Ποινική έρευνα των Ρώσων κατά του αρχηγού της Βάγκνερ, Πριγκόζιν – Τον κατηγορούν για απόπειρα πραξικοπήματος

Η Ρώσικη υπηρεσία ασφαλείας FSB ξεκίνησε ποινική έρευνα κατά του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Yevgeny Prigozhin (Γεβγκένι Πριγκόζιν), καθώς ο τελευταίος κάλεσε σε στάση κατά του στρατού, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, αναφέροντας ότι «όλα τα αναγκαία μέτρα λαμβάνονται».

Η Ρωσία ξεκίνησε ποινική έρευνα εναντίον του ισχυρού αρχηγού της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, αφού απείλησε να επιτεθεί στο υπουργείο Άμυνας της χώρας, καθώς κατηγορεί τον υπουργό για φερόμενη εκτόξευση πυραύλων σε μαχητές του.

Το υπουργείο Άμυνας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν ότι είχε επιτεθεί στις βάσεις της Wagner, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του ως «πρόκληση» σε μια δήλωση αργά την Παρασκευή. Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική έρευνα κατά του Prigozhin για φερόμενη έκκληση για «ένοπλη εξέγερση». Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB είπε ότι επιδιώκει να τον συλλάβει και κάλεσε τα στρατεύματά του να μην υπακούσουν στις «εγκληματικές εντολές» του.

Οι αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων γύρω από κυβερνητικά κτίρια, και έθεσαν την αστυνομία σε επιφυλακή, σύμφωνα με το Tass. Το κύριο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι έδειξε μια σπάνια πρόσφατη ενημέρωση αργά το βράδυ, αφηγούμενη τις επίσημες κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερωθεί για όλα τα γεγονότα που αφορούν τον Πριγκόζιν και λαμβάνονται «τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε η υπηρεσία ειδήσεων Interfax.

Νωρίτερα, ο αρχηγός μισθοφόρων δημοσίευσε μια σειρά ηχητικών μηνυμάτων στο κανάλι του στο Telegram, δεσμευόμενος να «τιμωρήσει» τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας για την υποτιθέμενη επίθεση και τις απώλειες «δεκάδων χιλιάδων» ρωσικών στρατευμάτων στον πόλεμο. Κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ότι επέβλεπε μια επιχείρηση για την «καταστροφή» της Βάγκνερ.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σημάδι κινητοποίησης μαχητών Βάγκνερ για να πραγματοποιήσουν την απειλή του Πριγκόζιν, η οποία σηματοδότησε την πιο δραματική κλιμάκωση σε μια διαμάχη μεταξύ του ηγέτη των μισθοφόρων και του αμυντικού κατεστημένου της Ρωσίας που εξελίσσεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

«Είμαστε 25.000 και θα μάθουμε γιατί συμβαίνει ανομία στη χώρα», είπε ο Πριγκόζιν. «Όλοι όσοι θέλουν να ενωθούν μαζί μας, πρέπει να τελειώσουμε αυτό το χάος».

Αν και απείλησε να καταστρέψει «οποιονδήποτε θα προσπαθήσει να αντισταθεί», ο Πριγκόζιν είπε «δεν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτή είναι μια πορεία δικαιοσύνης».

Το ανώτατο αντιτρομοκρατικό όργανο της χώρας ζήτησε από τον Πριγκόζιν να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και είπε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ερευνά τα σχόλιά του, ανέφερε η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass. Δύο κορυφαίοι στρατηγοί που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί στενά με την Βάγκνερ έκαναν έκκληση στους μαχητές της ομάδας να αγνοήσουν τις εκκλήσεις του Πριγκόζιν.

Το αφεντικό της Wagner είπε ότι ηγείται μιας «πορείας για δικαιοσύνη» και όχι ενός «πραξικοπήματος»

Νωρίτερα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης, στα μετόπισθεν του ουκρανικού μετώπου, προκαλώντας «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Πραγματοποίησαν πλήγματα, επιθέσεις με πυραύλους, στα στρατόπεδά μας. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του, υποσχόμενος να «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, από τον ίδιο τον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

«Μηνύματα και βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Πριγκόζιν σχετικά με υποτιθέμενα “πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στα μετόπισθεν της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner” δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν μια προβοκάτσια», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.