Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνομιλίες διάρκειας δύο ωρών που είχαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τις οποίες συζήτησαν την ένταση που δημιουργείται μεταξύ των ΗΠΑ και Ιράν μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη, εγκαινίασαν τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη.
Τα εγκαίνια έγιναν στο συνεδριακό κέντρο «Χάλιτς». Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων παρευρίσκοντο οι ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων δήλωσε ότι «η κατασκευή του αγωγού είναι παράδειγμα συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και των λαών όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου». Αναφερόμενος στην συνεργασία αυτή ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η «επιτυχής υλοποίηση του μεγάλης κλίμακας κοινού αυτού έργου που αφορά στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επιβεβαιώνει εμφανώς το ότι η ρωσο-τουρκική στρατηγική συνεργασία αποδίδει σημαντικά, αισθητά αποτελέσματα».
Παράλληλα επισήμανε ότι «η συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας αναπτύσσεται ανοδικά σε όλους τους τομείς, όπως και ότι «παρά την περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και τις απόπειρες σειράς διεθνών παραγόντων να εμποδίσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, η συνεργασία αυτή έχει πάρει τον δρόμο της».
Η Ρωσία το 2019 προμήθευσε την Τουρκία με περίπου 24 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, με φόντο την όξυνση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, η Ρωσία και η Τουρκία δίνουν το παράδειγμα της συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έδειξαν ένα υπόδειγμα συνεργασίας με την κατασκευή του αγωγού Turkstream
«Η Ρωσία είναι ο ηγέτης μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν την Τουρκία με φυσικό αέριο. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι αναπτύσσουμε την αμοιβαία συνεργασία μας. Η Ρωσία και η Τουρκία έδειξαν μια υποδειγματική συνεργασία με το έργο αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ανέφερε μάλιστα και μια παροιμία, η οποία κατά την άποψη του χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και λέει: «Ο καλός συνταξιδιώτης σημαίνει ότι έχεις κάνει τον μισό δρόμο».
«Με τη Ρωσία δεν επιτρέψαμε στις πρόσφατες διαφορές απόψεών μας να επικρατήσουν επί των κοινών συμφερόντων μας», υπογράμμισε ακόμη ο Ερντογάν.
Μετά τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες άνοιξαν συμβολικά τη βάνα του αγωγού φυσικού αερίου καλώντας τον πρόεδρο της Σερβίας και της Βουλγαρίας να πιάσουν και αυτοί την βάνα του αγωγού, καθώς η δεύτερη διακλάδωση του αγωγού Turkish Stream προβλέπεται ότι θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αλ. Βούτσιτς: Ο αγωγός «Turkish stream» διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέδωσε στρατηγική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στον αγωγό «Turkish stream». Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε, από την Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει στην τελετή έναρξης λειτουργίας του αγωγού, ότι η Σερβία αναβαθμίζεται οικονομικά και καθίσταται ενεργειακός παράγοντας στην περιοχή. «Ο αγωγός ‘Turkish stream’ είναι στρατηγικής σημαίας για το μέλλον της Σερβίας, για την ενεργειακή ασφάλεια, την προσέλκυση επενδύσεων και για την περαιτέρω οικονομική και βιομηχανική πρόοδο της χώρας», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS). Υπογράμμισε την σημασία που θα έχει για την Σερβία και την ευρύτερη περιοχή «η λειτουργία ενός δικτύου που θα εξασφαλίζει συνεχή ροή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές». Επισήμανε ότι η αστάθεια στην Μέση Ανατολή και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες ενισχύει την σημασία του αγωγού «Turkish stream».
Η κατασκευή του τμήματος του αγωγού «Turkish stream» που διασχίζει την Σερβία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, εννέα μόλις μήνες από την έναρξη των εργασιών. Ξεκινάει από τα σύνορα με την Βουλγαρία και καταλήγει στα σύνορα με την Ουγγαρία κοντά στην περιοχή Χόργκος. Το μήκος του τμήματος αυτού είναι 403 χιλιόμετρα και την κατασκευή του χρηματοδότησε η ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Το μόνο που έμεινε να κατασκευαστεί στην Σερβία, για να μπορεί ο αγωγός να τεθεί σε λειτουργία, είναι ένας τερματικός σταθμός συμπίεσης στην πόλη Ζάετσαρ της ανατολικής Σερβίας. Ο αγωγός αυτός θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ετησίως 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με την προϋπόθεση ότι οι Βούλγαροι θα έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή του δικού τους τμήματος. Οι εργασίες κατασκευής του τμήματος που διασχίζει την Ουγγαρία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2021.