Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδότησε ότι η Ευρώπη θα αρχίσει να λαμβάνει και πάλι φυσικό αέριο μέσω ενός βασικού αγωγού, αλλά προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί η διαφωνία για τα επικυρωμένα μέρη, οι ροές θα περιοριστούν αυστηρά.
Η Ευρώπη βρίσκεται στα άκρα, περιμένοντας να δει αν οι ροές φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν την Πέμπτη, όταν η συντήρηση στον αγωγό Nord Stream πρόκειται να ολοκληρωθεί. Ο Πούτιν έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επανεκκινήσει τουλάχιστον κάποιες ροές.
Αλλά αν ένα τμήμα του αγωγού που έχει παγιδευτεί σε κυρώσεις δεν επιστραφεί στη Ρωσία, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της χωρητικότητας την επόμενη εβδομάδα — καθώς τότε ένα άλλο τμήμα που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία πρέπει να πάει για συντήρηση , είπε ο Πούτιν. Μετά από επίπονες διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας, η τουρμπίνα είναι καθ’ οδόν προς το σπίτι από τον Καναδά.
«Αν έρθει άλλος, θα λειτουργήσουν δύο. Εάν όχι, μόνο ένα, άρα 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα αντλούνται την ημέρα», είπε στους δημοσιογράφους μετά από μια σύνοδο κορυφής στο Ιράν αργά την Τρίτη.
Θέλει το μέρος πίσω στη Ρωσία, μαζί με όλα τα χαρτιά του, είπε. Η Gazprom PJSC δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει λάβει ακόμη τη σωστή τεκμηρίωση.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η Gazprom δεν ευθύνεται για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής από το Κίεβο της διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη.
«Να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμπληρώνοντας όμως ότι επιθυμεί να αρθούν επίσης οι εναπομείναντες περιορισμοί στις εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων.
«Δεν βλέπουμε καμία επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους της προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας»
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμιά επιθυμία από την Ουκρανία να τηρήσει τους όρους μιας «προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας» – όπως είπε – που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης.