Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ερώτηση των πολιτικών συντακτών για το πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη διαταγή του Τζο Μπάιντεν περί κυρώσεων σε όσους υπονομεύουν τη σταθερότητα στη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «Η Ελλάδα σταθερά στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Το ζήτημα αυτό αφορά την επανένταξη της περιοχής στο αμερικανικό σύστημα κυρώσεων. Η Ελλάδα δεν ανήκει στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και με αφορμή σχετική ερώτηση η κυρία Πελώνη τόνισε πως η Ελλάδα αποφασίζει ποια χώρα θα κρίνει ασφαλή ως τρίτη χώρα. «Ελήφθη αυτή η απόφαση με βάση τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και αφορά συγκεκριμένες πέντε εθνικότητες που διέρχονται μέσω Τουρκίας και δεν κινδυνεύουν εφόσον υποβάλλουν αίτημα στην Τουρκία. Αυτό είναι μέτρο με στόχο την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας», σημείωσε.
Επίσης είπε ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι κατ’ ιδίαν. «Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχουν την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνάντηση, δεν την είχαν μέχρι σήμερα. Αν ήταν μια κανονική επίσκεψη και υπήρχε χρόνος, θα ακολουθούσε και διευρυμένη συνάντηση», δήλωσε.
Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και αν τίθεται θέμα απόλυσης εργαζόμενου η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. «Ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς το πλαίσιο στην τοποθέτησή του στη Βουλή την περασμένη Τρίτη. Αφορά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για να λάβει τις αποφάσεις της, ζυγίζοντας τα πράγματα με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία. Αυτή είναι μια ζωηρή συζήτηση, απασχολεί και άλλες χώρες, κατατίθενται όλες οι απόψεις», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση πότε επιχειρηματίες στην εστίαση ή στον τουρισμό θα μπορούν να υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους, επανέλαβε πως η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής για αυτό το ζήτημα το οποίο εγείρει πολλά διλήμματα. «Ήδη έχουμε πει σε ό,τι αφορά διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους πως αυτό θα καταστεί εφικτό, θα γίνει μια άλλη συζήτηση, όταν όλος ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόσβαση σε εύλογο χρονικό διάστημα στο εμβόλιο που επιθυμεί. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα συζητήσουμε ποιες διευκολύνσεις θα είναι αυτές ή τι κίνητρα πρέπει να δοθούν», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τη διάθεση των self tests, είπε ότι έχει διασφαλιστεί αυτή τη στιγμή για τον Ιούνιο σε όλη την Επικράτεια. «Υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι τις 19 Ιουνίου. Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών, ελπίζουμε πως θα συνεχίσουμε έτσι. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι», είπε.
Η κυρία Πελώνη διέψευσε ότι υπάρχει περίπτωση αλλαγής του ορισμού του βιασμού και αφαίρεση του όρου συναίνεση. «Βλέπω διάφορα που γράφονται. Προφανώς αυτό δεν ισχύει. Αναμένουμε τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον νέο Ποινικό Κώδικα. Αντίληψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ότι όχι μόνο αυτό δεν ισχύει αλλά το νέο πλαίσιο για το έγκλημα του βιασμού αυστηροποιείται», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο και αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν διατάξεις του μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις η κυρία Πελώνη δήλωσε ότι «με τσιτάτα και συνθήματα προηγούμενων εποχών δεν διασφαλίζονται ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε οι προοπτικές της νέας γενιάς». Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσέθεσε πως το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό και εξίσου σεβαστό είναι το δικαίωμα στην απασχόληση και του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται. «Σύντομα με το νέο νομοσχέδιο αυτό θα αποτελέσει παρελθόν ώστε το κοινωνικό σύνολο να μην είναι όμηρος αυθαιρεσίας και καταχρήσεων από τέτοιου είδους απεργίες σε ΔΕΚΟ και μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς θα διασφαλίζεται ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών 33% για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης», ανέφερε.