφερε ο κ. Παναγιώτοπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επέμεινε ότι «κανένα σύστημα, από αυτά που είναι επιχειρησιακά ενεργά και απαραίτητα, δεν είναι προς διάθεση στους Ουκρανούς». «Ότι είναι από τα αποθέματα μπήκαν στο σχέδιο αποκατάστασης και δεν δημιουργούν κανένα κενό. Σε ό,τι αφορά, τα αντιαεροπορικά μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς που είναι επιχειρησιακά ενεργά στα νησιά μας, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα δώσουμε πουθενά αν δεν έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και δεν έχει υλοποιηθεί αντικατάσταση τους. Και επειδή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ή να συμφωνηθεί η αντικατάσταση τους χωρίς να υπάρξει ούτε μίας μέρας κενό – αυτό το ξέρουμε γιατί είμαστε ρεαλιστές σε αυτό – δεν πρόκειται να δοθούν εφόσον είναι επιχειρησιακά ενεργά. Επομένως δεν θα αποδυναμωθεί με κανένα τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας ούτε στα νησιά ούτε σε καμία σπιθαμή του εδάφους της. Αυτό το αντιλαμβάνονται και το κατανοούν οι σύμμαχοι ότι ισχύει, διότι έχουμε και αντιμετωπίζουμε κάποια συγκεκριμένη απειλή.
Αν δεν υπήρχε αυτή η απειλή, τους είπα και εγώ προσωπικά αλλά και ο πρωθυπουργός και όσοι ασχολήθηκαν με αυτό, θα μπορούσαμε να το δούμε. Επειδή όμως υπάρχει, τα χρειαζόμαστε και επειδή τα χρειαζόμαστε είναι ενεργά εκεί που είναι και δεν τα δίνουμε αυτή τη στιγμή με κανένα τρόπο», υπογράμμισε ο υπουργός ‘Αμυνας.
Εξάλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα στρατιωτικά επιτελεία έχουν κάνει το σχεδιασμό τους, παρέδωσαν τις προτάσεις τους στη κυβέρνηση, τις οποίες βρίσκει «απολύτως λογικές και συγκροτημένες» και βάσει αυτών κινείται.
«Με αυτή την εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας όλος ο κόσμος γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία διατυπώνει και προβληματισμούς μέσω κύκλων, ότι η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια πολύ εντατική να εξοπλιστεί, να ενισχυθεί αμυντικά, να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη συνολική τους αποτρεπτική ισχύ. Όλοι το γνωρίζουν, εκτός από εσάς, που ζώντας στο δικό σας κόσμο, λίγο πολύ μας λέτε ότι υπονομεύουμε την αμυντική διάταξη της χώρας επειδή πήραμε 40 τεθωρακισμένα από τα νησιά και τα στείλαμε στην Ουκρανία στη βάση του σχεδίου ανταλλαγής για να πάρουμε 40 τεθωρακισμένα γερμανικά. Έ όχι. Νομίζω ότι είναι εξωφρενική, άδικη η κριτική και προφανώς απαράδεκτος αυτός ο ισχυρισμός.
Ο χρονισμός της ανταλλαγής είναι ικανοποιητικός και σε κάθε περίπτωση δεν δημιουργείται κανένα κενό στην αμυντική μας διάτρηση, ούτε σε ότι αφορά τα τεθωρακισμένα ούτε σε ότι αφορά τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα. Δίνουμε και παίρνουμε περίπου στους ίδιους χρόνους, η κυβέρνηση αυτή, ο πρωθυπουργός αυτός, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ‘Αμυνας και η στρατιωτική ηγεσία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το σχέδιο που έχει υποβάλει και υλοποιούμε και εξελίσσεται όχι μόνο δεν υπονομεύει αλλά ενισχύει την άμυνα της χώρας, πολύ εντατικά το τελευταίο διάστημα, κάτι το οποίο είναι πασιφανές σε όλους και σε αυτούς που αυτό αρέσει αλλά και σε αυτούς που δεν αρέσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι υπερβολές», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.