Η διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία για κατάχρηση εξουσίας βασίζεται σε «εξ ολοκλήρου επινοημένες» κατηγορίες, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Πρέπει ακόμη να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία. Δεν είναι πολύ πιθανό να θέλουν να απομακρύνουν από την εξουσία έναν εκπρόσωπο του κόμματός τους με βάση εξ ολοκλήρου επινοημένων κατηγοριών», δήλωσε ο Πούτιν στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως η κρίση που συγκλονίζει την Ουάσινγκτον δεν είναι παρά «η συνέχιση εσωτερικών πολιτικών μαχών» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Το κόμμα που έχασε τις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα, προσπαθεί να εξασφαλίσει αποτελέσματα μέσω άλλων τρόπων και άλλων εργαλείων κατηγορώντας τον Τραμπ για συνωμοσία με τη Ρωσία. Στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε [συνωμοσία]. Και τώρα, επινόησαν μια ιστορία πίεσης στην Ουκρανία», συνέχισε ο Πούτιν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε χθες, Τετάρτη, ο τρίτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμπεται σε δίκη. Κατηγορείται ότι ζήτησε από την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα για έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως οι κυρώσεις που ενέκρινε πρόσφατα το Κογκρέσο σε βάρος της Μόσχας θα επηρεάσουν «αναμφίβολα» τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά η Ρωσία θα ανταποδώσει ανάλογα.
Προχθές, Τρίτη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε κυρώσεις εναντίον εταιριών που συνεργάζονται για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.
«Αναμφίβολα, [οι κυρώσεις] θα επηρεάσουν τις σχέσεις [Ρωσίας-ΗΠΑ]», είπε ο Πούτιν ο οποίος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα.
Θετικές εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας πρέπει να έχουν άμεσες συνομιλίες με τους επικεφαλής των φιλορώσων ανταρτών στο Ντονμπάς προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν, στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, αναφέρθηκε στις θετικές αλλαγές που σημειώνονται στην Ουκρανία, ανάμεσά τους και η απόφαση του Κιέβου να παρατείνει την ισχύ του νόμου που δίνει ειδικό καθεστώς στην περιοχή του Ντονμπάς.
«Η επόμενη συνάντηση (της ομάδας του σχήματος της Νορμανδίας) τον Απρίλιο θα έχει νόημα αν υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις (…) Ναι, υπάρχουν κάποιες, πρέπει να πούμε αντικειμενικά», σημείωσε.
Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στις συμφωνίες του Μινσκ που υπεγράφησαν το 2015.
«Κανείς δεν γνωρίζει πού οφείλεται η κλιματική αλλαγή»
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται η κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την θεωρία που στηρίζουν σχεδόν ομόφωνα οι επιστήμονες για τις ευθύνες της ανθρώπινης δραστηριότητας, αν και πρόσθεσε ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μείνει αδρανής μπροστά στις επιπτώσεις της.
«Κανείς δεν γνωρίζει τις αιτίες της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος. Γνωρίζουμε ότι η Γη μας έχει γνωρίσει περιόδους στις οποίες έχει αυξηθεί η θερμοκρασία και άλλες στη διάρκεια των οποίων έχει μειωθεί και αυτό μπορεί να εξαρτάται από τη διαδικασία στο σύμπαν», επεσήμανε ο Πούτιν στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σήμερα σε περίπου 2.000 δημοσιογράφους από τη Ρωσία και το εξωτερικό.
«Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να εκτιμηθεί το μέγεθος της ανθρώπινης επίδρασης στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε και αδρανείς. Συμφωνώ με τους συναδέλφους μου (σ.σ. τους ηγέτες κρατών) σε αυτό. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το κλίμα δεν θα αλλάξει δραματικά», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για την κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Ρωσία πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή. «Είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση για εμάς (…) Ολόκληρες πόλεις έχουν κτιστεί πάνω στους πάγους, φανταστείτε τις επιπτώσεις» σε περίπτωση που λιώσουν, υπογράμμισε ο Πούτιν.