“ Ο κλάδος των ξενοδόχων είναι εκείνος που πλήττεται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook και σε ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου 20%, (πλήττονται και) οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες” επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ,)Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM”.
“ Βιώνουμε σίγουρα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μάλλον δύσκολες θα είναι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν, μιας και μιλάμε για τον δεύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό και στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αφίξεις και τους πελάτες. Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των ξενοδόχων, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και από την ΠΟΞ, με κυρίαρχο αρχικά, τη σωστή διαχείριση για τον επαναπατρισμό των πελατών. Αυτό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας αυτήν την στιγμή, γιατί μπορεί να είμαστε ζημιωμένοι εμείς και οι πελάτες, αλλά μπορεί να γίνουμε οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας: και μιλάω για την εικόνα της χώρας και τη φιλοξενία που παρέχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος το ζήτημα όλων αυτών των χρεών και ό,τι σχετίζεται με την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή με τον ΦΠΑ με το φόρο διαμονής και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές κτλ”, σημείωσε ο κ.Τάσιος. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν η χρεοκοπία αφορά -εκτός από την Μ. Βρετανία- και τους άλλους βραχίονες της Thomas Cook στις γερμανόφωνες χώρες, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα το δέχτηκαν η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα.
“ Στην Κεντρική Μακεδονία ο Thomas Cook Αγγλίας είχε το μικρότερο πρόγραμμα πανελλαδικά, κυρίως απευθυνόμενος σε κάποια ξενοδοχεία της Πιερίας, τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο στη Χαλκιδική και τη Θάσο. Επίσης, στην κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε πτήσεις charter από τον Thomas Cook. Έχουμε όλους τους πελάτες μέσω τακτικών πτήσεων, άρα μπορούν να επιστρέψουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις. Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι το 90% των τουριστών δεν προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας, αλλά από τις χώρες που προανέφερα”, επεσήμανε ο κ.Τάσιος, που εκτός από πρόεδρος της ΠΟΞ είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ότι όλα είναι διαχειρίσιμα.
Ο κ.Τάσιος επεσήμανε ότι απαιτείται ψυχραιμία και τόνισε: “ Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον επαναπατρισμό και για τη διαμονή των τουριστών. Το ζήτημα όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι της χώρας έχουν να πληρωθούν περίπου 60 με 90 μέρες (κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ώρα χάνεται και ο Οκτώβριος για τις επόμενες κρατήσεις, αλλά και η επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Thomas Cook”.