Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:
-Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι
-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα
-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα
-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ
-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι
-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ
-Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης
-Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης
-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα
-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ
-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.
-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα
-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι
-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ
-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε
-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν
-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες
-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ
Ο Μ.Σχοινάς θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν ενώ και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας θα παραστεί στη σύνοδο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή στο Κάιρο
Στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς
Εν τω μεταξύ, οι δύο Αμερικανίδες που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθερες από τη Χαμάς στη Γάζα, έφτασαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.
Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.
Εξόντωση της Χαμάς και δημιουργία νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.
«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (…) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».
«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.
Ο Γκουτέρες πιέζει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε σήμερα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και είπε πως τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια πρέπει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό από την Αίγυπτο προς τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας προκειμένου να μετριάσουν μια ανθρωπιστική κρίση.
Το πέρασμα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε αντίποινα για μια φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τα καύσιμα, τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα τελειώνουν στη Γάζα, όμως τα υπό αιγυπτιακό έλεγχο σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ διάφορες πλευρές τσακώνονται για τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη διέλευση της βοήθειας.
Ο Γκουτέρες έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Αίγυπτο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεταφορά τη βοήθειας.
“Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά — είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα”, είπε, σε δηλώσεις από την αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης.
“Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά — αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται”.
Ο Γκουτέρες, που φορούσε μαύρο κοστούμι κάτω από τον ήλιο της ερήμου, κάλεσε επίσης για ένα γρήγορο σύστημα επαλήθευσης των φορτίων βοήθειας.
“Εμπλεκόμαστε τώρα ενεργά με όλα τα μέρη, εμπλεκόμαστε ενεργά με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, πως μπορούμε να μειώσουμε αυτούς του περιορισμούς προκειμένου το ταχύτερο δυνατό αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς εκεί όπου χρειάζονται”, είπε.
Αιγύπτιοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων καθώς μιλούσε.
Στη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με όλες τις πλευρές στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς προκειμένου να διασφαλίσει πως μια επιχείρηση αρωγής θα ξεκινήσει σύντομα στη Γάζα.
Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει πως οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την αποστολή βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία. Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη διέλευση των πρώτων 20 φορτηγών, είπε ακόμη.
Πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης περίπου 450 φορτηγά έφθαναν καθημερινά εκεί.
Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο παράκτιος θύλακας τελεί υπό αποκλεισμό που επέβαλαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος αφότου η Χαμάς πήρε τον έλεγχό του το 2007.
Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Γενς Λέρκε είπε πως η Γάζα έχει επιτακτική ανάγκη για νερό, τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.
“Είμαστε σε προχωρημένες και εις βάθος διαπραγματεύσεις με όλες τις σχετιζόμενες πλευρές προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μια επιχείρηση αρωγής στη Γάζα θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατό και με τις σωστές προϋποθέσεις”, είπε.
Η Ράφα είναι το μοναδικό σημείο διέλευσης ανθρώπων και προϊόντων με τη Γάζα το οποίο δεν συνορεύει με το Ισραήλ.
Οι προσπάθειες να σταλεί βοήθεια έχουν περιπλακεί από την ανάγκη συμφωνίας σε έναν μηχανισμό επιθεώρησης της βοήθειας και μια προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν κατόχους ξένων διαβατηρίων από τη Γάζα.
Οι δρόμοι που οδηγούν στη Γάζα επισκευάζονται έπειτα από τον βομβαρδισμό τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στη διάρκεια προηγούμενων συκγρούσεων, η βοήθεια είχε διανεμηθεί στη Γάζα στη διάρκεια ανθρωπιστικών παύσεων μέσω του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σάλομ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ.
Όμως το Ισραήλ έχει πει πως δεν θα επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το έδαφός του μέχρι η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που συνέλαβε στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Έχει πει πως η βοήθεια μπορεί να διέλθει μέσω ης Αιγύπτου υπό τον όρο ότι δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.
Η Αίγυπτος έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιονδήποτε μαζικό εκτοπισμό κατοίκων της Γάζας στο Σινά, αντανακλώντας τους αραβικούς φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι μπορεί και πάλι να διαφύγουν ή να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν μαζικά τα σπίτια τους, όπως είχε γίνει στη διάρκεια του πολέμου την περίοδο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.
Η Αίγυπτος ανησυχεί επίσης για την ασφάλεια στο βορειοανατολικό Σινά, όπου αντιμετώπισε μια ισλαμιστική εξέγερση πριν από δέκα χρόνια, και από τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου από τη Γάζα.
Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ο Άχμεντ Αμπού Ζέιντ, έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα X πως η Αίγυπτος δεν φέρει την ευθύνη για το κλείσιμο της Ράφα, “παρά τις ισραηλινές στοχοποιημένες επιθέσεις και την άρνηση εισόδου της βοήθειας”.
“Το πέρασμα της Ράφα είναι ανοικτό και η Αίγυπτος δεν φέρει την ευθύνη για την παρεμπόδιση της εξόδου πολιτών τρίτων χωρών”, πρόσθεσε.